streda 21. júna 2017

Tracy Anne Warrenová- Očarený lord


Z anglického originálu- The Wedding Trap
Žáner- historický román
Preklad- Diana Ghaniová
Séria- Podvedený vojovda (3.diel z 3)
Počet strán- 288
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2017
VydavateľstvoSlovenský spisovateľ
Čítané- jún 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Čarovná regentská romanca populárnej autorky. Eliza Hammondová bola odjakživa tichá a zdržanlivá, čo nie sú najvhodnejšie vlastnosti, keď si chce žena nájsť lásku na celý život. A keď po tetinej smrti zdedí obrovský majetok, s novonadobudnutým bohatstvom prichádzajú aj ťažkosti. O Elizinu ruku sa totiž začnú uchádzať všetci chamtivci z vyššej spoločnosti. Elizina najlepšia priateľka Violet sa rozhodne vziať hľadanie ideálneho manžela do vlastných rúk a o pomoc požiada svojho švagra lorda Christophera Wintera, prezývaného Kit, ktorý presne vie, čo sa očakáva od ženy z vyššej spoločnosti. Pod jeho vedením sa plachá dievčina mení na očarujúcu krásku, ktorá si môže vyberať z vhodných nápadníkov. Má to iba jeden háčik. Eliza je už dávno tajne zaľúbená práve do Kita...

Moje hodnotenie-

Tracy Warrenová opäť vytvorila ďalší rozkošný príbeh plný romantiky, ktorý vám prirastie k srdcu. Očarený lord sa síce nedá prirovnať k niečomu originálnemu, no je to skvelá oddychovka, ktorá mi spríjemnila náročné štúdijné dni. Kniha by sa dala zaradiť medzi klišé romantiku, plnú "nečakaných" zvratov a ľúbezných vyznaní, no aj napriek tomu je v nej niečo, vďaka čomu ju budete pokladať za obzvlášť mimoriadnu.


Očarený lord je záverečným dielom skvelej série Podvedený vojvoda. Na túto knihu som bola veľmi zvedavá, nakoľko osudy hlavných postáv ma veľmi zaujímali. Vďaka anotácii som sa tešila na zmyselný príbeh plný iskrivého napätia.

Kniha začína zaujímavo. Páčila sa mi myšlienka naučiť plachú dievčinu premeniť sa na nebojácnu a hrdú ženu. Keď som si predstavila, že k tejto premene ma dôjsť vďaka zvodnému mladému lordovi, bola som unesená. Veľmi som sa na to tešila.
Príbeh ma zatiahol do deja od úplného začiatku, kde sme sa ihneď zoznámili s hlavnými postavami bez zbytočnej omáčky. Mám rada knihy, v ktorých sa dostávame hneď do diania, pretože tie s ťahavým začiatkom ma neskutočne unavujú.


Hlavná hrdinka Eliza Hammondová je veľmi skromná, obozretná a diplomatická mladá žena. Každý krok má premyslený, snaží sa na seba pútať čo najmenej pozornosti. Bolo zábavné sledovať ako z utiahnutého sivého káčatka vyrastá krásna labuť. Aj keď, musím podotknúť, že zmena prišla nebadane. Akosi som si nestihla uvedomiť, kedy nastal ten zlom, a z Elizy sa stal nový človek. Prišlo mi to tak trochu prirýchlo.

Lord Christopher Winter, prezývaný Kit, bol pravým opakom Elizy. Musím podotknúť, že v mojom srdci sa až príliš nezakorenil. Prišiel mi nerozhodný, miestami nezodpovedný, s občasným správaním malého chlapca, ktorý lezie pod ženské sukne. Netuším, čo malo vplyv na môj averz, no Kit si ma jednoducho nezískal. :/

"Na jar akoby sa prebúdzal celý svet," poznamenala zamyslene. "Vždy mi dodá nádej, keď vidím, ako rastliny, ktoré celú zimu driemali, opäť vypučia a rozkvitnú. Často mi zíde na um, že príroda dáva každému svojím spôsobom možnosť začať znova."
(str. 60)


Kniha je skvelá oddychovka. Popri vyčerpávajúcich štúdijných dňoch som sa veľmi tešila na chvíľu, keď zaleziem pod prikrývku a nechám sa unášať niečim jednoduchým a romantickým. Skvelo som si pri tom oddýchla a odreagovala sa. Verím, že každý, kto je s vyčerpaním na tom rovnako, ocení jej kvality.

Z počiatku bolo všetko v poriadku. V polovici knihy to už však nebolo také ružové, ako sa na prvý pohľad zdalo. Neskutočne ma vytáčal vzťah medzi hlavnými postavami. Aleže nesmierne.
Neznášam nerozhodnosť. Neznášam pretvárky a nezmyselné reči. V podstate o to išlo. Tu bol najväčší problém.

MENŠÍ SPOILER!!
Kit chodil okolo Elizy ako mačka okolo myši a pritom ani nevedel, či s ňou vlastne chce byť. Maľoval jej med okolo úst, dával jej v podstate plané nadeje a vo chvíli, keď zistil, že už nemá byť jeho, tak ho to neskutočne rozhodilo a zistil, že ju miluje. Dokonca si pamätám na jednu pasáž, kde popisoval, ako túži po jej dotykoch a nedokáže bez nej žiť.
Prišlo mi to miestami povrchné a po čase som mala pocit, že tu nejde o nič iné, než o sex.


Romantika, záhady, a erotika. Rozmýšľala som, či to s tou erotikou autorka trochu neprehnala. Nie som žiaden puritán, no niektoré scény mi prišli nasilu, len aby boli, a v knihe bolo dostatok strán.

Je rozdiel sex a sex. Ak spolu hrdinovia líhajú z lásky a túžia sa jeden druhému oddať na základe citu, je to krásne a čitateľ má z toho oveľa väčší pôžitok. Keď je to len o milovaní z obyčajnej túžby a hlavní hrdinovia nevidia nič iné než prosté uspokojenie, po 288 stranách je čitateľ úplne vyšťavený a doslova nemá chuť pokračovať.

Záver zaklincoval ten príšerne odfláknutý koniec, kde som ostala nemo pozerať s otvorenými ústami. Bola som z toho mierne rozladená a sklamaná. Ak by autorka chcela, vedela by to poriadne dotiahnuť do konca. Prišlo mi to ako ľahko vyhratý boj.


Knihu odporúčam predovšetkým tým, ktorí vyhľadávajú neskutočne romantické a jednoduché príbehy. Bolo to skvelé oddychové čítanie, pri ktorom som mohla stopercentne relaxovať! :)


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ. Ak vás táto kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť napríklad TU! Viac ľúbostných románov nájdete na tejto adrese.


Mohlo by sa vám páčiť!

  • jednoduchá a ľahko čitateľná kniha
  • skvelá oddychovka
  • stvorená pre romantické duše
  • erotika
  • intrigy, tajomstvá
  • jednohubka

Mohlo by vám prekážať!

  • jednoduchá myšlienka
  • veľa erotiky
  • sexuálna túžba prevláda nad citom
  • klišé
  • nerozhodnosť a nestabilnosť postáv


🔻🔻🔻

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára