nedeľa 26. marca 2017

Kiera Cassová- Selekcia

The Selection- Selekcia (Kiera Cass)- recenzia, review
Z anglického originálu- The Selection
Žáner- YA
Preklad- Martin Polakovič
Séria- Selekcia (1.diel)
Počet strán- 312
Väzba- pevná väzba s obalom
Rok vydania- 2014
Vydavateľstvo- CooBoo
Čítané- marec 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.

Moje hodnotenie-

Selekcia patrí do skupiny kníh, ktoré sa mi hodnotia veľmi ťažko. Kniha je ideálna pre čitateľov v rozmedzí od 12 do 14 rokov. Táto dospievajúca mládež bude istotne nadšená. Princezné v krásnych šatách, obrovské zámky a krásny princ. Pre mladého čitateľa to bude príbeh na jeden dych a hneď bude túžiť po pokračovaní. Tí náročnejší však budú sklamaní, pretože uvidia množstvo nedostatkov, ukrývajúcich sa pod peknou obálkou. Nereálne situácie, scény, ktoré sa nedajú nazvať inak, než klišé, a k tomu nie veľmi sympatická hrdinka, ktorá patrí do kategórie "dokonalo nedokonalých". Krutá pravda občas bolí, no bohužiaľ to tak je. Buď si ju úplne zamilujete, alebo ju budete zo srdca neznášať.

The Selection- Selekcia (Kiera Cass)- recenzia, review

Do knihy som sa púšťala s nadšením. Keď som sa pozrela na Martinus a videla to nespočetné množstvo nadšených recenzií (hodnotené plným počtom hviezdičiek), v duchu som si povedala, "Ako je možné, že som to ešte nečítala? Niečo tak dobre hodnotené istotne nemôžem prehliadnuť."

Prvá kapitola bola ešte v poriadku, druhá trochu menej a s treťou to išlo dolu vodou. Niekoľkokrát som sa pozrela na obálku, aby som sa uistila, že v rukách mám správnu knihu. Ach... prečo? Prečo je to takto dobre hodnotené, keď si to vôbec nezaslúži? Ak je toto podľa niekoho výborné a dokonalé dielo, prestávam knihy brať ako druh umenia.

The Selection- Selekcia (Kiera Cass)- recenzia, review

Prvý dôvod môjho rozčarovania je úplne prostý. Copycat! Jednoduché ako facka. Ak si niekto myslí, že táto kniha je nasiaknutá originalitou a Cassová má skvelú fantáziu, je to lož. Selekcia je okatá kópia zmixovanej Divergencie a Hier o život. Miestami mi to prišlo smiešne. Trojica Amarica, Aspen a Maxon, mi neskutočne pripomínala trojicu z Hier a to Katniss, Galea a Peetu a May, ktorá mala podobné črty Prim. Nenávisť matky, ktorá sa vyskytuje u Katniss, rovnako ako aj u Americy. Súperenie hrdinov, vyberanie občanov z každej kasty, rebeli, kapitol. Rovnaký nápad, rovnaká myšlienka- rozdiel je však v tom, že Selekcia sa odohráva na zámku, v prepychových šatách s princezničkami.
Hrôza. Takýto neoriginálny "nápad" (kópiu) som ešte v živote nevidela. Nesmiem však zabudnúť podotknúť, že Hry o život vyšli oveľa skôr, než Selekcia.

Ďalší dôvod je rovnako prostý ako predošlý. Problém tentokrát tkvie v hlavnej hrdinke menom America Singer. America. Singer. To meno ma irituje už samo o sebe. Keď si k tomu pripojím samotnú povahu hrdinky, mám chuť niekoho zabiť. Definícia hlavnej postavy?- hlúpa, naivná, namyslená a sebecká. Neznášala som jej kajúce prosby typu "Prosím, nehovorte mi, že som krásna, pretože to tak nie je." (ale hlavná vec je, že stále, keď sa pozrela do zrkadla, uvedomila si, aká je nádherná. Ale pozor, ona o tom nevie!). Ach... táto recenzia bude ťažkým orieškom a zároveň aj skúškou môjho ovládania.

