utorok 23. augusta 2016

Veronica Roth- Štyri

Z anglického originálu- Four
Žáner- dystopia, sci-fi, YA
Preklad- Elena Guričanová
Séria- 4.časť zo 4
Počet strán- 304
Väzba- pevná
Rok vydania- 2015
Vydavateľstvo- Slovart
Čítané- august 2016

O čom je táto kniha?
Zbierka príbehov približuje život Tobiasa Eatona, neskôr známeho ako Štyri. Zistite, čo sa premieľalo hlavou Tobiasovi pred jeho rozhodovacou ceremóniou, čo ho donútilo opustiť rady Sebazaprenia, ako si poradil s iniciačnou skúškou v Neohrozenosti, prečo si vybral postavenie, v ktorom napokon stretol Tris, ktorá navždy zmenila jeho život.

Moje hodnotenie- 

Táto doplnková časť je príjemným spestrením celej série.
Pre mňa (ako skalopevného fanúšika Divergencie), je táto kniha obrovský poklad celého príbehu.

Na túto zbierku poviedok som sa veľmi tešila. Zaujímalo ma, ako vyzeral príbeh z Tobiasovho pohľadu a to nám autorka pekne poskytla. :)

Nesúhlasím s názorom, že spisovateľka chcela zarobiť a preto zbytočne napísala "trápnu", neoriginálnu knihu so žiadnymi novými nápadmi. Áno, presne takýto názor má konkrétne jeden známy človek, ktorého poznám a vôbec sa mi nepáči.
Je vidno, že autorka si dala záležať a doplnila príbeh o viacero zaujímavých scén, ktoré nám v oficiálnej časti Divergencie neboli poskytnuté.

 Veľké plus pre celý príbeh je to, že dialógy medzi postavami sú takmer skoro všade identické s prvou časťou Divergencie. 
(Verte mi, vlastnoručne som to kontrolovala! :D). To ma veľmi milo prekvapilo a dalo ďalší dôkaz k tomu, že autorka si dala vážne záležať.

Bolo zvláštne čítať tie isté scény z rôznych pohľadov. 
Teraz som už napríklad pochopila Tobiasove správanie v určitých situáciách, pričom v Divergencii mi prišli zvláštne a hnevala som sa na neho. :)
Na knihe je príjemné, že má rýchly spád a vôbec čitateľa nenudí (aspoň mňa osobne).

Jediné mínus na celej knihe bolo to, že by som chcela ešte viac! A viac a viac! Všetky tri knihy vydané ešte raz ale z Tobiasovho pohľadu. :D

Knihu môžem len odporučiť a kto je obrovský fanúšik tejto série, určite si to musí prečítať! :)


Čítali ste knihu aj vy? Aký ste z nej mali dojem?
Nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje postrehy v komentároch. Teším sa z každého jedného. :)
Prajem pekný prázdninový deň!
Bleise 

6 komentárov:

  1. Já nečetla ještě nic o této autorce. Viděla jsem sice jeden z filmů, ale po jeho zhlédnutí jsem se do série raději nepouštěla. Třeba někdy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to je škoda :/ Veľa ľudí sa odradí filmom a pritom knižná verzia je na neporovnanie. Ale to nevadí, možno niekedy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přiznám se, ze filmy jsem viděla, ale knihu nečetla ani jednu :/ Urćitě to ale v budoucnu budu muset napravit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, určite to musíš napraviť. :) Divergencia je úžasná, knižná verzia sa s filmom vôbec nedá porovnať. :)

      Odstrániť
  4. Tak mne táto poviedková kniha prišla ako taký malý bonus k sérii, tešila som sa na ňu ale po dočítaní som nejako extra nadšená nebola. Niektoré poviedky super, niektoré slabšie, pre mňa také príjemné a dobré čítanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť