sobota 18. marca 2017

Kováčov učeň- Laura Frantzová

Z anglického originálu- Love’s Reckoning
Žáner- historický román
Preklad- Lucia Mosorjaková
Séria- Dedičstvo Ballantynovcov (1.diel)
Počet strán- 376
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvo- i527.net
Čítané- marec 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
V jeden mrazivý decembrový deň roku 1784 prichádza Silas Ballantyne do domu kováča Liegea Leea v okrese York, štáte Pensylvánia. Silas je rozhodnutý čo najskôr dokončiť učňovský zácvik a vydať sa na západ. Ukáže sa ale, že je šikovný pracovník a znamenitý remeselník, preto sa Liege usiluje zdržať ho v Yorku, odvolávajúc sa na starú tradíciu: učeň sa musí oženiť s jednou z majstrových krásnych dcér.
Eden je nežná a čistá duša, zatiaľ čo Elspeth živelná a prešibaná. Alebo? Je to skutočne tak, nie je to iba zdanie? V dome plnom tajomstiev sa každá zo sestier snaží zabezpečiť si budúcnosť. Ktorá si získa Silasovo srdce? A podriadi sa Silas Liegovým zámerom?
V tejto rozsiahlej rodinnej ságe voľby jedného muža rozhodujú o budúcnosti ďalších generácií. Voľby medzi láskou a prácou, medzi priateľmi a nepriateľmi. Toto je Dedičstvo Ballantynovcov.

Moje hodnotenie-

Vyzeralo to nádejne. Zaujímavá myšlienka a k tomu nádherná obálka si ma ihneď získali, a tak nebolo inej možnosti, len sa na knihu tešiť a vychutnávať si pôžitok z čítania. Všetko bolo dokonalé a perfektné. Z ničoho nič sa však moje nadšenie rozsypalo ako domček z karát a ja som nechápavo krútila hlavou. Kde sa stala chyba?


Kniha Kováčov učeň bola mojou, dá sa povedať, prvou kresťanskou knihou vôbec. Pravdupovediac, trochu som sa obávala. Aj keď nie som veľká katolíčka, hlavnú hrdinku Eden som si do určitej miery obľúbila. Bolo očividné, že jej skromná duša priahne po Božom slove, rovnako ako aj po Jeho Božom chráme. Obdivovala som jej rozvážnu a múdru povahu, ktorá sa líšila od jej sestry Elspeth. Keby som bola hlavnou hrdinkou ja, svojej sestre by som asi vyškriabala oči. Eden však nemala moju spurnú a prchkú povahu. Nesúďte a nebudete súdení. Eden verila v Božiu spravodlivosť a tak v tichosti znášala všetku nespravodlivosť, ktorá sa jej valila na plecia. Za to si u mňa získala veľký rešpekt.

Možem z muža urobiť lorda, ale džentlmena z neho môže urobiť len Všemohúci Boh.
(str. 102)

Silas Ballantyne bol nábožensky založený Škót, ktorý si získal nie len Edenino, ale aj moje srdce. Múdry, zbožný, úslužný a spravodlivý. Dalo by sa povedať, že je zobrazením dokonalého idolu ženského srdca. Zamilovala som sa do jeho prístupu k ženám, do jeho múdrych myšlienok a svojskej povahy. Zhrnutie- Silas sa stal mojou platonickou láskou. Škoda, že ku koncu knihy sa môj názor zmenil o 180 stupňov.


Ach, aký to musí byť mocný čarodejník, čo dokáže utíšiť ženskú závisť!
(str. 166)

Miestami mi Eden pripomínala Popolušku, ktorá má na starosti všetky povinnosti. Peklo z jej života jej však nerobila matka, ale sestra Elspeth. Z počiatku to bolo zaujímavé. Páčilo sa mi vykreslenie napätej atmosféry v ich rodine. "Šikana" z Elspethinej strany bola zaujímavá do určitej miery. Autorka dobre popísala pyšnú povahu jej sestry. Eden tamto, Eden toto, to Eden, všetko kvôli Eden. Zo začiatku to bolo fajn. Keď to však čítate tri štvrtinu knihy, prestane vás to baviť.

Bola som mierne prekvapená a dá sa povedať, aj trochu sklamaná. Prvých 200 strán sa nieslo v monotónnosti a nekončiacom stereotype, ktoré ma začali unavovať. Nič špeciálne sa podľa mňa nedialo. Občas som mala pocit, ako keby si spisovateľka vymýšľala príbeh počas písania, a nič nemala premyslené dopredu. Snažila som sa to prekusiť, no moje ovládanie sa zosypalo v priebehu 28 kapitoly, na strane 251. Nemo som pozerala na stránku a krútila hlavou. V hlave mi neustále zvonila jedna, jediná otázka. Laura, prečo si to musela takto dokašľať?  


