sobota 7. januára 2017

Sarah J. Maas- Koruna z temnoty


Z anglického originálu- Crown of Midnight
Žáner- fantasy
Preklad- Elena Guričanová 
Séria-Trón to skla (2.diel z 6)
Počet strán-392
Väzba- brožovaná väzba
Rok vydania- 2015
Vydavateľstvo- Slovart
Čítané- január 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať proti vzbúrencom, keď s nimi súhlasí? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím - ale kráľ Adarlanu tiež nie...

Moje hodnotenie-

Úžasné? Dokonalé? Famózne? Tuším neexistuje slovo, ktorým by som mohla popísať túto knihu. Túto neskutočne dobrú knihu. Vďaka napínavému deju a neustálej akcii, sa zaradila na prvý stupeň môjho rebríčka obľúbenosti. Zbožňujem ju! Dúfam, že svoje nadšenie úspešne prenesiem do týchto riadkov a utvrdím Vás v tom, že táto séria je jednoducho bohovská!

Koruna z temnoty je úspešným pokračovaním preslávenej a úspešnej série Trón zo skla. Séria si ma k sebe pripútala už prvým, rovnako dokonalým, dielom. Z knihy vyžaruje akási čarovná sila, ktorá si Vás pritiahne a nepustí, pokiaľ neprečítate posledný list.

Trón zo skla- recenzia (Sarah J. Maas), Throne of glass


Hlavná hrdinka Celaena si Vás získa od úplného začiatku. Je prekrásna, múdra a prefíkaná. Napriek tomu však vie byť aj smrtiaca a nezastaviteľná. Profesionálna vrahyňa, ktorá sa nikdy nezľakne a nič ju nedokáže zastaviť.
Čo sa mi veľmi páčilo, bol fakt, že aj napriek všetkým tým smrtiacim vlastnostiam, ostala ženou. Ženou, ktorá vedela milovať, smútiť a ľutovať. Ale aj ženou, ktorá vedela využiť svoj šarm na dosiahnutie svojho cieľa. Či už sa jedná o smrtiacu alebo milujúcu časť, Celaena ostane v mojich očiach navždy hrdinkou.

Autorka má neskutočný dar. Po zistení, že tento príbeh sa dočká šiesteho, posledného pokračovania série, som od radosti nevedela čo so sebou. Kniha je písaná tak jednoducho, no zároveň tak zložito. Celý príbeh je premyslený až do špiku. Dokonca každá nepatrná a pre Vás nedôležitá informácia, ovplyvňuje dej. Častokrát som sa až chytala za hlavu a uvažovala nad tým, ako to môže byť tak dokonalo prepracované?


Páči sa mi, že dej nikdy nestojí na mieste a stále sa deje niečo zaujímavé, napínavé a záhadné. Tuším niet väčšieho strachopuda, ako som ja. Po niektorých scénach som sa bála až zaspávať! :)

Chaol Westfall alebo Dorian Havilliard? To bola najzávažnejšia otázka, ktorá mi nedávala po nociach spávať.
Dorian je úžasný, milý a očarujúci. No aj napriek tomu v mojom srdci zvíťazil Chaolov šarm a tajomnosť. Priznávam sa, že ľúbostné trojuholníky veľmi neobľubujem. Čitateľa dostávajú do napätia a vyvolávajú v ňom nepríjemné otázky. On alebo ten druhý? Kto bude ten vyvolený?



Sarah J. Maas je v mojich očiach bohyňa! Neviem, ako to všetko mám dať zo seba von, aby som pri tom nevyzerala ako totálny závislák. Jedným slovom to milujem! Milujem svet, ktorý vytvorila. Milujem každú jednu postavu, či už zápornú alebo kladnú. Každú jednu situáciu a rozhovor, všetko milujem! (boh nech mi je na blízku, aby som z toho nezošalela.) Verím v to, že každý, kto knihu čítal so mnou určite súhlasí. :)

Kto sa rozhoduje, či si má knihu prečítať, určite áno! Ak milujete fantasy plnú akcie so štipkou romantiky, toto je niečo pre Vás! Varujem však pred závislosťou! Je veľmi ťažké knihu odložiť nabok a venovať sa nejakej zmysluplnej činnosti.


9 komentárov:

  1. Táto séria je jedným slovom fantastická :3! Čakanie na každý jeden nový diel dáva vždy poriadne zabrať na nervy :D. Najmä, keď sa človek dožije takého konca ako v Korune... Plánuješ čítať hneď aj Zrodenú z ohňa :)? ...Pekná recenzia :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Well... Tak teda vidím, že Zrodenú už čítaš :D...

      Odstrániť
    2. Áno, áno, áno!! Už chápem, prečo si túto sériu takto vychvaľovala. Je proste bohovská! :)

      Odstrániť
  2. Tak nejdříve - fotky jsou úchvatné, senzační, prostě skvělé. A dále - dnes jsi už druhý člověk, na kterého dám, který mě svojí recenzí na některou část Skleněného trůnu docela nalákal k přečtení. Fantasy jde těžce kolem mě, ale přemýšlím, že tomu dám šanci. Moc děkuji a stokrát chválím tuhle parádní recenzi!! :)) Měj se hezky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tinka, veľmi pekne Ti ďakujem za takýto krásny komentár! Nad touto knihou neváhaj! Podľa mňa je úžasná a určite nebudeš ľutovať! :)

      Odstrániť
  3. Páni, tak to sú parádne a luxusné fotky :O Dokonalé!!! Ty ma vážne stále prekvapuješ a ešte nikdy som nevidela takto spracovanú knihu na fotenie...teda tak, že by sa dotýkala aj deja. Máš odo mňa plný počet bodov, si neuveriteľný talent! Klobúk dole ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeminkuuu, Mony, veľmi pekne Ti ďakujem!! Ani si nevieš predstaviť, ako veľmi ma tento krásny komentár potešil!! Ďakujem veľmi pekne! Fotenie milujem a som rada, že majú fotky takú odozvu. Ďakujem.! :)

      Odstrániť
  4. Autorka mě příliš neláká, nevím proč, asi mi vadí ten hype, který kolem série teď panuje. Možná, později, až to opadne, se na knihy podívám :) Každopádně co jsem chtěla opět pochválit, jsou fotky, chválila jsem ti je už na Instagramu, je to zkrátka dokonalost :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak tie fotky sú dokonalé! ♥♥♥ A keďže už čítaš trojku, tak verím, že tá sa ti snáď bude páčiť ešte viac ako dvojka ;) :)

    OdpovedaťOdstrániť