nedeľa 12. marca 2017

Rexanne Becnelová- Nevesta z Ružového útesu

Z anglického originálu- The Bride of Rosecliff
Žáner- historický román
Preklad- Marína Gálisová
Séria- Ružový útes (1.diel)
Počet strán- 303
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2008
Vydavateľstvo- Slovenský spisovateľ
Čítané- marec 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Neohrozený bojovník Randulf Fitz Hugh prichádza do vzdialených končín Walesu zabezpečiť poslušnosť miestnych obyvateľov kráľovi Henrichovi. Verný vazal je pripravený na boj, no vonkoncom nečaká, že ho bude musieť zviesť aj s vlastným srdcom...

Moje hodnotenie- 

Rexanne Becnel- The bride of rosecliff, nevesta z ružového útesu (recenzia, review)
Kniha Nevesta z Ružového útesu je jedna z tých, ktoré by som vedela čítať donekonečna. Milujem tento príbeh. Zbožňujem hlavného hrdinu, zbožňujem divoký Wales, zbožňujem každú jednu stránku tejto knihy. Úchvatné. Dokonalé. Myslím, že nič iné k tomu netreba dodať.


Ach. Kde začať? Asi sa pozriem do synonymického slovníka na slová milovať a zbožňovať. Pripravte sa na to, že ich v celej recenzii bude neúrekom.
Ako vždy, vyjadrím sa najprv k hlavným postavám, ku ktorým by som mohla vypisovať litánie plné nadšenia, sprevádzané mojimi ováciami.

Josselyn ap Carreg Du. Typ ženskej hrdinky, ktorá je múdra, odvážna a rodomilka. Zároveň však využije svoje ženské vnady vo svoj prospech. (nechcem tým povedať, že je nejaká kurtizána) Josselyn si ma ihneď získala. Bola rozvážna, milovala svoju rodnú zem a nenávidela cudzincov, ktorí ju chceli oň pripraviť.

Randulf Fitz Hugh. Moja platonická láska. Spravodlivý a mierumilovný bojovník, úctyhodný zvodca a dobyvateľ. Zamilovala som sa do jeho úcty k ženám a spôsobu, akým sa k nim správal. Svoje živočišné pudy držal do určitej miery na uzde (nie ako niektorí hrdinovia, ktorí ihneď využijú možnosť zvaliť nevinnú žienku do trávy). Práve vďaka tomu si u mňa vybudoval rešpekt. Zbožňujem takýchto hrdinov.

Rexanne Becnel- The bride of rosecliff, nevesta z ružového útesu (recenzia, review)

Celková myšlienka príbehu sa mi páčila. Na pobreží divokého Walesu sa vylodí anglická posádka s úlohou vydobyť krajinu anglickému kráľovi. Iste si viete predstaviť nespokojnosť a búrenie waleského obyvateľstva. Keď som knihu čítala, začala som sa na to všetko inak pozerať.
Predstavila som si namiesto hlavnej hrdinky seba. Predstavila som si, že v mojej rodnej zemi sa vynorí skupina ľudí, ktorá ma pripraví o vlasť. Predstavila som si seba ako dcéru miestneho panovníka a moju nerozvážnu povahu, ktorá by všetkých do jedného najradšej pomlátila.
Z všetkých tých mojich predstáv mi prišlo strašne a tak som dokonale vedela súcitiť s búriacimi sa citmi Josselyn.

Rexanne Becnel- The bride of rosecliff, nevesta z ružového útesu (recenzia, review)

"Vo Walese by bolo omnoho lepšie, keby tu vládli ženy. Ako v každej krajine. Nemuselo by sa stále bojovať. Nikto by nepotreboval zbrane a brnenie. Bol by mier, každý by mal všetkého dostatok a nikto by nehladoval. Pchá, muži! Načo sú vlastne na svete?"
str.32

Stretnutie hlavných postáv bolo pre mňa zaujímavé. Páčilo sa mi vykreslenie walskej a anglickej krvi. Zatiaľ čo Josselyn bola divožienka s bojujúcim srdcom, Randful bol jej úplným opakom. Navzájom sa ideálne dopĺňali. Všetky ich stretnutia, rozhovory, či už pozitívne alebo nie, boli pre mňa príjemné. Celkové čítanie mi nesprostredkovalo len prosté oddýchnutie, ale aj zážitok, vďaka ktorému som sa mohla stať waleskou divoškou.

