sobota 21. októbra 2017

Tamera Alexanderová- Nezmazateľný dojem

Z anglického originálu- A Lasting Impression
Žáner- Historický román
Preklad- Mgr. Lucia Mosorjaková
Séria- Príbehy z Belmontu (1.časť)
Počet strán- 504
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvo- i527.net
Čítané- október 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.

ANOTÁCIA

Claire Laurentová zo všetkého najviac túži namaľovať niečo, čo jej prinesie uznanie, lenže jej otec od nej žiada, aby kopírovala a falšovala diela. Keď ju okolnosti donútia utiecť z domu, do cesty jej vstúpi právnik Sutton Monroe, ktorý jej preukáže láskavosť tým, že ju nevydá úradom. Neskôr jej však odmietne prísť na pomoc, v dôsledku čoho sa Claire nazdáva, že sa v ňom mýlila. Keď sa ocitne v prostredí nashvillskej smotánky, Claire začína veriť, že svoj sen preniknúť do sveta umenia má na dosah ruky. No iba ak jej minulosť ostane utajená.
Federálne vojsko zničilo Suttonovi domov, zhabalo pozemky a teraz hrozí, že ho pripraví aj o česť jeho rodiny. Vďaka odhodlaniu získať späť, čo mu patrí, odhalí pravdu, ktorá ho môže stáť viac, než si kedy vedel predstaviť. A okrem toho aj ženu, ktorú miluje.

Nezmazateľný dojem je strhujúci príbeh o národe, ktorý sa zotavuje z vojny, o vykúpení zranených a láske muža a ženy, ktorí nájdu odvahu dívať sa na seba samého i jeden na druhého v pravom svetle. Dej sa odohráva v nashvillskom historickom sídle Belmont, veľkolepej usadlosti, ktorú dala pred občianskou vojnou postaviť Adelicia Acklenová. 

MOJE HODNOTENIE

"Nezmienila som sa o tom, pretože... v porovnaní s týmto všetkým," roztiahla ruky a skôr, ako v mysli počula slová a potom ich vyslovila, zmocnil sa jej pocit hanby, "nie sú moje vedomosti alebo môj talent... ničím výnimočným."
(strana 202)

Tamera Alexanderová opäť raz dokázala, že miesto v rebríčku top spisovateliek historických romancí, má zaslúžene. Som milo prekvapená, a veru ľutujem, že som sa k tomuto skvostu nedokopala hneď po jeho vydaní. Prichádzala som totižto o veľa.

"Snívala, že namaľuje obraz, ktorý chytí za srdce tak, že zastanú, nazrú do pravého dolného rohu plátna a vzdychnú si: "Ach, áno... Claire Elise Laurentová."
(strana 298)

Popravde ani netuším, kde začať ako prv. :) Myšlienky sa mi pletú, klbčia sa medzi sebou, najradšej by som všetko rovno vysypala bez rozmyslu. Avšak aký by to malo význam? Cítim, že táto kniha si zaslúži špeciálnu recenziu, ktorá by čo najpresnejšie vystihla moje pocity, a tak vás upresnila v tom, že tento príbeh si musíte jednoducho prečítať!

Ako prvé ma ihneď oslovil celkový námet, ktorý sa zaoberá maliarstvom a všetkým okolo toho súvisiacim. Keďže kreslenie patrí medzi moje ďalšie hobby, ihneď ma to oslovilo, a keď som si k tomu pripojila Tamerin dar na opisovanie- vedela som, že sa tejto knihy len tak ľahko nezbavím.

A teraz opäť- som nadšená! Nadšená z toho, že Tamera ma opäť nesklamala a svojím rozkošným, nevinným písaním ma dostala úplne do kolien. Je pravda, že námet neoplýva bohvieakou originalitou a celkovo sa príbeh dá predpovedať od začiatku do konca, no na tom nezáleží.
Po vyčerpávajúcom dni som sa nevedela dočkať do postele, keď som si mohla znovu nalistovať stránku, na ktorej som skončila a splynula som s príbehom.
"Držal jej tvár v dlaniach a palcom hladil líce, nevedomky roznecujúc iskru v jej vnútri do plameňa. "Prisahám, že to nikdy nebolo mojím zámerom. Pretože... tvoje priateľstvo je pre mňa veľmi dôležité."
(strana 315)

Ach, tie opisy! Bože, jak ja ich milujem. Ako sama Mony píše na svojom blogu:

"Či už ide o opisy postáv a ich vnútorného sveta, či detaily Belmontského sídla, či chuť pečených croissantov, aromatického čaju a kúzelnej jesene. Vďaka nej som mala pocit, že svet na stránkach kníh ožíva a ja som jeho tichou súčasťou."

