streda 20. februára 2019

Cathy Gohlkeová/ Zachráňte Amelie


Z anglického originálu- Saving Amelie
Žáner- Historický román, Vojnové
Preklad- Monika Urbanová
Séria- /
Počet strán- 408
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2018
Vydavateľstvo-
i527.net
Čítané- január 2019

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.
ANOTÁCIA

JEDEN LIST, JEDNA PROSBA…
Rachel Kramerová dostane počas pobytu v Nemecku záhadný list s prosbou od dávnej priateľky. Kristine, manželka dôstojníka SS Gerhardta Schlicka, si uvedomuje meniacu sa situáciu v spoločnosti a obáva sa, že manžel považuje ich dcérku Amelie, ktorá je od narodenia hluchá, za škvrnu na svojom árijskom rodokmeni.

… ODHALÍ TEMNÚ PRAVDU…
Rachel, ktorej Schlick kedysi dvoril, vie, že je nebezpečný rovnako ako hákové kríže, ktoré visia na berlínskych budovách ako čierne pavúky. Má podozrenie, že jej otec, popredný odborník v eugenike, vie o Hitlerových plánoch s ľuďmi, ako je Amelie, ktorých režim považuje za nehodných života. Keď sa odváži preskúmať jeho tajné dokumenty, odhalí aj šokujúce tajomstvá o vlastnej minulosti a rodine, ktorú nikdy nepoznala.

… KTORÚ SA ROZHODNÚ VYNIESŤ NA SVETLO ZA KAŽDÚ CENU.
Rachel, ktorú si SS vezme na mušku, sa obráti o pomoc k Jasonovi Youngovi, ambicióznemu americkému novinárovi a pochybnému spojencovi, ktorý jej a Amelie pomôže utiecť z mesta vďaka kontaktom v odboji. Všetci traja sa ukryjú v bavorskom mestečku Oberammergau, známom svojimi pašiovými hrami, kde Jason a Rachel riskujú životy – a pozývajú k tomu aj iných –, aby zachránili neznámych ľudí, ktorých si tak veľmi obľúbili. 

MOJE HODNOTENIE

Pre tento román mám len 3 slová. Božské, úchvatné, dychberúce. Milujem! Cathy Gohlkeová je pre mňa docela neznáma spisovateľka. Zachráňte Amelie je prvá kniha, ktorú som od nej prečítala a moja reakcia je ihneď na 100% pozitívna? Úchvatné. Ešte stále to všetko predychávam a snažím sa nájsť slová, ktoré by detailne dokázali popísať moje nadšenie.

"Na oplátku mi povedal akýsi citát či porekadlo "Ten, kto zachráni jediný život, zachráni celý svet."
(Zachráňte Amelie, Cathy Gohleková)

Milujem romány, ktoré vo mne vyvolajú nespočetné množstvo pocitov. Či už pozitívnych alebo negatívnych- pocity sú najdôležitejšia zložka, ktorá tvorí všetky moje recenzie. Ako ste si už všimli, nezvyknem do detailov rozpitvávať príbeh. Čo, kto, kde, kedy, prečo. Myslím, že to je pre vás momentálne zbytočné. Všetko podstatné o tomto príbehu sa dozviete z anotácie.

Podľa mňa je nepotrebné rozpísať sa na tri štvrte strany o obsahu príbehu a v posledných štyroch riadkoch zhrnúť všetko, čo som pri knihe pociťovala. V tejto recenzii sa chcem výhradne venovať mojim citom, postrehom a všetkým emóciám, ktoré sa vo mne rodili počas pretáčania jednotlivých strán tohto románu a prostredníctvom toho vás presvedčiť, prečo je podľa mňa román Zachráňte Amelie vkutku výnimočný a jedinečný.

„V dnešnom Nemecku je najdôležitejšie byť - a javiť sa - zdravá, silná a normálna.“
(Zachráňte Amelie, Cathy Gohlkeová)

Za prvé- historické fakty! Žasnem nad tým, ako si autorka do úplných detailov naštudovala minulosť. Oddiely SS, gestapo, doktor Mengele, novinár Jason Young a mnoho ďalších- to skutočne existovalo. Ešte teraz si pamätám, ako som sa to učila na strednej škole. O všetkých tých ukrutnostiach, ktoré sa vo vtedajšom Nemecku aj mimo neho odohrali.