"Prečo proti sebe musia bojovať, veď sú rovnakí? Prečo sa nemôžu spojiť?"
str. 290

Rexanne Becnel- The bride of rosecliff, nevesta z ružového útesu (recenzia, review)

K prežitému zážitku dopomohol skvelý preklad, ktorý nemôžem nič iné, než pochváliť. Prekladateľka má skvelú slovnú zásobu a očividne veľa načítaného. Je toľko vydaných kníh, no máloktorá je preložená na jednotku. Nespomínam si na žiadne gramatické chyby, ktoré by bili do očí. Veľká chvála. :)

K tejto knihe by som mohla písať a písať a písať. Samozrejme, s mojou povahou, by som sa prekecla a prezradila nejakú situáciu, ktorá by vás obrala o zážitok. Ak to chcete pochopiť, musíte si to prečítať sami. Dúfam, že som vás aspoň trochu nalákala a moje nadšenie sa vtesnalo aj do týchto pár riadkov, ktoré som vám uštedrila. :)

Rexanne Becnel- The bride of rosecliff, nevesta z ružového útesu (recenzia, review)

Knihu môžem len odporučiť. Milovníci historických románov budú nadšení. Varujem však pred závislosťou. Je veľmi ťažké knihu odložiť nabok a venovať sa niečomu inému.



Páčila sa vám recenzia? Chystáte sa na túto knihu?
PS: Fotky sú moja prvá prácička v Photoshope. Čo na to poviete?
Prajem pekný deň!
Bleise

9 komentárov:

  1. Ako milovníčka historických kníh budem nad knihou vážne uvažovať ;)) Veľmi pekne si to spísala ^.^ A ako vždy, musím sa vyjadriť aj ku fotkám, ktoré opäť berú dych :O Páni, ty sa vieš hrať aj s photoshopom alebo aký program si použila? To je tak dokonalé a nemám slov...páni, ty si v tomto smere neuveriteľne originálna a nevychádzam z údivu♥♥♥ Na teba v tomto smere nik nemá :D Je to nádherné! ^.^ Inak, to si ty na fotkách alebo tvoja sestra? Alebo niekto iný? Pretože musím povedať, že krajšiu princeznú som ešte nevidela ;)) Klobúk dole za nápad, spracovanie fotiek i recenzie...skrátka za všetko :) Maj sa krásne♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, tak ja si prečítam celú recenziu a tvoje otázky som si akosi nevšimla :D Takže si použila photoshop, no páni, ty s ním vieš kúzliť ^.^ Ja viem iba jednoduché úpravy a tým to končí, no niečo takéto...paráda :D Takže za mňa, musím povedať, že sa ti to vážne podarilo. I keď pár chybičiek sa nájde, no človek si ich ani veľmi nevšimne, len tak ďalej ;)

      Odstrániť
    2. Ďakujem pekne za krásny komentár!! :) Veľmi ma to potešilo! Jooj, tie chybičky som si všimla až neskôr a vôbec sa mi to nechcelo opravovať. Ale tak, človek musí nejako začať. :D Ach, ďakujem ti pekne♥ Áno, na fotkách som ja. :)) Aj ty sa maj krásne a ešte raz ďakujem za takýto krásny komentár.♥♥♥

      Odstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) Knížka vypadá zajímavě :) Hned jsem dostala chuť si přečíst něco historického :) Měj se krásně :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O knížce jsem neslyšela, a a bych se přiznala - už na první pohled mě zaujala. Moc pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Opět si mě nalákala na další knížku. Připisuju si ji na seznam a co nejdřív se ji pokusím objevit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, super!! Som veľmi rada, že som Ťa nalákala. Podľa mňa je to kniha, ktorú sa oplatí prečítať. Keď máš rada knihy tohto typu, určite niečo pre Teba. :)

      Odstrániť