nedeľa 5. marca 2017

Kristi Ann Hunterová- Šľachtická rošáda

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)
Z anglického originálu- A Noble Masquerade
Žáner- historický román
Preklad- Eva Bubnášová
Séria- sága rodu Hawthornovcov (1.diel)
Počet strán- 336
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvo- i527.net
Čítané- február 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha? 
Lady Miranda Hawthorne je lady, ako sa patrí, hoci v kútiku duše by veľmi chcela byť odvážna a bezstarostná. Vo svojich dvadsiatich rokoch je v očiach spoločnosti už beznádejnou starou dievkou. Svoje najvnútornejšie pocity nevylieva do denníka, ale píše listy starému priateľovi svojho brata – vojvodovi, ktorého nikdy nestretla, len o ňom počula, a nemá v úmysle mu ich nikdy poslať. Medzitým sa spriatelí s Marlowom, bratovým novým komorníkom, a aj keď sa túži oslobodiť od obmedzení svojho postavenia, zaľúbiť sa do sluhu sa je aj pre ňu príliš veľkou vzburou.

Keď Marlow jeden z listov náhodou objaví a pošle ho nič netušiacemu vojvodovi, Miranda je zdesená. Vojvoda ju však prekvapí – list jej vráti a zdôverí sa jej s vlastnými pocitmi. A zrodí sa ich vzťah na diaľku. Neistota prameniaca z doterajšieho nedostatku nápadníkov sa zmení na zmätok z rastúcich pocitov k dvom mužom – k jednému, ktorého nikdy nestretla, a k druhému, na ktorého sa môže spoľahnúť, ale ktorého správanie je čoraz zvláštnejšie. Keď sú však v ohrození štátne tajomstvá, do ktorých je zapletený aj Marlow, jedna vec je Mirande jasná: vôbec jej nie je jedno, ako sa to skončí s Hawthornovcami a s tými, na ktorých jej rodine záleží.

Moje hodnotenie- 

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)
Záhadný džentlmen, tajomné listy, romantika a dobrodružstvo. Toto všetko vám ponúka príbeh Šľachtická rošáda. Pre niektorých to bude nezabudnuteľná kniha, ktorú si ihneď zamilujú. Tí náročnejší však spozorujú chybičky, ktoré majú veľkú váhu na celkovom hodnotení.


Myšlienka zaujímavá, zápletka takisto. Nápad s listovým denníkom, ktorý si vedie hlavná hrdinka Miranda, je pozoruhodný. Páčilo sa mi to- vymyslieť si nejakú fiktívnu postavu, ktorej sa môžem zdôveriť v podobe listu. Zaujímavé.

Miranda mi bola celkom sympatická. Bola úprimná a otvorená. Najviac zo všetkého sa mi páčili jej podpichovačné poznámky, ktoré boli ozaj trefné. Miestami som sa až z chuti zasmiala. Bolo očividné, že Miranda trpí núdzou o mužskú spoločnosť. Aj keď, príde mi to zvláštne. Ak máte viac než dvadsať rokov a nie ste zadaní, očividne z vás už nič dobrého nebude. Ste na ocot. Fúha, predsudky v tomto regentskom období boli riadne... zvláštne.

Čo však povieme na Marlowa?
Uff... tak toto bola pre mňa iná šálka kávy. Áno, viem- teraz sa prejaví moja náročnosť voči mužskému pohlaviu. Z počiatku bol zaujímavý. Záhadný zvodca, ktorý sa nehodí na svoju rolu komorníka. Páčila sa mi jeho tajomnosť, spôsob, akým sa dohováral Mirande. No potom nastalo fiasko, od ktorého v mojich očiach klesal dolu vodou.

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)

Prečo?
Odpoveď je veľmi jednoduchá.

"Ryland sa zapotácal, lebo dvere, na ktoré sa práve chystal zaklopať, odrazu zmizli a namiesto nich sa objavila Miranda s odhodlaným výrazom na tvári. Päsťou, ktorá sa už hýbala, jej vrazil rovno do nosa. "Ach." Miranda zastonala v tej istej chvíli ako on od prekvapenia vykríkol. "Mylady!" Zrazil sa a kľakol si k nej. "Stalo sa Vám niečo?" To znelo primerane zúfalo. Miranda si odtiahla ruky z tváre a zamračila sa. "Krvácam." "Ehm, aby som povedal pravdu, nie až tak veľmi. Videl som oveľa horšie veci."

To. Bolo. Čo ?!!! Ach, bože. Keď som si prečítala túto časť, myslela som si, že vyletím z kože. Väčšiu hlúposť som v živote nečítala. Keby v minulosti muž udrel ženu, od hanby by sa dobre že neprepadol. Kľačal by na kolenách a prosil by o odpustenie. A on? "Videl som oveľa horšie veci." To vážne? Achh... k tomuto sa nedá vyjadriť. Myslím si, že každý z vás si už určite vytvoril názor na túto banálnu situáciu.

