nedeľa 3. februára 2019

Lisa Kleypasová/ Tajomný neznámy

Z anglického originálu- Hello Strange
Žáner- Historický román
Preklad- Lucia Lukáčová
Séria- Osudy rodu Ravenelovcov (4.diel)
Počet strán- 304
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2018
Vydavateľstvo- Ikar

Čítané- január 2019

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.

ANOTÁCIA

Doktorka Garrett Gibsonová, jediná lekárka v Anglicku, je odvážna a sebestačná žena. Prirovnávajú ju k mužovi, prečo by si teda v živote nedopriala ako muž? Ibaže romániky ju nikdy nelákali. Do jej života však náhodou vstúpi bývalý detektív Scotland Yardu Ethan Ransom. Galantný záhadný bitkár údajne nectí nijaké pravidlá, jeho práca je zahalená rúškom tajomstva. Ich vzájomná príťažlivosť sa však utajiť nedá, a keď prekročí hranice, nemožno sa jej už ubrániť.
Ethanovi nie je pochuti spoločnosť na úrovni a obáva sa aj o bezpečnosť Garrett, no napokon neodolá. Napriek odhodlania, že s ňou preruší všetky kontakty, sa krásna doktorka nečakane stane súčasťou jeho najnebezpečnejšieho poverenia. Ethana odhalia a Garrett musí použiť všetky schopnosti a odvahu na jeho záchranu. Spolu čelia zákernému vládnemu sprisahaniu. Ethan bez zaváhania prekonáva všetky nástrahy z lásky k najneobyčajnejšej žene, akú kedy poznal.


MOJE HODNOTENIE

Lisa Kleypasová opäť raz dokázala, že miesto na zozname mojich obľúbených spisovateliek historických romancí má oprávnene. Netuším čím to je, ale autorka má dar písať svoje príbehy so značnou prímesou záhadnej závislosti, ktorá vás donútiť visieť na jej riadkoch a neodtrhnúť sa od knihy, dokiaľ ju nezlúskate do poslednej bodky.

"Je to naozaj medvedie objatie?" vyjachtala. "Neviem," ozval sa jej pri uchu Ransomov veselý hlas. "Ešte nikdy som sa s medveďom neobjímal."
(strana 43)

Tradične- ako vždy- som túto sériu, ktorá má tuším 5 dielov, začala čítať od konca. Tajomný neznámy je štvrtou časťou série Osudy radu Ravenelovcov. No aj napriek tomu, že predošlé diely som nečítala, knihy na seba až tak nenadväzujú a tento príbeh som zvládla s porozumením prečítať.

Román sa odohráva v Anglicku, konkrétne v Londýne, roku 1876. Hlavná postava nesie meno Garrett Gibsonová. Je to lekárka, čo v tejto dobe je veľmi nezvyčajné, nakoľko doktormi sa mohli stať len muži. Čo je zaujímavosťou je fakt, že autorka čerpala inšpiráciu z minulosti a hlavná hrdinka je inšpirovaná skutočnou prvou britskou lekárkou a chirurgičkou Elizabeth Garrett Andersonovou. Kniha je zasadená do zaujímavého prostredia, čo poskytuje spisovateľke možnosť rozpísať sa s plnou vervou a chuťou. A to Lisa Kleypasová bohato využila.

"Vravela, že každý manžel si nájde zámienku zdvihnúť ruku na manželku. Je to vraj mužská nátura. Ale dúfala, že ja taký nebudem."
(strana 45)

Garrett Gibsonová je veľmi odvážna, sebestačná a vzdelaná žena. Jej život je oddaný iba práci, čo je veľmi nezvyčajné, pretože žena v jej veku by mala pokukovať po iných pohnútkach. To všetko sa ako vždy zmení, pokiaľ nespozná toho prvého, dokonale zvrhlého a tajomného nápadníka Ethana Ransoma, ktorý jej dočista poblázni myseľ.

Ethan Ransom je presne ten typ hrdinu, ktorý vás zvedie už len tým, že je. Srší vzrušujúcim nebezpečenstvom, ktorému Garrett nedokáže odolať. Nielenže je nemanželským synom zosnulého lorda, ale je taktiež aj Ír najhrubšieho zrna a ako je všetkým známe, v tejto dobe vládla medzi Angličanmi a Írmi značná nenávisť.

"Pokiaľ ide o riskovanie v živote, manžel má jedno príslovie: Boh je dobrý, no za tvoju hlúposť nemôže."
(strana 56)

Vzťah medzi Garrett a Ransomom bol docela zaujímavý. Dve rozličné povahy, rozličné záujmy, no aj napriek tomu tam bolo niečo, čo ich vzájomne k sebe priťahovalo. Čo ma však trošku otravovalo bol fakt, že Garrett mi prišla tak trochu profesionálne zdeformovaná. Čítať si pri sexuálnej scéne, aký sval sa mužovi napne, keď je vzrušený, bolo viac otravné než zaujímavé! :D

Čo sa týka celkového príbehu, čítal sa príjemne. Nemôžem povedať, že to bolo niečo originálne a svetoborné, no ak beriem do úvahy, že to má byť presladená historická romanca, tak beriem. Preklad bol výborný, slova sa neopakovali, gramatické chyby som nepostrehla, čo je plus, pretože väčšinou je preklad práve ten klinček, ktorý ma pichá do oka.
Takže summa summarum znie- zaujímavý, pohodový, romantický príbeh, ktorý sa ako potešenie číta po náročnom dni v práci alebo škole. Vaša hlava si pri ňom príjemne oddýchne a pošteklí zmysly.


Knihu Tajomný neznámy určite odporúčam starším ženám a milovníčkam historických románov. Verím, že táto kniha vás nezklame, priam naopak, dobre si pri nej oddýchnete a dozviete sa niečo nové o medicíne, ktorá sa praktikovala v 19. storočí. Fanúšičky Kleypasovej iste vedia, o čom hovorím. :)




CELKOVÉ HODOTENIE




POĎAKOVANIE
Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar



https://www.bux.sk/knihy/403644-tajomny-neznamy.html




KLADY
  • nové poznatky
  • hrdinovia
  • ľahko napísané

ZÁPORY
  • niektoré scény boli príliš naťahované

ODPORÚČAM

Ako ďalšiu knihu, ktorá by sa vám mohla páčiť, odporúčam Zimnú lásku od Lisy Kleypasovej. Recenziu nájdete TU!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára