pondelok 4. apríla 2016

Suzanne Collinsová- Hry o život

Z anglického originálu- The Hunger Games
Počet strán- 272
Väzba- pevná
Rok vydania- 2009
Vydavateľstvo- Ikar
Séria- Hry o život (1.diel z 3)
Čítané- júl 2015

O čom je táto kniha ?
Raz do roka sa vybraní chlapci a dievčatá vo veku od dvanásť do osemnásť rokov musia zúčastniť na Hrách o život a pred zrakmi televíznych divákov bojovať na život a na smrť...


Moje pocity-
Túto knihu som si kúpila ako odmenu za  "úspešne ukončený školský rok 2015" :D. Popravde som ju ani nemala v pláne kúpiť. Držala som v rukách knihu Poučku o predvídateľnosti Katherín od Johna Greena a bola som v duchu presvedčená, že v tomto kníhkupectve už nič iné nenájdem. 
Knihu od Johna Greena som si vôbec nechcela kúpiť, no žiadnu inú knihu som v tej chvíli nenašla. (musela som si kúpiť nejakú do školy, ktorú by mi triedny odovzdal na konci roka za to, že som bola vyznamenaná.) Najlepšie bolo na tom, že to financovala škola, takže mi bolo jedno, že si kúpim niečo, čo sa mi nebude páčiť.
Pretože keby som si mala kúpiť knihu za vlastné peniaze, určite by to nebola kniha od Greena.
No vtedy som ju videla. Stála tam, v krásnom obale a ako keby ma prosila, aby som si ju kúpila. :) Tú od Greena som dala hneď na miesto a natiahla sa za touto.
Kupovala som si ju s pocitom, aká asi bude ?
A musím povedať, že jediné čo môžem povedať :D je VÁU!! V živote som nečítala niečo tak úžasné, ako je toto. Páni, kto ju nečítal, nech si ju prečíta! :)
Zo začiatku som sa bála, že nebude dobrá, pretože film bol taký bohatý a tak náročný a keď som sa pozrela na knihu, nevedela som si predstaviť,že sa do nej všetko dá zmestiť.
A môžem znova povedať- len som sa prekvapila.
Na prvých stránkach mi trošku vadilo, že autorka píše v inom čase na aký som bola zvyknutá, ale po prvej kapitole mi to už išlo ľahko, ani som to nevnímala. :)
Najlepšie na tom bolo, že som pred čítaním ešte nevidela film, takže som bola v dvojnásobnom vytŕžení, pretože som vôbec nevedela, čo sa kedy stane. :)
Po prečítaní knihy a pozretí filmov ma najviac šokovalo, že aj keď sa mi kniha za začiatku zdala "tenká" (ako som to už vysvetlila) bolo v nej oveľa viac scén, než vo filme.
Film sa mi páčil, no pri čítaní som si to vychutnávala oveľa viac.
Na niektorých častiach som dokonca aj plakala, pretože to bolo brutálne opísané a v niektorých scénkach mi bolo Katniss neskutočne ľúto. :(
V tom období, keď som trilógiu čítala, šla aj posledná časť Drozdajky, takže som s kamoškou ako prvá šla do kina. 
Bol to zaujímavý pocit, pretože trištvrtina ľudí, čo bola v kine vôbec nevedela, ako to skončí, pretože nečítala knihu. :) 
Takže celkovo by som ju ohodnotila na 6 hviezdičiek, ale bohužiaľ sa to nedá. :) Určite sa k nej ešte raz vrátim, pretože jej čítanie bolo ako zážitok na celý život... :)
Za mňa 5 pusiniek z 5 
 

9 komentárov:

  1. Krásně nadšená recenze :) Z Hunger games jsem četla jen poslední díl, protože jsem po shlédnutí filmů nechtěla čekat, jak to dopadne :) Nebyla to nejlepší kniha mého života, ale vzpomínám na ní jen v dobrém. Zajímavý námět a velmi čtivé zpracování. Stále doufám, že se někdy dostanu k dočtení předchozích dílů, byť děj znám, ráda bych sérii zkompletovala. :)
    Článek se mi moc líbil a už se těším na další příspěvky :)
    Měj se hezky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite neváhaj a prečítaj si aj prvé 2 časti. Určite to stojí za to. :)

      Odstrániť
  2. Hunger Games mám moc ráda. Jen absolutně nechápu ty překlady do slovenštiny – neber si to prosím osobně, já proti Slovákům vůbec nic nemám, ale proč jsou to sakra Hry o život?? To tak vůbec nemá být, když už by se to mělo překládat tak Hladové hry. To samé Harry Potter, za ten slovenský překlad bych někomu naliskala až běda :/. Já už si to zkrátka musela někde vylít ten vztek. Ale znovu opakuju že to není nic proti Slovákům, špatný překlad do slovenštiny mě dokáže naštvat uplně stejně jako naprosto zcestný překlad do češtiny, to se taky kolikrát hodně rozčiluju...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Njn, niekedy tie preklady sú vážne od veci, ale aj napriek tomu mi to nevadí. ;) Kniha sa mi páčila. ;) Jo, v pohode, som rada, že si napísala svoj názor. :)

      Odstrániť
    2. Mě to štve i u českých překladů názvů filmů, když něco běží v televizi, zobrazí se název v originále a zazní český překlad a já si řeknu "Do háje cože??" :D

      Odstrániť
  3. Moc pěkná recenze! :)
    Taky jsem se do knížky konečně pustila a musím říct, že mám neskutečně velký odpor ke jménům. -.- nevím, kdo to překládal, ale já jsem pro to aby jména zůstávaly v originále a nevznikaly tak nesmyslné patvary. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem moc. :) V SK verzii sú mená v originále, takže mne na knihe nič nevadilo. :) Celú tú sériu úplne zbožňujem :)

      Odstrániť
  4. Hunger games zrovna poslouchám v audio podobě. Minulý měsíc jsem doposlouchala jedničku a na to, že to už není kniha tak úplně pro mou věkovou kategorii, byla jsem celkem příjemně překvapená. Vůbec se nedivím, že se tato série stala průkopníkem žánru. Momentálně dokončuji druhou knihu, která už mě baví o malinko míň, ale pořád je to dobré :)
    Měj se krásně

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Audio verziu som nepočúvala. Celú trilógiu som prečítala a páčila sa mi oveľa viac, než film. :) Áno, tiež sa nedivím. Ďakujem za krásny komentár, pekný deň aj tebe. :)

      Odstrániť