nedeľa 4. decembra 2016

Holly Smaleová- Šprtka


Z anglického originálu- Geek Girl
Žáner- YA
Preklad- Jana Pernišová
Séria- Geek Girl
Počet strán-296
Väzba- brožovaná väzba
Rok vydania- 2016
Vydavateľstvo- Ikar
Čítané- november 2016



O čom je táto kniha?
"Volám sa Harriet Mannersová a som šprtka," hovorí o sebe hlavná hrdinka tejto knihy. Vie, že mačka má tridsaťdva svalov v každom uchu, že "okamih" trvá stotinu sekundy a že priemerný človek sa smeje pätnásť ráz za deň. Vie, že netopiere sa vždy vydajú doľava, keď vyletia z jaskyne, a že arašidy sú jednou zo zložiek dynamitu. No nevie, prečo sa jej v škole nikto nepáči. Preto keď ju osloví zástupca modelingovej agentúry, Harriet sa okamžite chytí novej šance, hoci to znamená spustiť lavínu nepríjemností a dokonca klamať ľuďom, ktorých miluje. Ide z jednej katastrofy do druhej a začína si uvedomovať, že svet módy nie je pre ňu. Harriet by chcela žiť v reálnom svete, lenže bude schopná zmeniť sa skôr, než všetko zničí?

Moje hodnotenie

Jej meno je Harriet Mannersová a je šprtka. V podstate obyčajné dievča strednej školy, na ktoré sa lepia problémy ako na magnet. Aj napriek tomu je v nej akási charizma a niečo, čo vás prinúti obľúbiť si ju. A rovnako tak celý príbeh, v ktorom vystupuje.

Pri výbere knihy zahrala dosť vysokú rolu krásna obálka, do ktorej som sa ihneď zamilovala. Slovo Šprtka a bifľovanie z nej sála už na dotyk. :)

Toto je príbeh, ktorý zhltnete ako malinu. Mne sa čítal veľmi rýchlo a keby som nechodila do školy, prečítam ho za jeden večer. :) Kniha si ma získala hneď od prvých stránok, pri ktorých spoznáme hlavnú hrdinku. Svojou úprimnosťou a spontánnymi reakciami ma často privádzala do smiechu. Občas som krútila hlavou a vravela si "To si ale dobabrala, dievča." :)

Myslím si, že toto je jeden z tých príbehov, ktorý je vhodný pre dospievajúcu mládež, ideálne 13 rokov. Keby som bola mladšia, istotne by patrila medzi moje favoritky. :)
  
Ako vždy , hodnotím preklad a pri tomto diele som s ním bola ozaj spokojná. Bez preklepov a opakovania slov- bezchybný.
Námet sa mi páčil. Zaujal ma už len ten názov, pretože častokrát sa považujem za šprtku ja sama. Po spoznaní hlavnej hrdinky si to o sebe už nemyslím. Harriet bola iný oriešok. Oproti nej vyzerám ako riadna flákačka. :)

Príbeh mal rýchly spád a zaujímavú zápletku. Každá kapitola skončila napínavo a tak ma nútila stále napredovať. Veď ešte jednu a možno ešte jednu... viete si predstaviť, ako to potom vyzeralo. Ale nie, robím si srandu a hneď ako som si povedela, že ju odložím na bok, tak som ju odložila na bok.

Pokiaľ očakávate knihu, ktorá má hlbšiu myšlienku, alebo vám niečo dá do života, toto nie je pre vás. Šprtka je príbeh, ktorý vás pobaví a pomôže vám odreagovať sa. Mládež nad 18 rokov z nej bude znudená, trinástky však budú nadšené. Buď si tú knihu zamilujete, alebo ju zatratíte.



http://www.bux.sk/knihy/291795-sprtka.html

 

3 komentáre:

  1. To vypada jako prijemna kniha na leto :))
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ach, tie fotky...sú DOKONALÉ!!! No krása, úžasne dotvárajú celý obraz recenzie♥♥♥ Čo sa týka knihy, brala by som ju, keby som chcela vypnúť a dať si niečo nenáročné, mohla by to byť dokonca aj sranda, no asi by som musela mať na ňu vážne chuť :D Ale inak sa mi páči...na relax ako stvorená ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tvá recenze mě jen utvrdila, že si knihu prostě MUSÍM přečíst. Pokud ji nenajdu pod stromečkem, tak si jí půjdu koupit. Díl než do ledna čekat nevydržím :D

    OdpovedaťOdstrániť