streda 13. júla 2016

Veronica Roth- Experiment

Z anglického originálu- Allegiant
Žáner- YA Distopia, Sci-fi, Fantasy
Preklad- Elena Guričanová
Séria- 3.časť zo 4
Počet strán- 352
Väzba- pevná
Rok vydania- 2014
Vydavateľstvo- Slovart
Čítané- jún 2016

O čom je táto kniha?
Tris a Tobias sú opäť spolu – ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách.

Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Moje hodnotenie- 
Z čítania tejto časti som mala obrovský strach. Jednak preto, lebo týmto dielom sa ukončí séria a taktiež preto, lebo som vôkol seba počula veľa záporných recenzií.

Môj osobný dojem z knihy je plusový. Autorka ma očarila od prvej strany a vždy ma vedela udržať pri zmysloch. Všetky tri knihy sú rovnako dobré a písané na ten istý štýl, takže myslím, že kto si zamiloval jednotku, zamiluje si aj toto.

Veľa ľudí hovorí, že je v knihe množstvo cudzích výrazov a to im uberá z pôžitku čítania. Mne osobne to neprekážalo. Je aspoň vidieť, že autorka je vzdelaná a má neskutočne bujnú fantáziu. :)

Príbeh tejto časti ma vôbec nesklamal. Skôr by som povedala, že prekonal moje očakávania. Pre mňa to bolo napätie od prvej po poslednú stránku.

To, ako sa Trisin a Tobiasov vzťah vyvíjal bolo tiež celkom zaujímavé. Páčilo sa mi, že autorka nám nechcela vtĺcť do hlavy len sladký a bezstarostný párik, ktorému žičí šťastie. 

Jediná chybička v knihe sa netýkala obsahu ale prekladu. Proti prekladu nič nemám, len ja osobne nevyhľadávam knihy, kde sa vyskytuje ten typický teenegerský slang. V niektorých situáciách mi to špatilo, ale myslím, že to neuberalo na dojme.

K tomu, ako to skončilo sa veľmi vyjadrovať nebudem. Musím jedine povedať, že autorka mala veľkú odvahu, že príbeh nasmerovala týmto smerom. Ja osobne proti tomu nemám nič a som rada, že autorka bola celkom kreatívna. Aj keď nesmiem zabudnúť dodať to, že na posledných stránkach mi ostali fliačiky od sĺz.


Čítali ste knihu aj vy? Aký ste z nej mali dojem?
Nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje postrehy v komentároch. Teším sa z každého jedného. :)
Prajem pekný prázdninový deň!
Bleise 

2 komentáre:

  1. Čítala som knihu, ale osobne mi veľmi vadil koniec a sklamal ma. Inak, sa mi knižka páčila, bola pekne napísaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Z konca som tiež nebola veľmi nadšená. Bolo to však autorkino rozhodnutie. :)

    OdpovedaťOdstrániť