Súhlasím s týmito slovami, pretože u mňa to bolo rovnako. Ako som už spomínala v recenzii na Získaj si jej priazeň- Tamera je na živé opisy dokonalý profík, a jej knihy majú akúsi iskru, ktorá vo vás vzbudzuje pocit reálnosti. 
Možno práve preto sa mi tak úžasne čítajú. Verím všetkým slovám, ktoré autorka napíše, čím sa jej príbehy stávajú omnoho autentickejšími. Skláňam hlavu a tlieskam na chválu. :)
"Vtedy natiahol dlaň a zo spánku jej odhrnul kučeru. "Claire, pozrite sa na mňa." Nebola toho schopná. Tak veľmi sa bála, čo uvidí a čo jej povie. "Kapitánka Laurentová..." zavtipkoval. "Pozrite sa na mňa. Je to rozkaz." Pomaly k nemu zdvihla zrak a jej srdce naňho zareagovalo spôsobom, na aký nemalo právo. 
(strana 203)
Či už sa bavíme o opisoch prírody a okolia, trúfam si povedať, že psychológia postáv je rovnako dôkladne prepracovaná. Hlavné postavy som si ihneď obľúbila! 
Claire Elise Laurentová vyniká neobyčajnou krásou a múdrosťou. Tento typ postáv mám veľmi rada a dokonca ich aj dobrovoľne vyhľadávam. :) Hrdinka je veľká bojovníčka, žiadna zasmrkaná strachopudka, ktorá nevie, čo so životom. Získala si môj obdiv, pretože aj napriek krutému osudu sa vedela postaviť na nohy a začať odznova. :)

Sutton Monroe. Uff, nebolo mi všetko jedno. Charizmatický a romantický. Dobrosrdečný milujúci muž. Áno, tak by som ho charakterizovala. Aj keď môj opis môže vyznieť akosi "klišéovsky :D", verte, v tomto chlapovi bola neodolateľná iskra, ktorá ma dostávala do kolien. Žeby nová platonická láska?

"Odpusťte," zašepkal. "Nechcel som zízať." Nakrátko sklopila pohľad na svoje ruky a kútikmi úst jej šibol rozpačitý úsmev. "Neprekáža mi vaša... spoločnosť."
(strana 244)

Ďalší dôvod, prečo tak milujem Tameru je ten, že na to, aby si získala čitateľa nepotrebuje rozpisovať sexuálne litánie, ako je bežné v každom jednom historickom románe. Autorka si ma vedela oveľa lepšie získať tými nevinno-rozkošnými slovami, ktoré si hlavné postavy vymieňali. Celkové ich správanie, to ako sa k sebe chovali navzájom vo mne vzbudilo viac potešenia, než vyššie spomínané.
Takže ako znie konečný verdikt? Milujem to. Závislačím na tom a túžim po ďalších knihách od Tamery.
Túto knihu odporúčam všetkým, ktorí si potrpia na kvalitné historické romány. Určite túto autorku nenechajte bez povšimnutia, pretože každý jej príbeh vo vás bezpochyby zanechá nezmazateľný dojem.

CELKOVÉ HODNOTENIE

POĎAKOVANIE

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Zaujal vás historický román Nezmazateľný dojem? Ďalšie historické romány nájdete na stránke i527.net Knihu Nezmazateľný dojem si môžete zakúpiť práve TU!, TU! alebo TU!

BONUSOVÉ FOTOGRAFIE


KLADY
  • úžasné opisy
  • autentický príbeh
  • sympatické postavy
  • rozkošný vzťah
  • hlavný hrdina
  • hlavná hrdinka

ZÁPORY
  • nie veľmi originálny nápad
  • ľahko predpovedateľné

ODPORÚČAM

Ako ďalšiu knihu od tejto spisovateľky s podobnou témou, odporúčam Získaj si jej priazeň. Recenziu si môžete prečítať TU!

2 komentáre:

  1. Ó, Bleise, ja nemám slov...páni, tie úchvatné fotky, tá krásna recenzia, och, a ešte k tomu som bola malinkou súčasťou tvojej recenzie, ďakujem krásne♥^_^♥ Je to pre pre mňa veľká - preveľká česť♥♥♥
    Úplne sa s tebou stotožňujem vo všetkom, Tamera je jednoducho skvostná a jej príbehy naozaj vytvárajú nezmazateľné dojmy...nech už je ďalšia jej kniha aj u nás! :D
    Ja som si zamilovala všetkých, tie charaktery postáv dýchali, opisy ožívali a celkový dojem bol na nezaplatenie ^_^ Ach, no krásna kniha, pre mňa jedna z naj autoriek♥ Som taká šťastná, že sa ti kniha taktiež páčila...maj sa krásne a už sa neviem dočkať ďalších tvojich článkov ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne :D Som vážne rada, že sa fotky páčia, aj recenzia :D Musím sa priznať, že vysúkať zo seba pár súvislých viet bolo pre mňa fest náročné. :D tuším som vyšla z cviku. :/ :D Každopádne, po 4 mesiacoch už bolo načase recenziu odovzdať. :D Alee... tými riadkami si mi akoby čítala z duše :) Áno, áno... to je veľký súhlas. Dúfam, že vydavateľstvo vydá všetky jej knihy. :) Maj sa aj ty krásne a želám príjemnú sobotu!! :)

      Odstrániť