Keď nás príroda obdarila slzami, dala nám aj povolenie roniť ich.
(str. 249)  

Mala som chuť plakať. Plakať nad hlúpou cestou, akou smeroval, doteraz celkom dokonalý, príbeh. Vadilo mi to. Strašne mi to vadilo. Keď sa má udiať niečo zlé, spisovateľ väčšinou predostrie akúsi situáciu, vďaka ktorej čitateľ očakáva nejaký prelom, nejakú zmenu. Tu to však neplatilo. Zatiaľ čo prvých 250 strán sa nieslo v tichosti, zvyšok príbehu zničil môj most k dokonalosti na márne kúsky. Vadil mi spôsob, akým spisovateľka chcela z romantickej knihy spraviť niečo drsné a napäté. Žiaľ, myslím si, že to autorka prepískla. Ku koncu som bola taká znechutená a unavená, až som to ledva dočítala. Občas som mala pocit, že spisovateľka zbytočne naťahuje, aby mala čím viac strán. Ako sa to hovorí? Niekedy je menej viac.

  Žiadostivosť robí človeka len nešťastným.
(str. 76) 

Samozrejme, je to autorkina voľba. Preto knihu neodsudzujem a myslím, že stojí za prečítanie. Musím pochváliť pekné spracovanie obálky a preklad. Pestrý, bez gramatických chýb- aj keď, občas sa našli preklepy s priamou rečou. Kniha je písaná živo, čo je z mojej strany plus. Hlavné postavy sympatické a nápad, s akým som sa ešte nestretla. 

 Nikto iný, iba ten, kto vládne hromu, dokáže rozdeliť tohto muža a túto ženu.
(str. 219) 

Zamilovala som sa do citátov, ktorými Laura otvárala každú kapitolu. Moja kniha je celá oblepená farebnými papierikmi. :) Páčia sa mi príbehy, ktoré sú obohatené o múdre výroky alebo citáty, ktoré ma prinútia zamyslieť sa a tak občas menia aj moje rozhodnutia. Voľba citátov je pre knihu ďalšie plus. A keďže kniha skončila tak ako skončila, rozhodla som sa hodnotiť 4 bodmi. Občas mám zo seba pocit, že som príliš náročná, preto som skrotila svoje predošlé rozhorčenie a zaspomínala na pekné okamihy, ktoré som zažila vďaka príbehu Eden a Silasa.


Knihu Kováčov učeň sa oplatí prečítať. Keďže môj názor je subjektívny, bola by som nerada, ak by ste sa rozhodli knihu neskúsiť. Častokrát rozmýšľam, že problém je vo mne. Keďže som veľký romantik, mám rada, ak je všetko stále ružové a bublina očarenia nikdy nepraskne. Aj napriek sklamaniam je to príbeh, ktorý bude vo mne znieť ešte veľmi dlho.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Zaujal vás historický román Kováčov učeň? Ďalšie historické romány nájdete na stránke i527.net Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť TU, TU alebo TU.

 

2 komentáre:

  1. Júj, Bleise, ty si taká šikovná! Ja som vážne nečakala, že prídeš s recenziou hneď na druhý deň po dočítaní knihy :D A páni, my sme sa vážne úplne zhodli ^.^ Už sa ani ja necítim taká stratená :D
    Tak ako si ty súhlasila so mnou, tak ja vo všetko súhlasím s tebou. Do Silasa som sa zaľúbila aj :D A postavy sa autorke naozaj podarili (och, a Elsepth, fú, tak to bol iný kvietok!). A potom, potom sa to celé pokazilo -_- Ach, tak ma to zamrzelo :( Škoda - preškoda...Ale na druhej strane som si uvedomila, že väčšia časť knihy ma úplne chytila a ako veľká romantička som sa nedokázala od príbehu odrhnúť :) Pekné dielo, len škoda tej zápletky, inak by som bola z knihy vážne úplne nadšená :D
    Tak, som šťastná, že nie som jediná s podobným názorom a hlavne, že nie som v tom sama. Keď človek vidí všade toľko chvály na túto knihu a ja, ako zvyčajne, zas s niečím nie som spokojná a môj názor sa začína líšiť, tak si pomyslím, že som fakt, buď náročná, alebo čudná :D No tentokrát je to iné...cítim, že som našla spriaznenú dušu, ktorá knihu vnímala rovnako ako i ja sama :)) Ďakujem za tvoj názor, za celú recenziu a hlavne, aj za fotky...opäť veľká chvála❤❤❤ (tie dve posledné si ma úplne získali ^.^) Maj sa krásne♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už jsem tvůj postup v knize tak trochu zaznamenala na Goodreads, takže tak nějak vím, jak si u tebe stojí, a je to škoda, protože kniha měla zřejmě velký potenciál a ta obálka mě také láká, protože historické knihy jsou zrovna ty, které mě neskutečně baví. Je škoda, že to autorka nedotáhla do konce a pořádně se nad vším nezamyslela :/ Knihu si pravděpodobně nepřečtu a tobě děkuji za recenzi a ušetření času :)

    OdpovedaťOdstrániť