pondelok 2. mája 2016

Rick Yancey- Piata vlna

Ahojte, moji drahí čitatelia! :)
Ako sa máte? Celý deň svietilo krásne slniečko, takže sa k počítaču dostávam až teraz. (pôvodne mal byť tento článok písaný už na obed :D). Vonku je už konečne teplučko, z čoho mám obrovskú radosť, pretože leto nesmierne milujem, takže si tieto krásne dni naprosto užívam. :) 
A teraz konečne k recenzii. :)

Z anglického originálu- the Fifth wave
Žáner- fantasy/sci-fi
Preklad- Mária Kočanová
Séria- Piata vlna (1.diel z 3)
Počet strán- 376
Väzba- pevná s prebalom
Rok vydania- 2014
Vydavateľstvo- Tatran
Čítané- máj 2016

O čom je táto kniha?                         
PO PRVEJ VLNE OSTALA LEN TMA. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.

Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.

Moje pocity-
Musím povedať, že som zo seba milo prekvapená. Keď som knihu začala čítať, pri pohľade na ňu som si povedala "Toto budem čítať minimálne týždeň". Na moje milé prekvapenie som ju prelúskala za 3 dni, čo si myslím- je slušné. :D To znamená, že pravdepodobne tušíte, aké bude moje hodnotenie.

Keď som knihu začala čítať, moje pocity boli zmiešané a v knihe som sa úplne strácala. Nevedela som, kde je prítomnosť, čo sa to v knihe deje... Po niekoľkých kapitolách sa to však dalo do poriadku a bola som opäť nadšenou čitateľkou.

Páčilo sa mi, že kniha bola rozdelená na časti. Cassie, Evan a Ben. Bolo to zaujímavé a mne sa páčilo, že som vedela pochopiť správanie ostatných postáv. Z počiatku som mala pocit, že príbeh Cassie je málo spomínaný, pretože sa v knihe vyskytovali dlhé pasáže Benovho príbehu. Nakoniec som zmenila názor o 180 stupňov. Myslím si, že rozprávanie z Cassiinej strany bolo dostatočné. :D

Je mi neskutočne ľúto, že som film videla skôr, než som si prečítala knihu. Myslím si, že som sa okrátila o nesmierny čitateľský zážitok. Až tak mi to neprekážalo, ale bola som na seba nahnevaná, pretože som vedela dopredu, čo sa stane.... to si budem asi vyčítať do konca života!! :D Nikdy, nikdy nepozerajte film pred knihou!!! :D- to je rada do života!! :D

Keď som knihu dočítala, prvé, čo som si povedala bolo asi- "Čo dopekla to má znamenať!". Mám pocit, že režisér filmu od tri štvrtiny knihy prepísal scenár. Mala som neskutočné nervy kvôli tomu, ako film vie knihu pokaziť. Koniec vo filme bol úplne od veci a vzťah medzi Cassie a Evanom bol v ňom úplne iný.

Ale, späť ku knihe.

Kniha sa mi neskutočne páčila a keď som zistila, že to bude pravdepodobne trilógia, mala som z toho veľkú radosť, pretože som vážne zvedavá, čo sa stane ďalej. :) Ku koncu som tak tŕpla, pretože koniec vo filme bol úplne rozdielny, takže som nevedela, čo sa stane, kam pôjdu, ako to bude prebiehať. :)

Tento román by som ohodnotila na 6 hviezdičiek ale bohužiaľ sa to nedá, tak sa musím uspokojiť len s piatimi. :) Kto knihu nečítal a obľubuje takéto knihy, určite neváhajte a šahnite po nej . :) Jej príbeh vás dozaista pohltí. :)

Čítali ste knihu aj vy? Aký ste z nej mali pocit? :) Určite sa nezabudnite podeliť o svoje pocity nižšie v komentároch. Som zvedavá, na vaše názory. :)

Prajem pekný zvyšok večera. Aj keď je pondelok. :)

Bleise

10 komentárov:

  1. Super recenze, stále uvažuji, jestli je pro mě Pátá vlna to pravé, ale je dost možné, že jí šanci dám :)
    Hezký zbytek večera :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite neváhaj. :) Je to vážne kvalitná knižka. Pekný večer aj tebe. :)

      Odstrániť
  2. Tuto knížku jsem nečetla ale moc mě zaujala, možná si ji pořídím nebo od někoho vypůjčím, mám hodně kamarádek které dost čtou, tak třeba bude mít některá z nich i tuto knížku :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knižka je naprosto super a ja som z nej vážne nadšená! :) Určite si ju prečítaj . :) Dúfam, že kamarátky knihu budú mať a čím skôr sa k nej dostaneš. :)

      Odstrániť
  3. O knihe som už počula aj čítala nejaké tie recenzie, no bližšie som sa na ňu nepozrela. Ale, keď som zistila, že bude jej filmové spracovanie, začala som nad knihou uvažovať. Inak, väčšina ľudí sa sťažuje na film, pretože bol úplne iný. A máš pravdu, film dokáže tak pokaziť knihu -_- Tak dám na tvoju radu, radšej siahnem najprv po knihe, hádam ju v knižnici nájdem, a potom sa budem rozčuľovať nad filmom :D Inak pekná recenzia ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Určite nad knihou neváhaj a šup, vrhni sa na ňu! :D Vážne, film je podľa mňa úplne od veci a s knihou sa nedá porovnať! :D

      Odstrániť
  4. Skvělá recenze! :)
    Knihu jsem četla ještě před filmem, ale chyběl mi tam takový ta jiskra zapáleného příběhu a hlavně poutavého :/
    Nechci říkat, že byl film lepší, protože kdybych knihu nečetla, tak by se mi film nelíbil tak moc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Máš pravdu, no aj napriek tomu sa mi kniha veľmi páčila. :) Njn, bez knihy by bol film od veci. :)

      Odstrániť
  5. Na knihu se chystám. :) Zatím jsem viděla jen film a moc se mi líbil. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť