pondelok 26. septembra 2016

Katarína Soyka- Sklený vrch



Zo slovenského originálu- Sklený vrch
Žáner- slovenská fantastika
Preklad- originál
Séria- nepochádza zo série
Počet strán- 384
Väzba- brožovaná väzba
Rok vydania- 2011
Vydavateľstvo- Vydavateľstvo Hydra
Čítané- september 2016



O čom je táto kniha? 
Vedma Mirka je liečiteľka. Jej osud sa má naplniť na Sklenom vrchu, kde sa kedysi udržiavala Rovnováha medzi Dobrom a Zlom. Ester nekradne, ona si len požičiava. Pre niektoré poklesky zavinené jej neskrotným temperamentom zišla z cesty bielej mágie. Dnes je už bosorka. Nikol je striga. Jej telo sa nedá zničiť, zato ona dokáže čarami zabíjať. Tieto tri ženy spojil osud, aby spoločne porazili pána, ktorý ovládol Sklený vrch a mŕtvi ho poslúchajú. Je ťažké proti nemu bojovať. Každý padlý bojovník sa po smrti postaví na jeho stranu. Strážcovia Rovnováhy na Púšti, v Močiaroch a Voňavom lese pomaly strácajú sily. Tri čarodejnice putujú, aby naplnili svoj osud a stretli lásku v tých najnečakanejších podobách.

Moje hodnotenie-
Ako som sa vlastne dostala k tejto knihe? Predstava, že okúsim čítanie slovenskej fantastiky vo mne vyvolávala zvedavosť.
To však nebol jediný dôvod, ktorý ma prinútil siahnuť po tomto skvoste.
Po prečítaní anotácie som kdesi v hĺbke duše cítila, že hlavná hrdinka má ku mne oveľa bližšie, než  som si na prvýkrát pomyslela a tak mi neostávalo nič iné, než si príbeh prečítať.

Čarodejnice, mágia a nadprirodzené schopnosti- to je moje. Milujem tento žáner a som veľmi rada, že sa moje obzory rozšírili na spisovateľov, ktorí píšu slovenskú fantastiku.
Ja osobne som veľký rodomil a od prečítania tohto diela budem len podporovať našich talentovaných
slovenských spisovateľov. Miestami je to až smutné, že uprednostňujeme zahraničnú tvorbu pred domácou. Niekedy možno ani netušíme, aké talenty sa nám skrývajú v rodnej zemi. Táto kniha je tomu príkladom.
Počas čítania príbehu som sa častokrát zamýšľala nad tým, či samotná spisovateľka nie je čarodejnica. Je vážne obdivuhodné koľko mala informácii, nápadov a kreativity.


Prvé stránky ma úplne prekvapili. Mirka mi bola od začiatku sympatická a javila sa ako múdra a rozvážna žena.

V príbehu je množstvo prekrásnych myšlienok, nad ktorými sa máte chuť zamýšľať. Častokrát som krútila hlavou a uvažovala nad tým, odkiaľ vysypala autorka tieto krásne myšlienky.

Keď som sa prebrala, bolo popoludní, stála nado mnou srnka so zlomenou nohou a čakala, kým sa preberiem. Zvieratá sú oveľa ohľaduplnejšie než ľudia, nikdy by mi nasilu neprerušovali spánok. Spánok je niečo posvätné. Jej bolesť jej nepripadala taká naliehavá, aby prerušovala túto posvätnosť.-

Keďže som odmalička stále viac ťahaná k prírode, mnoho myšlienok a skutkov mi ani neprišlo nadprirodzených. Poslednú dobu sa moje hranice viery ťahajú veľmi ďaleko. Keby som vám o tom rozprávala, možno by ste ma považovali za blázna.


 Knihu by som celkovo hodnotila kladne. Príjemné postavy, zaujímavá myšlienka, dobrá zápletka a mnoho ďalších faktorov, ktoré vám oznamujú, že je to dobrá kniha. Nič však nie je úplne dokonalé. Kde bola chybička?

 Málo opisu.
Áno, to bola asi jediná chyba na celej knihe. Pre mňa dosť podstatná, pretože ja osobne patrím medzi čitateľov, ktorí majú radi pomalšiu časovú líniu a viac opisov prostredia, emócií a celkovo okamihy danej situácie. 
Myslím si však, že je to jednotlivé.
 

 V príbehu sa vystrieda množstvo charakterov- od tých najskromnejších a najslušnejších až po tých extravagantných a nemravných. To sa mi veľmi páčilo, pretože to deju dávalo nádych exotickosti. :) 

Som veľmi rada, že som siahla po tejto knihe a viem určite, že to nebolo moje posledné čítanie, ani ohľadom knihy ani ohľadom autorky. Už sa neviem dočkať, kedy okúsim ďalšie diela.

Dokonca sa mi prišťastilo a v knihe mám venovanie od pani spisovateľky, za čo veľmi pekne ďakujem!! :)

Tento príbeh by som odporučila pre tých, ktorí majú radi fantastiku domácich tvorcov a majú chuť po večeroch aspoň trochu ujsť pred realitou.

Čítali ste túto knihu aj vy? Počuli ste už o pani spisovateľke? Určite neváhajte a podeľte sa so mnou o svoje názory v komentároch. Teším sa z každého jedného!
Prajem pekný pondelok! :)
Knihu si môžete kúpiť napríklad TU!

1 komentár:

  1. Skvělá recenze :) O knize slyším poprvé, ale hned jsi mě nalákala :)

    OdpovedaťOdstrániť