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)

V knihách z regentského obdobia, mám určité podmienky voči mužským postavám. Keď čítam takýto príbeh, z muža musí vyžarovať určitá sila a takzvaná mužnosť. Autorka musí prinútiť čitateľku, aby po hrdinovi sama túžila a žasla nad tým, aký je to skvelý muž.
A nie toto! Spisovateľka sa snažila vytvoriť z Marlowa drsného chlapa, ktorý bude lámať ženské srdcia, no zároveň bude dokonalým džentlmenom. Bohužiaľ, vôbec to nevyšlo. Z mojej strany bol Marlow obrovským sklamaním a vôbec som si ho neobľúbila.

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)

Samozrejme, môžeme sa na to pozrieť aj z iného pohľadu. Možno autorke krivdím a problém bol v preklade. (aj keď si to veľmi nemyslím)
Občas mi prekážali slová, ktoré sa v tomto storočí nepoužívali. Niektoré slovné spojenia boli nevhodné na danú situáciu, iné zas príliš zdrobnené. V ukážke, ktorú som vám predostrela, máme krásny príklad.- Vrazil jej rovno do nosa. Toto slovo sa mi hodí na boxérsky zápas, a nie na škrabnutie urodzeného nosa.

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)

Nechcem, aby si čitatelia tejto recenzie pomysleli, že táto kniha je nejaký odpad, na ktorý sa neoplatí ani pozrieť. To vôbec nie je pravda. Chcela som len upozorniť na pár, pre niekoho možno nepodstatných, chýb, ktoré mi časom začali prekážať. Kniha má však aj mnoho pozitívnych stránok. Nemôžem však všetky prezradiť. Nechcem prezradiť nejaký spoiler, ktorý by vás mohol obrať o zážitok z čítania.

"Niektorí ľudia síce tvrdia, že všetok rozum pochádza od otca, no môžem ťa ubezpečiť, že to nie je pravda."

Príbeh je obohatený o skvelé poznámky a krásne úryvky z biblie. Uštipačností tu bolo neúrekom, no aj tak mi to nedá a niektoré z nich, vám musím vypísať! :)


"Áno, o láske mala romantickú predstavu, ale ešte nikdy nehľadela do očí, v ktorých by sa zrkadlila jej vlastná duša." ♥

"Boh mal dôvod na to, aby ju stvoril takú, aká bola. A ak na svete nebol muž, ktorý by to dokázal oceniť, prečo by sa mala vydávať?"

"Myslíš, že niekto prišiel aj za ňou?"
"Len tí inteligentní."
"Takže nik." 

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)

Kniha určite stojí za prečítanie. Chybičky, ktoré som vytkla, môžu niekomu prísť nezmyselné. Musíte zobrať do úvahy aj to, že je to subjektívny názor. 100 ľudí, 100 chutí. Možno práve vy budete tým čitateľom, ktorému táto kniha prirastie k srdcu a tento príbeh si úplne zamiluje.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Zaujal vás historický román Šľachtická rošáda? Ďalšie historické romány nájdete na stránke i527.net Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť TU, TU alebo TU.


Knihu si môžete zakúpiť aj v PDF formáte TU!

Bonusové fotografie

Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)Kristi Ann Hunter- A Noble Masquerade, Šľachtická rošáda (resenzia, review)

7 komentárov:

  1. Ach, opäť sa rozplývam nad fotkami♥ Budem si musieť rozšíriť slovník, pretože budem potrebovať nájsť nové synonymá k slovám ako je úchvatný, dychberúci, prekrásny, originálny...:D Opäť neskutočné fotky♥♥♥
    Ktovie, akoby kniha pôsobila na mňa. Trocha som zľakla toho úryvku, ktorý ťa tak vytočil, lebo ani na mňa nespravil najlepší dojem :D Ale tak, myslím, že by si ma vedela získať, ale chybičky by som postrehla i ja...no, nechám sa prekvapiť. Z i527.net mi písali, že ju teda pošlú opäť, keď sa tá predchádzajúca stratila. Sú vážne zlatí a veľmi milí a ja som v to ani nedúfala ^.^ Veľmi si to vážim :))
    Tak teda, budem čakať na Šľachtickú rošádu...momentálne sa však pustím do Kováčovho učňa, ktorého ako vidím taktiež čítaš a s recenziou určite prídeš ako prvá. Už teraz sa teším a nebudem klamať, nedočkavo vyčkávam fotky, lebo ty to s tým foťákom vieš a som vážne zvedavá, čím nás ohúriš tentokrát ;) Maj sa krásne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne!! :) Tak to je skvelé. Som rada, že budeš mať možnosť si ju prečítať. Nemôžem povedať, že bola zlá. Len nebola dokonalá. :D Ale je to subjektívny názor. Každý môže mať na to iný pohľad. :) Aj ty sa maj krásne! :)

      Odstrániť
  2. ♥ kdo umí - ten umí :) pani fotografka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc pěkná recenze! :) A tedy... ty fotky, no to je dokonalost sama...užasný! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pre mna je tato kniha jedno velke sklamanie. Cakala som omnoho viac. Namet bol dobry, ale nakoniec celkovy efekt nula bodov. Miranda podla autorky bola ta inteligentna, ale v knihe sa to nijak neprejavilo. Vkuse riesila ci jej nevidno crievicku. Co by na to povedala jej mama a pod., az to od polovice bolo dost otravne.....knihu som docitala s velkou biedou...lutujem ze som si ju kupila...

    OdpovedaťOdstrániť