sobota 15. júla 2017

Sara Pennypackerová- Lišiak Pax

Z anglického originálu- Pax
Žáner-  detské
Preklad- Michal Jedinák
Séria- /
Počet strán- 248
Väzba- pevná väzba 
Rok vydania- 2017
VydavateľstvoIkar
Čítané- júl 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Chlapec Peter a lišiak Pax sú nerozluční priatelia, odkedy Peter líščie mláďa zachránil. Lenže jedného dňa sa stane čosi nepredstaviteľné. Otec narukuje do armády a prinúti Petra vypustiť lišiaka späť do divočiny. O chlapca sa má postarať starý otec, päťsto kilometrov od domova. A pre Paxa tam nie je miesto. A tak sa chlapec – napriek blízkosti vojny – vyberie svojho lišiaka hľadať. Pax medzitým vytrvalo čaká na svojho chlapca a vydáva sa na vlastné dobrodružstvo...
Oceňovaná autorka Sara Pennypackerová prináša čitateľom dojímavý príbeh o cene za vojnu a o sile priateľstva.

Moje hodnotenie- 

Lišiak Pax sa pripísal na zoznam mojich najobľúbenejších knižných pokladov, ktoré zdobia môj knižný kútik. Je samozrejmé, že ma to ani trošku neprekvapuje. Keď som si prečítala anotáciu, ihneď som vedela, že to bude veľký príbeh so silným posolstvom, ktorý mi prehovorí do duše. Presne tak sa aj stalo. Vďaka tejto knihe som si uchovala množstvo krásnych myšlienok v srdci, a opäť ráz som sa presvedčila, že citát „Rozprávky sú na to, aby malé deti zaspali a dospelí sa prebudili“, je skutočne pravdivý.

"Mám tu pokoj." 
"Lebo je tu také ticho?"
"Nie. Lebo som presne tam, kde mám byť, a robím presne to, 
čo mám robiť. To je skutočný pokoj."
(str. 93)


Som šťastná, že príbeh o chlapcovi menom Peter a jeho lišiakovi Paxovi sa mi dostal do rúk. Žasla som nad myšlienkou, ktorá značila, že obeta pre správu vec, je ten najkrajší pocit na svete. Sila priateľstva medzi Petrom a Paxom, bola až hmatateľná, a ja som len s obdivom sledovala, ako také krásne puto dokázalo poraziť aj nemožné. 

"Michelangela sa raz opýtali, ako vytvoril jednu zo svojich sôch. Videl som v mramore anjela a dovtedy som sekal do kameňa, kým som ho nevyslobodil, odpovedal."
(str. 155)

Kniha na mňa zapôsobila z viacerých dôvodov. Je písaná neskutočne jednoducho, no zároveň ide do hĺbky a čitateľovi toho poskytuje oveľa viac. Kto číta pomaly a s pozornosťou, pod škrupinkou niečoho prekrásneho nájde ešte väčší poklad. A to múdrosť, ktorá je vložená do prostých riadkov. Veľká vzácnosť.


Čitateľ má možnosť spoznať príbeh z dvoch strán. Strieda sa tu dej chlapca a lišiaka, čiže obe postavy majú vyčlenený svoj priestor pre rozprávanie.

Paxova cesta životom je úchvatná. Dozvedela som sa o líškach mnoho zaujímavostí- klaniam sa autorke, že si všetko tak pekne naštudovala a čitateľov tak obohatila o poznanie. Paxovo rozprávanie bolo neskutočne živé, a miestami som mala pocit, ako keby svoju časť napísal naozaj lišiak samotný.

Petrova cesta sa mi tiež páčila. Tešila som sa na jeho pasáže, hlavne od chvíle, keď stretol Volu, ktorú som si veľmi obľúbila.
Zamilovala som sa do jej dyableman dobrého slovníka ( 😂 ) a všetkých múdrostí, ktoré Petrovi nebadane vštepovala do podvedomia. Za mňa to bola sympatická hrdinka, ktorá mi spríjemnila už tak dobrú knižnú jazdu.

Celá táto vojna bola o vode. Peter si spomenul, ako sa ho Vola opýtala, na čej strane bojuje jeho otec. "Na strane osloboditeľov, alebo ochrancov?" Peter jej odpovedal, žasol, že sa ho na čosi také vôbec pýta. "Na správnej strane," dodal pobúrene.
"Mládý," pokrútila hlavou a zopakovala: "Mládý!" aby sa uistila, že jej venuje pozornosť. "Myslíš si, že v dejinách ľudstva sa niekto vybral bojovať za nesprávnu stranu?"
(str. 230)


Štýl písania je úžasný. Teda, mne vyhovoval na 100 percent. Rýchlo a jednoducho. Precízne a hlboko. Dve protichodné vlastnosti, ktoré postrehne práve ten, kto číta s otvorenými očami. Ďalej nesmiem zabudnúť podotknúť, že je to veľmi emocionálne nabitý príbeh. (teda aspoň pre citlivky ako ja 😂 ) Určite však nebudem jediná.

"Keď príde vojna, budú bezohľadní."
"Čo je vojna?"
Sivý sa odmlčal. "Existuje choroba, ktorou sa občas nakazia líšky. Vtedy sa správajú  inak a útočia na cudzích. Vojna je zas ľudská choroba."
(str. 63)


Plakala som. Od smútku, od dojatia, nadšenia, prekvapenia... od všetkých protichodných pocitov, ktoré sa v mojej mysli odohrali. Príbeh pre čitateľov od 10 rokov?, píše sa na zadnej obálke. V žiadnom prípade! Bola som dojatá, citovo rozpoložená, a môj stav sa nedal nijako logicky zdôvodniť. Túto knihu by som svojmu dieťatku nepredčítala. Mám dosť rokov na to, aby som neplakala, no príbeh o nerozlučnom priateľstve lišiaka a chlapca, ma jednoducho dostal.

"Ešte vždy sú bezohľadní? Boli takí, keď som s nimi žil."
"Bezohľadní?"
"Orú polia a bez varovania kántria myši pod zemou. Na riekach stavajú hrádze a ryby nechajú pomrieť. Ešte stále sú takí bezohľadní?"
(str. 63)

Netuším, či sa tomuto pokladu dá niečo vytknúť. Podľa môjho názoru bolo všetko dokonalé, nič by som nemenila.... síce, možno by sa niečo našlo. Pri poslednej strane som rozhodila s rukami, pozerala dopredu, dozadu, všade možne, a povedala si "Povedzte mi, že toto nie je koniec!! Čože?? Nie, ale veď.... 😢" Moje myšlienkové pochody boli vážne na smiech. 😂 Beriem to ako fakt, že vo mne ešte vždy pretrvávalo to napätie a horúce slzy, ktoré mi po tvári stekali posledných pár strán dozadu.


Knihu vrelo odporúčam. Nedajte sa zmiasť obálkou a vekovým odporúčaním. Verím, že v tomto diele si príde na svoje každý jeden z nás.



Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar!


Mohlo by sa vám páčiť!

  • kniha s hlbokými myšlienkami
  • nie len pre deti
  • príbeh o silnom priateľstve
  • ľahko a jednoducho písaná
  • rýchlo čitateľná
  • emocionálne nabitá

Mohlo by vám prekážať!

  • verte či nie, vážne mi nenapadne nič, čo by vám mohlo vadiť! :D

🔻🔻🔻

4 komentáre:

