štvrtok 15. júna 2017

Agatha Christie- Karibské tajomstvo

Z anglického originálu- A Caribbean Mystery
Žáner- detektívka
Preklad- Veronika Redererová
Séria- nepochádza
Počet strán- 184
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvo- Slovenský spisovateľ
Čítané- máj 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Skvelý detektívny príbeh legendárnej spisovateľky. Slečna Marplová neznáša nečinnosť, a tak nečudo, že kolieska v jej hlave sa neprestanú krútiť ani počas dovolenky v horúcom Karibiku. Smrť majora Palgrava v nej napriek jeho vysokému veku ihneď vyvolá podozrenie, veď iba deň predtým si od neho vypočula zaujímavú historku o sériovom vrahovi, čo sa svojráznym spôsobom zbavoval manželiek. Aj okolnosti vraždy domorodej slúžky, ktorú krátko nato nájdu mŕtvu na pláži, je ťažké objasniť bez spojencov, akých slečna Marplová bez problémov nachádza v Anglicku. Hľadať ich medzi hotelovými hosťami je nanajvýš riskantné, no bystrá stará dáma sa nevzdáva...

Moje hodnotenie-
Teraz už rozumiem. Chápem všetkých, ktorí hovoria, že Agatha Christie je jedinečná a nikým nenahraditeľná. Karibské tajomstvo bolo mojou prvou knižkou, ktorú som od spomínanej autorky prečítala. Som veľmi milo prekvapená. Čakala som akúsi nudnú detektívku, pri ktorej budem zaspávať a prekrúcať očami. Úplne som sa mýlila, pretože tento príbeh sa mi veľmi páčil! Agatha mi vyrazila dych od prvej strany, čím dokázala, že talent sa jednoducho nezaprie. :) Pre mňa to bola najlepšia detektívka, akú som doteraz prečítala.


Agatha Christie sa v mojich očiach stala pani spisovateľkou. To, čo predviedla v tomto príbehu, je pre mňa fascinujúce. Keď mi kniha dorazila, zarazilo ma tých 184 biednych strán. Prvá myšlienka, ktorá mi napadla, bola tá, že to bude ďalšia rýchlokvasná hlúposť. Ako vždy, môj predpoklad zlyhal na plnej čiare, a ja nemôžem robiť nič iné, než sa radovať z úžasného pokladu, ktorý sa mi usadil v poličke. :)

Pani Agatha má neskutočný dar písania. Píše tak jednoducho a prosto, a aj napriek tomu si získa plnú čitateľovu pozornosť.
Príbehom som bola úplne unesená. Hltala som stranu za stranou a nemohla som sa od knihy odtrhnúť. Tento fakt ma veru prekvapil, pretože dej je prerozprávaný z pohľadu x-cať ročnej starenky, ktorá to má v hlave až príliš v poriadku. :D Som zvyknutá na mladých hrdinov, a to bol dôvod, prečo som z počiatku knihe nedôverovala. Bála som sa, aké to bude. Obavy sa však vytratili hneď na prvej otvorenej strane.


Toto čítanie ma neskutočne bavilo. Tuším to bolo preto, že v pozadí hlavnej myšlienky, čiže vraždy a pátrania, sa riešilo množstvo zaujímavých problémov, ktoré sú typické pre túto dobu. Sama som sa občas smiala z tých trúfalých rozhovorov. Pozerať sa na život očami starých ľudí bolo zvláštne. Občas som mala pocit, že ich viem viac pochopiť, keď hľadím na problémy z ich pohľadu.

"Za mladých čias slečny Marplovej sa slovo sex nepatrilo ani vysloviť. Sex, prirodzene, jestvoval, aj keď sa o ňom nehovorilo- zato z neho mali o to väčšie potešenie. Aspoň jej to tak pripadalo. A aj keď ho označovali za hriech, nemohla si pomôcť, zdalo sa jej jeho vtedajšie chápanie prijateľnejšie než v súčastnosti, keď bol akousi povinnosťou."
(str. 5)

