štvrtok 29. júna 2017

Kiera Cassová- Elita

Z anglického originálu- The Elite
Žáner- YA
Preklad- Veronika Redererová
Séria- Selekcia (2.diel z 5)
Počet strán- 312
Väzba- pevná väzba s obalom
Rok vydania- 2015
VydavateľstvoCooBoo
Čítané- jún 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Z tridsiatich piatich dievčat v Selekcii zostalo už len šesť elitných súperiek. America spolu s nimi naďalej bojuje o lásku princa Maxona, budúceho vládcu Illey, avšak stále si nie je istá, komu skutočne patrí jej srdce. Keď je s Maxonom, srdce sa jej chveje vzrušením, no zároveň sa obáva ich spoločnej budúcnosti. Pri Aspenovi, prvej veľkej láske, zas nedokáže zabudnúť na všetko krásne, čo spolu zažili. Elitné dievčatá sú však odhodlané získať princa pre seba za každú cenu. Konkurencia je stále tvrdšia, a preto sa aj America musí rozhodnúť. Neuľahčujú jej to ani rebeli, ktorí chcú zvrhnúť vládu kráľa, Maxonovho otca, a žiadajú zrušenie Selekcie. Keď si je America už istá svojím rozhodnutím, stane sa čosi nečakané a všetko sa zmení. Vyberie si napokon rozprávkový život s princom Maxonom alebo lásku Aspena, ktorý je jej bezpečným prístavom?
🔻🔻🔻
Moje hodnotenie-

Lepšie. Oveľa lepšie. Zatiaľ čo Selekcia mi bola tŕňom v oku, Elita ma milo prekvapila. Netuším, či je to tým, že som si už konečne navykla na ten detinský štýl písania, trápne klišé scény a príšerné maniere hlavnej hrdinky, ale páčilo sa mi to. Priznávam, veru ma to zarazilo.


Keďže prvá časť bola pre mňa nesmiernym utrpením, do Elity som sa púšťala s minimálnym nadšením. Teraz padne iste otázka "Prečo to vlastne čítaš, keď jednotka bola príšerná?" Áno, áno. Nechápem to rovnako ako vy. Problém a zároveň aj dôvod, je ten, že je to písané neskutočne jednoducho a čtivo. Aj keď sa to čitateľovi nepáči, je nútený prečítať si zvyšné diely, pretože ho zaujíma, ako dopadne osud hlavných postáv.

Tu sa však musím zaraziť. Hlavné postavy. Najväčší problém bol ten, že som si k nim vôbec nevytvorila vzťah a tak mi bolo v podstate jedno, ako dopadnú. To je chyba. Najväčšia chyba. Ak si čitateľ nezamiluje hlavných hrdinov, o čom to celé je?

America Singer bola príšerná postava. V Selekcii som ju úplne neznášala, zato však v Elite môj vzťah k nej samotnej trochu pookrial. Zvykla som si. Priala som ju takú aká je, so všetkými hlúpymi poznámkami a nevysvetliteľným správaním, aké viedla. Samozrejme, aj v tejto časti mala svoje muchy. Najviac ma rozčuľovala jej nerozhodnosť a prelietavosť. Práve kvôli tejto knihe som začala nenávidieť milostné trojuholníky.


Neznášam ich. Unavujú ma. Vytáčajú do nepríčetnosti. V tejto knihe obzvlášť. Maxon, Aspen, óóo nie, vlastne Maxon, alebo nie Aspen. Či radšej Maxon?
Myslela som, že ma porazí. Agrrrhh... Zúrila som. V podstate mi to bolo šuma fuk. Maxona nenávidím. Prepáčte, ale áno, je to tak. Príde mi ako malý chlapec, nerozhodný, nerozvážny a občas prudérny. Možno bude so mnou niekto nesúhlasiť, pretože Maxon mal rolu sexidola a zvodcu, no mne to tak vôbec neprišlo.

Aspena som mala v láske o kvapku viac. Vždy som viac fandila jemu než Maxonovi. Žiaľ, ani jemu neviem vypísať dobré vlastnosti, ktoré by ma oslovili. Zlé prevládajú nad dobrými.

Celkový vzťah medzi hrdinami mi prišiel strojený a miestami až teatrálny. Chcelo sa to tváriť dojímavo, no bolo to trápne. Chcelo sa to tváriť romanticky, no bolo to trápne. Chcelo sa to tváriť drsne, no... bolo to trápne.


Najviac ma dostal otcov list, v ktorom jej písal, citujem "America, viem, že nemáš veľké sebavedomie, no to sa musí zmeniť. Roky sme ti hovorievali, že máš talent, no kým si ťa ľudia nezačali objednávať, neverila si tomu."