Gathy Gohlkeová nám predostrela príbeh, v ktorom jej nie je nič cudzie. Či už sa to týka lásky, utrpenia, strát, bolesti, nežnosti, spravodlivosti, nespravodlivosti...to všetko vie čitateľ vďaka jej slovám od duše precítiť a častokrát ho to dokáže priviesť až k slzám. A to je práve to, čo ma na celej knihe najviac fascinovalo. Tá živosť, ktorá sa vám zaryje pod kožu až máte pocit, že to všetko, čo hlavná postava zažíva, zažívate aj vy.
"Ale to je podstata eugeniky, nie? Vyplieť slabé od silného"
(Zachráňte Amelie, Cathy Gohlkeová)

Páčilo sa mi, že v románe je mnoho postáv, ktorých osudy sa prepletajú a zaujímavo zauzľujú, až to všetko vrcholí do úchvatných zvratov a prekvapení. Pani Gohlkeová predostrela čitateľovi zaujímavý aspekt vtedajšej doby. Veľmi ma zaujal spôsob, ako nenásilne a pomaly dokázala čitateľovi predostrieť všetky tie zverstvá a nepochopiteľné zločiny, ktoré sa páchali na životoch. Miestami ma až mrazilo, keď som si predstavila, že zastrašovanie, znásilňovanie, holokaust, bolesť a neustály strach boli na dennom poriadku. Keď si o tom človek číta, až ho strasie od znechutenia a strachu, ktorý v ňom všetky tie informácie vyvolávajú. 

"Zbavia Nemecko každého geneticky nedokonalého muža, ženy a dieťaťa. Či už fyzicky, mentálne alebo emočne postihnutého - to je jedno."
(Zachráňte Amelie, Cathy Gohlkeová)

Vojnové knihy som nikdy nemala veľmi v láske. Väčšinou to bolo na moje gesto príliš pochmúrne a zväčša aj neprecítené. Len strohé fakty. Ale toto. Toto je už o niečom inom. Milujem spôsob, akým sa Gohlkeová dostáva čitateľovi pod kožu. Tak jemne, nenápadne a so svojou bohatou slovnou zásobou to všetko už len zaklincuje. Som štastná, že vydavateľstvo i527.net, vydáva tak kvalitné a prepracované romány. Poprosím si ďalšie preložené kúsky od pani Gohlkeovej.

Perfektné vykreslenie postáv, užasne vyspádovaný a napínavý dej, krásna slová zásoba a kvalitný preklad- to sú faktory, ktoré za mňa hovoria, že Zachráňte Amelie je pecka. Som veľmi rada, že sa táto perlička ocitá na mojej poličke spolu s ostatnými knihami od tohto vydavateľstva.

Tento román s čistým svedomím odporúčam asi každému. Obzvlášť nadšenci druhej svetovej vojny budú zaiste spokojní. Milujem túto knihu. A to je asi všetko, čo k tomu treba dodať.

CELKOVÉ HODOTENIE

POĎAKOVANIE
Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť práve na Martinus a Kumran a i527.net



KLADY
  • historické fakty
  • bohatá slovná zásoba
  • plné emócií
  • prepracovaný román

ZÁPORY
  • až mi to príde zvláštne, že nenájdem nič negatívne, keďže ja zvyčajne vždy niečo skritizujem :D 
ODPORÚČAM

Ako ďalšiu knihu, ktorá by sa vám mohla páčiť, odporúčam Mengeleho dievča od Violy Fisherovej. Recenziu nájdete TU!

1 komentár:

  1. Tak som sa tešila na tvoju recenziu a názor! Ach, som taká šťastná, že si ťa pani Gohlkeová získala rovnako ako i mňa a pre mňa bol jej román absolútna dokonalosť, skvost!♥♥♥ Musím sa však priznať, že som sa sprvu bála a bola som trocha nedôverčivá, no autorka ukázala, že je veľmi talentovanou spisovateľkou a moje sympatie voči nej len rástli. Dúfam, že nám i527.net ešte prinesie knižky od tejto famóznej a výnimočnej autorky ^.^

    OdpovedaťOdstrániť