Hlavnou postavou tohto príbehu je stará dôchodkyňa slečna Marplová. Túto hrdinku som si obľúbila hneď od začiatku, nakoľko jej chytré a dômyselné poznámky nemali chybu. Bola to bystrá starenka, ktorá v podstate prichádza na kĺb celému problému. Veru, to, ako si všetko v hlave pospájala bolo skvelé. Ženský rozum je nebezpečná zbraň. :)

"Koľko druhov počasia spozná človek v Anglicku za jediný deň!" šomrala si popod nos a uvažovala, či je to citát, alebo múdrosť, ktorú práve sama vymyslela."
(str.23)


"Seňora de Caspearo otvorila oči a zašomrala: "Starí chlapi sú takí odporní! Ach, príšerne odporní! Mali by ich likvidovať v štyridsiatke, alebo radšej ešte skôr, len čo dovŕšia tridsaťpäť rokov. Čo poviete?"
(str.44)

Príbeh je prerozprávaný z pohľadu viacerých postáv, čo sa mi ozaj páčilo. Bolo to obohacujúce a musím povedať, že aj vskutku zaujímavé, pretože čítať detektívku z pohľadu všetkých prítomných bolo viac mätúce, a knihe to dodalo efekt. :)

Aj napriek tomu, že kniha má čosi okolo 180 strán, som nemala pocit, aby bola nedomyslená a odfláknutá. Na konci sa všetko pekne vysvetlilo, spisovateľka nezabudla na nič! Každá jedna situácia, ktorá sa počas čítania vyskytla, sa odzrkadlila v budúcnosti. Častokrát som žasla nad tým, ako to má všetko Agatha premyslené! :) Výborne, výborne!

"Máte úžasne silnú vôľu žiť." vyhlásila slečna Marplová. "Asi vám to pripadá zvláštne, však?" "Vôbec nie," odvetila. Je to prirodzené. Stojí za to žiť a život je zaujímavejší, keď už ho máte čoskoro stratiť. Nemalo by to tak byť, no je. Keď ste mladý, silný, zdravý a celý život máte pred sebou, fakticky sa ani nezamýšľate nad jeho dôležitosťou. Preto mladí tak ľahko páchajú samovraždy- z nešťastnej lásky, zo stresu, z obáv. Starý človek však vie, aký je život vzácny a aké zaujímavé je žiť."
(str.117)


Kniha je veľmi pekne spracovaná! Nie len krásnou obálkou, ale aj veľmi kvalitne spracovaným prekladom! Páčili sa mi slová, ktoré prekladateľka volila do prostých rozhovorov. Bez gramatických chýb a preklepov. :) V skratke, bolo to dokonalé! ;)

"Človek verí, čo mu iní povedia. Azda práve na to by si bolo treba dať pozor. Azda..."
(str. 134)

Páčila sa mi zápletka a taktiež nápad vraždy, ktorá sa vyšetrovala. Vôbec som netušila, kto je zlý a kto dobrý. Bolo to všetko tak prepletené, až to pri tak tenučkej knihe vyzerá neuveriteľne. :) Je vidieť, že Christie je stará dobrá kvalita!


Detektívku Karibské tajomstvo vrelo odporúčam! Pri čítaní som sa veru zapotila a ponapínala mozgové bunky. Kto vyhľadáva knihy tohto typu, verím, že bude nadšený. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ. Ak vás táto kniha zaujala, môžete si ju kúpiť napríklad TU! Viac detektívnych románov od Agathy Christie nájdete na tejto adrese.


1 komentár:

  1. Páni, tak teda aj Agathu si musím vypožičať z knižnice :D Aj ja som si myslela, že to bude také nemastné-neslané a ktovie ako napísané, ale toto som veru nečakala! Výborne si to napísala a určite sa po knihách tejto autorky pozriem, lebo občas zmeniť žáner nezaškodí :))
    A opäť, snímam klobúk pred tvojou šikovnosťou a kreativitou♥^.^♥ Normálne som si myslela, že si kvôli knihe naozaj šla na Karibik :D Tá prvá fotka je fakt úžasná a vydarená, ale to sú všetky...a tá s pletením a tie pančuchy, no paráda, skvelý detail ;) Už sa neviem dočkať novej recenzie a fotiek, ktoré ma zas dostanú...ty v tomto smere vážne nemáš konkurenciu, si super!!!

    OdpovedaťOdstrániť