Smiala som sa. Čo to malo byť? :D America je vykreslená neskutočne sebavedomo a miestami až namyslene. Netuším, či autorka chcela z jej otca vytvoriť dokonalého rodiča, alebo utvrdiť čitateľa v Americine kvality, no bolo to opäť- trápne. :D

Keď sa tak spätne zahľadím, vyzerá to, že v celej recenzii nerobím nič iné, než kritizujem, čo je dosť smiešny paradox, pretože kniha dostala 4 hviezdičky. Páčilo sa mi to. Aj keď to bolo také, aké bolo, čítalo sa to veľmi ľahko a rýchlo. Keby tam neboli tie kazivé situácie, bolo by to fajn a verím, že kniha a celkovo séria, by dostala vysoké hodnotenie.


Prvých 100 strán som opäť prekrúcala očami a nechápala, prečo som sa ulakomila na pokračovanie. Od polovice však príbeh začal napredovať a ja som si ho začala užívať. America si u mňa spravila očko, hlavne kvôli odvahe, (alebo to mám nazvať arogancia?) ktorú nabrala, aby sa postavila a povedala svoj názor. Aby obhájila tých, ktorí nemajú hlas a ktorých nikto nepočúva. Páčilo sa mi to. Ku koncu som si (na moje obrovské prekvapenie) opäť povedala, že sa teším na záverečný diel a som zvedavá, ako to skončí.

"Aké je to byť zamilovaná?" spýtala sa May. V úsmeve Lucy bol smútok.
"Je to to najhoršie a zároveň najkrajšie, čo sa ti môže stať." skonštatovala. "Vieš, že si našla čosi úžasné a chceš si to navždy uchovať. A každú sekundu,  čo to máš, sa bojíš chvíle, keď to stratíš."  
(str. 56)


Knihu odporúčam predovšetkým tínedžerom, ktorí majú radi young agult žáner. Bolo to príjemné "počteníčko", pri ktorom som sa dosť bavila. (berúc do úvahy aj situácie, ktoré som spomínala.) 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť TU!


Mohlo by sa vám páčiť!

  • kráľovský dvor s princeznami
  • rýchle čítanie
  • ľahko písané
  • zaujímavá myšlienka

Mohlo by vám prekážať!

  • YA žáner
  • milostný trojuholník
  • miestami nesympatická hrdinka
  • klišé scény
  • banálne a trápne situácie
  • náročnosť obsahu na úrovni 1
🔻🔻🔻

4 komentáre:

  1. Á, moja "obľúbená" séria :D Ale nie, pokračovanie Selekcie sa ku mne nikdy v živote nedostane, inak by som skolabovala O.o. A ako tak čítam, až tak sa nezmenila: opäť falošná skromnosť, milostný trojuholník, trápne scény a k tomu ten detinský štýl písania (ale popravde, ešte horšie napísaná a prevedená kniha s príšernou hrdinkou bola Červená kráľovná od Victorii Aveyard...to bola pre mňa fakt hrozné a na rozdiel od Selekcie, som to ani nedočítala, len preskakovala strany -_-) No tvoju recenziu som si rada prečítala, aj sa pri nej pousmiala :) A k tomu opäť vydarené fotky ^.^ Páči sa mi tento efekt, zvýraznená len oranžová, krása♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne Mony :D Veru, veru... nič sa nezmenilo. Ale celkom sa mi to páčilo. Vieš, netuším, či je to tým, že som vyšťavená zo školy a prečítam všetko okrem študijného materiálu, ale bolo to lepšie než Selekcia. :D Vážne Červená kráľovná? Čo však hovoríš na Dovoľ mi všetko. :( Ledva som to dočítala a recenziu ani nepíšem :( :( Ďakujem Ti veľmi pekne!! :)

      Odstrániť
    2. Podľa mňa si si pri nej musela dobre oddýchnuť, keďže si mala poriadne vyťaženie zo školy. Je pravda, že je to jednoducho napísaná kniha, ale mňa si už veru Kiera nezíska :D
      Joj, Dovoľ mi všetko, som na tom podobne :/ Tiež som mala podobný problém a skrátka, už som sa aj vypísala do pripravovanej recenzie :D Na dnes mám v pláne zverejniť ju, hádam mi to vyjde :D A hádam ňou nezarmútim :( No úprimnosť na prvom mieste...

      Odstrániť
    3. Tak to som veru zvedavá. Teším sa na ňu a som zvedavá, či budem mať rovnaký názor ako ty. Maj sa krásne :)

      Odstrániť