piatok 21. októbra 2016

Dani Pettreyová- Ako skala


Z anglického originálu- Silenced
Žáner- detektívka
Séria- Aljašská odvaha (4.diel zo 4)
Počet strán- 256
Väzba- brožovaná väzba
Rok vydania- 2016
Vydavateľstvo- i527.net
Čítané- október 2016




O čom je táto kniha?
Jake vedel, že niečo nie je v poriadku. No nemohol tušiť ako veľmi. Oddychové lezenie na skalách sa jedného dňa zmení na drámu, keď na svojej ceste Kayden McKenna narazí na telo mŕtveho lezca. Stalo sa nešťastie alebo...? Šerif Landon Grainger, ktorý prípad vyšetruje, sa obráti na Jakea Westina s prosbou o pomoc. Jake súhlasí, ale to ešte netuší, kam ho tento prípad zavedie. Vďaka Kaydeniným lezeckým skúsenostiam čoskoro s Jakeom zistia, že smrť v horách nebola náhoda. Ba čo viac, vrah im je v pätách. Keď sa v Yancey začnú diať čudné veci, Jake sa obáva, že svet, v ktorom sa pohybuje, môže ohroziť osobu, ktorú miluje. No pravda je oveľa temnejšia, ako si vie predstaviť.

Moje hodnotenie- 

Stalo sa vám už niekedy, že túžite porozprávať o niečom dokonalom, no nenachádzate slov?
Presne tak sa cítim ja teraz, už hodinu uvažujúc nad tými správnymi slovami, ktoré by dokázali opísať niečo neopísateľné. Stále mi schádza na um len jediné slovo, ktoré najlepšie vystihuje moje pocity- dokonalé.

Prv než začnem vychvaľovať tento úžasný príbeh, cítim v sebe potrebu ospravedlniť sa. Už párkrát som sa vykričala za to, ako rýchlo dokážem knihu zaškatuľkovať. A to bez nejakého očividného nedostatku a nespokojnosti. Väčšinou na základne anotácie alebo obálky a knihe nedám ani len šancu. 

Pri tomto diele ma dosť odrádzala anotácia a samotný žáner. Detektívka? Pane bože, čo to bude? Detektívne príbehy som ešte nikdy neskúšala a táto knižka bola mojim prvým kúskom. A tak (keďže je to recenzný výtlačok), do čítania som sa pustila na silu a modlila sa, nech to mám rýchlo za sebou. 
Teraz mám knihu prečítanú a ďakujem Bohu, že som si to na začiatku nerozmyslela a prečítala to. Prišla by som tak o ďalší skvelý príbeh a úžasný čitateľský zážitok.

Detektívky som stále považovala za nudné a málo pútavé. Netuším, prečo som si vytvorila takýto názor prv, než som niektorej z nich dala aspoň šancu.


Možno, keby som bola skúsený čitateľ detektívok, môj názor by bol úplne odlišný a povedala by som niečo úplne iné. Ale keďže ním nie som, pripravte sa na veľký príliv nadšenia a chvály. :)



Musím sa priznať, z počiatku ma to veľmi nebavilo. Častokrát som sa pristihla, ako myšlienkami ubieham niekde inde a nevnímam slová, ktoré boli natlačené na papieri. Tak to pokračovalo asi prvých 30 strán. Potom som knihu zaklapla a vrátila do poličky. Potrebovala som pauzu a trochu oddychu od vyčerpania, ktoré mi spôsobuje škola. Odpočinok mi veľmi pomohol a tak plná očakávania a zvedavosti, po týždni som ju znova otvorila na ukončenú stránku a nechala sa unášať príbehom. A vtedy sa to spustilo. Nezastaviteľné nadšenie, vďaka ktorému som príbeh prečítala za 2 dni. :)


Keď sa púšťam do neznámych vôd, najväčší strach mám z prekladu. Častokrát sa stáva, že samotný preklad dokáže dosť dobrú knihu znehodnotiť. Na moje milé potešenie, táto prekladateľka si ma získala. Bola som veľmi spokojná. Od Pettreyovej som dosiaľ nič nečítala a tak ma milo prekvapilo, ako rýchlo som si zvykla na jej štýl písania. :)

Hlavné postavy mi boli veľmi sympatické. Kayden som si zamilovala od prvej stránky. Páčil sa mi jej spôsob rozmýšľania. Keďže sama uprednostňujem zdravšiu stravu, s hrdinkou sme si boli veľmi blízke. :)
To isté môžem povedať o Jakeovi. Vďaka ich špekuláciám a uštipačným poznámkam bol príbeh príjemne spestrený. :)

Kniha je písaná veľmi pútavo. Keď sa prehryziete prvými stránkami úvodu, spustí sa nezastaviteľná lavína, ktorá vás neustále bude hnať dopredu a nútiť napredovať v čítaní.
Čo ma najviac mrzí je, že som nemala možnosť čítať túto sériu od prvej časti, ale začala som rovno od poslednej. :/ Snáď sa mi pošťastí a začnem čítať od začiatku. :)

Na tomto príbehu je úžasné to, ako nás pani spisovateľka celú dobu drží napätí. Ku koncu som už ani neverila, či mám nos medzi očami. Úžasné a hlavne nečakané rozuzlenie zaklincovalo, že som sa rozhodla knihu hodnotiť za plných 5 bodov. :) Kto miluje detektívky, zamiluje sa aj do tohto. Neodolateľne.
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Zaujal vás dobrodružný román Ako skala? Ďalšie kriminálne romány a trilery nájdete na stránke i527.net Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť TU alebo TU.

10 komentárov:

  1. Krásná recenze plná úžasných fotek :) Podle tématu se zdá, že by se mi to mohlo líbit, navíc já detektivky opravdu můžu. Tak třeba se mi někdy poštěstí a kniha se mi dostane do ruky. Tobě přeju, ať se podobně zalíbí i předešlé části série, snad se k nim dostaneš :)
    Měj se moc krásně

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu vůbec neznám, ale jsem ráda, že Tobě jsi tolik líbila. A navíc sis rozšířila žánry, které čteš, což je super! :) A velice originální fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Júj, tak sa mám vážne na čo tešiť :D Ale niet sa čomu čudovať, pretože Dani je skvelou spisovateľkou ^.^ Už mám prečítanú prvú knihu tejto série Pod hladinou a akurát včera som dočítala aj V lavíne. Obe sa mi nesmierne páčili, boli romantické, napínavé a aj poriadne zauzlené :D Myslím, že V lavíne bola omnoho lepšia ako jednotka a už sa chytám na V pasci a potom aj na Ako skala. Inak táto séria má ešte jednu časť a bude určite venovaná Reefovi. A určite siahni aj po predchádzajúcich dieloch, pretože takto spoznáš všetkých týchto úžasných súrodencov, ich príbehy a lásky♥...tieto knihy vážne stoja za to ^.^ Krásna recenzia a ešte krajšie fotky♥♥♥ Maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ýno. Dani je úžasná. :) Tak to pokračovanie s Reefom by bolo vážne super, keďže jeho príbeh ostal otvorený. Ďakujem pekne za milý komentár. :)

      Odstrániť
  4. Zní to skvěle! Bohužel mám pocit, že v Česku kniha nevyšla... ale pro jistotu se podívám a kdyby náhodou ano, tak si ji přečtu. Tedy asi začnu prvním dílem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mě hrozně zaujala obálka knihy a teď i příběh! Ale v ČR jsem si jí zatím nikde nevšimla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, obálka je veľmi krásna. :) Dúfam, že aj v ČR čoskoro vyjde. :)

      Odstrániť