  1. Úžasná recenzia! S Paxom som to mala veľmi podobne... Taktiež som ihneď vedela, že sa mi to bude páčiť. Inak to ani nešlo. Páčilo sa mi, že aj keď je kniha určená deťom, nachádzalo sa tam množstvo krásnych myšlienok a právd, ktoré boli jemne ukryté do viet a slov. Zamilovala som si Volu, ktorá si ma ihneď získala svojou svojskou povahou. Veľmi ma zaujímal jej osud, nuž a s výsledkom som spokojná. Z konca som však, ale taktiež bola mimo. Priala som si, aby aspoň Peter zobral všetkých so sebou do bezpečia alebo niečo podobné... Bolo to pekné a nakoniec mi to dávalo význam, ale aj tak som chcela nejaký sladký happyend :D.
    Lišiak Pax sa veľmi rychlo zaradil k mojim obľúbeným príbehom :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmiii pekne!!!! :)) Som rada, že si na tom rovnako. Táto kniha v podstate nemôže mať ani iný ohlas. Je božská! :) Presne, presne! Hlboké myšlienky, posolstvá- zbožňujem takéto príbehy. Vola bola skvelá kamarátka. Z počiatku zvláštne svojská, no sympatická. :)) Achhh, koniec no... bolo to pekné, ale aj tak. Čakala som to čo ty. :D :D Ďakujem za krásny komentár. Maj sa pekne a užívaj prázdniny! :))

      Odstrániť
  2. Och, Bože!!! Prepáč Pane, že ťa spomínam, ale to musíš vidieť i ty...vlastne nie, ty si to už videl dávno! Bleise!!!! Toto...ja...hmmm...fúúú...O.o
    No, a teraz si pomyslíš, že mi šibe (možno, tak trochu :D), ale tak, ako teba zasiahla táto kniha, mňa tak zasiahla tvoja recenzia a fotky, z ktorých som úplne mimo! Ako to robíš? Ako?! Tá prvá fotka je dokonalo nádherná a ja...moje nervy, ja naozaj musím otvoriť synonymický slovník, moment...už ho mám otvorený :D...a ja som dojatá, nadšená a tie fotky sú brilantné, bravúrne, VEĽKOLEPÉ!♥♥♥♥♥♥♥♥
    Och, ja žasnem a tento článok musím zdieľať! Hneď zajtra! A asi je v tomto komentári až príliš výkričníkov, ale to sa inak nedá! :D
    Bleise, a teraz vážne...máš obrovský dar od Boha♥ Tá recenzia je úchvatná a každý, kto si ju prečíta, tak po knihe ihneď siahne. A ja som sa zamilovala nie len do obálky, anotácie, ale i tvojej recenzii a fotiek♥. Opäť veľká poklona a klobúk dole. A máš skvelú asistentku! ^.^ Aj ja moju sestru často zapájam :D, čo by som si bez nej počala. Obe ste šikulky!!!!♥^.^♥ Veľké – preveľké ;)
    Ach, len tak ďalej, som ohúrená a tú prvú fotky už len vytlačiť a zarámovať...to je dokonalosť! Dobre, ja už končím, lebo by som stále iba písala a písala a začala sa úplne zamotávať...skrátka, prosím, nikdy-nikdy-NIKDY!, neprestaň písať a fotiť ;)) Svet by bol veľmi ochudobnený o taký obrovský talent, ako si ty♥^.^♥ A to myslím úprimne! (a zas ten výkričník :D...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty si neskutočná!!😂😂 Áno, presne to je slovo, ktoré Ťa vystihuje. 😂😂 Kôpka dobrej nálady, ktorá rozveseľuje ľuďom deň. Nemám slov <3 <3 Jemine, ďakujem Ti veľmi pekne, pániii, achh... až mi vyhŕkli slzičky. Ty mi vždy všetko tak vychváliš do neba, až sa cítim ako debilko, lebo vážne netuším, čo na to povedať. 😂😂 Ďakujem Ti krásne. Vážim si všetky Tvoje komentáre, pretože Ty ma vždy tak rozveselíš. Bravúrne?? 😂😂 Ty si ten synonymický slovník vážne otvorila. 😂😂 Ach Ty. Ďakujem. Maj sa krásne!!!! ♥♥♥♥♥ Pozerám, že ten príspevok si zdieľala na FB. To si nemusela. ♥♥♥♥♥ Ale ďakujem veeeeeľmi pekne, cením si to!!!!!

      Odstrániť