pondelok 12. septembra 2016

Jojo Moyesová- Predtým ako som ťa poznala


Z anglického originálu- Me before you
Žáner- romantická dráma
Preklad- Tamara Chovanová
Séria- 1.časť z 2
Počet strán- 344
Väzba-pevná s obalom
Rok vydania- 2013
Vydavateľstvo- Ikar
Čítané- september 2016



O čom je táto kniha?
Lou Clarková vie všeličo. Vie, že jej otec si ťažko hľadá prácu, vie, koľko krokov treba prejsť od autobusovej zastávky k rodičovskému domu. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka, oduševneného športovca. Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila, čo ju čaká, asi by prišla o rozum.

Will Traynor vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá malé a neradostné, a veľmi presne vie, ako s tým skoncovať. Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako farebná búrka. A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia.


Moje hodnotenie-
Sedím za počítačom už pol druha hodiny a stále netuším, čo napísať. Mám pocit, že neexistuje toľko slov, ktorými by sa dalo opísať niečo neopísateľné. Na svete neexistuje také číslo, ktoré by pomenovalo toľké množstvo sĺz, ktoré som vyronila nad týmto príbehom.
Ešte stále trochu ohromená a vyvedená z miery, snažím sa usporiadať myšlienky do správneho poradia a vytvoriť pár zrozumiteľných viet.
Aj napriek tomu, že knihu mám dávno prečítanú, v hlave mi stále znejú posledné riadky príbehu, ktoré mi po nociach nedajú spávať a tak ma stále nútia rozdumovať nad niečim, čo malo byť dávno upadnuté do zabudnutia.



Kniha sa čítala až prekvapivo ľahko. Príjemné dialógy okorenené štipľavým sarkazmom, nad ktorým som sa častokrát zadúšala od smiechu. Čo musím ale poprieť je preklad. Miestami mi liezli na nervy tie "typické tínedžerské frázy", ktoré ma ukracovali o pôžitok a tak ničili celkový dojem niektorých situácii. 

Čo sa týka hlavných hrdinov, k ním nemám absolútne žiadne výhrady. Louisu som si ihneď od začiatku obľúbila. Páčila sa mi jej povaha a celkový pohľad, aký mala na svet. V niektorých situáciách som v jej správaní videla seba, čím mi Lou prirástla oveľa viac k srdcu.
Čo sa týka Willa, aj napriek nepríjemnej povahe, akú viedol na začiatku, vedela som, že je to môj hrdina. Vďaka jeho trefným poznámkam, nabrali dialógy úplne iný spád, čím príjemne obohatili knihu.

Keď sa ma niekto opýta, či sa mi páčil viac film, odpoveď na túto otázku nikdy neviem.
Vo filme bolo pár scén oveľa krajšie natočených, ako bolo v knihe. Konkrétne mám na mysli scénku večer na pláži, kde Louisa tancovala pri vode.
V knihe mi chýbala nežnosť a citlivé rozhovory, ktoré vo mne nevedeli vyvolať ľútosť. Vo filme som sa pri tejto scéne topila v slzách a tak ma to trochu sklamalo. Myslím si, že aj filmová a knižná verzia má svoje plusy a mínusy. U mňa je to narovnako. :)


Aj napriek predsavzatiu, že nevyroním ani jednu slzu, pri posledných stránkach som musela knihu odložiť nabok, aby sa mi neroztiekli písmenká pod prstami.
Príbeh je nesmierne citovo nabitý a všetkým aspoň trošku citlivým dušiam (ako ja) urobia v duši zmätok.
Po prečítaní knihy som ostala nemo civieť na strop a nedokázala sa ani pohnúť. Tento príbeh sa mi nesmierne zaryl do srdca a posledné dni uvažujem, že si to pôjdem prečítať znova. :) Po čase sa čitateľ stane od tohto príbehu závislý. Samozrejme, že je to individuálne, ale mňa to úplne dostalo. :) Veľké plus bolo to, že som počas celého čítania nemala pocit, že autorka nám vnucuje alebo nejako silene preukazuje pocity hrdinov. Všetko bolo prirodzené a ich správanie niečím opodstatnené. Každou stránkou som hltala autorkine slová a verila všetkému, čo napísala. Je to vážne talent!


Zhrnutie? Príbeh výborný, štýl písania výborný, hlavné postavy výborne. Kniha? Výborná! :)
Tuším od tejto chvíle budem všetkým liezť na nervy a nútiť, aby si tento príbeh všetci povinne prečítali. :) Chvíle strávené nad týmto kúskom boli pre mňa veľkým potešením a som nesmierne rada, že som dostala možnosť vniknúť do Louisineho sveta aspoň na chvíľku.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu PreŠkoly.
Knihu si môžete kúpiť napríklad TU! 
 
Čítali ste túto knihu? Aký na vás urobila dojem?
Nezabudnite sa so mnou podeliť o vaše názory v komentároch. Teším sa z každého jedného. :)
Prajem pekný deň!
Bleise

8 komentárov:

  1. Predtým ako som ťa poznala je moja najobľúbenješia a zároveň najlepšia kniha,akú som kedy čítala,nepoznám krajšiu ako je táto.Milujem Louisa a Willa a ich príbeh je neuveriteľne krásny a dojemný....Mám slzy v očiach,keď som si na túto knihu spomenula,to je proste moja srdcovka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihy této autorky chci také vyzkoušet, už dlouho mě lákají.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělá recenze, já dnes viděla film, který je podle mého vážně, ale vážně povedený, především díky hereckým výkonům. No a protože na tu knihu všude slyším chválu, tak se do ní taky pustím i přesto, že předchozí kniha od autorky, kterou jsem četla (Stříbrná zátoka) se mi vůbec nelíbila.
    Měj se krásně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Mám úplne rovnaký názor. Film je veľmi podarený. :) Tak neváhaj a šup do čítania. :) Tiež sa maj krásne. :)

      Odstrániť
  4. Pekná recenzia :)! Táto kniha je absolútne skvelá... To isté platí aj o filme. Keby som mala povedať, ktorú formu mám v tomto prípade radšej, tak by som naozaj nevedela odpovedať. Avšak trocha rozpačito sa cítim z druhého dielu. Prečítala som si ho a bolo to výborné, no nedokážem sa zbaviť pocitu, že je už navyše. Aký máš na to názor ty? Príde ti príbeh ukončený?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem. :) Presne taký istý názor mám ako ty. Film alebo kniha? Je to úplne na rovnako. Čo sa týka druhého dielu, čítala som veľa recenzií, ktoré smútili nad tým, že im to pokazilo celkový dojem z príbehu. Rozmýšľala som nad tým a tuším si knihu neprečítam. Pre mňa je to uzavretý príbeh. Nejako nechcem vidieť svet bez Willa Traynora. :)

      Odstrániť