The Selection- Selekcia (Kiera Cass)- recenzia, review

Maxon. Nechápem, ako ho niekto môže považovať za vykreslenie dokonalého muža. Bolo očividné, že Kiera z neho chce spraviť džentlmena, z ktorého sa budú čitateľovi zbiehať slinky. Opak je však pravdou. Pripadal mi ako malé dieťa, ktoré sa ešte stále krúti okolo matkinej sukne. Strašné. U mňa nezabodovala ani America ani Maxon. Nikto si nevedel získať moje uznanie a sympatie.

Netuším, či má v tom prsty preklad, ale keď už vymenúvam všetky zápory, nesmiem zabudnúť ani na štýl písania. Prišlo mi to, ako keby to písalo trinásť ročné dieťa. Malá slovná zásoba, rozhovory na stupni zložitosti jedna, ľahká predvídavosť a klišé scény. Keby som mala dvanásť rokov, Selekcia by bola moja najobľúbenejšia kniha. Bohužiaľ, pre mňa to je sklamaním.

The Selection- Selekcia (Kiera Cass)- recenzia, review

Neviem si predstaviť, ako bude príbeh pokračovať ďalej. Dávam tomu ešte šancu a vyskúšam prečítať aj Elitu. Uvidím. Možno sa moje rozhorčenie premení na príjemné prekvapenie.

Občas mám zo seba pocit, že som až príliš náročný čitateľ. Aj napriek tomu však neodsúdim knihu od samého začiatku a dám jej aspoň akú takú šancu. Keby som nečítala Hry o život, myslela by som si, že Selekcia je celkom fajn. Bohužiaľ, neznášam, keď niekto nevie vymyslieť niečo nové a kopíruje cudzie nápady (a potom sa jeho knihy predávajú po celkom svete). Prišlo mi to ako rýchlokvasná kniha, na ktorej sa chcelo len zarobiť. Žiaľ, keby sa autorka trochu viac potrápila, mohol to byť vskutku zaujímavý príbeh.

Zároveň by som sa chcela ospravedlniť všetkým milovníkom tejto série. Dúfam, že sa na mňa nehneváte a verím, že budete rovnako tolerovať môj názor ako ja váš. Veď viete, 100 ľudí 100 chutí. :)

The Selection- Selekcia (Kiera Cass)- recenzia, review

Knihu odporúčam nenáročným čitateľom vo veku od 12 do 14 rokov. Myslím, že títo čitatelia si Selekciu vychutnajú a ich jediným prianím bude, aby sa aj oni mohli stať vyvolenou princeznou.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť TU!

3 komentáre:

  1. Tak som sa tešila na tvoju recenziu a páni, toto som veru nečakala. Myslela som si, že sa ti kniha bude páčiť omnoho – omnoho viac ako mne, no ako vidím, až tak sa náš názor nelíši :D Ja skrátka nechápem, čím si tú slávu spisovateľka vyslúžila -_- Súhlasím, že je skôr pre mladšie ročníky, no tú sériu miluje vlastne každý bloger, na ktorého som natrafila a kde som si prečítala recenziu a to bez rozdielu na vek...hmm, preto som si myslela, že som vážne čudná :D Nuž, ale 100 ľudí, 100 chutí :)) A to s tou Americou si si taktiež všimla :D Podľa mňa bola úplný narcis...krása nadovšetko, aj keď autorka sa snažila z nej spraviť skromnú a milú osôbku, ehm, avšak podľa mňa sa to vážne nepodarilo...neuveriteľne ma vytáčala -_- Skrátka, ja tú knihu nemusím a to sa mi vážne nestáva, žeby som knihu až tak neznášala a napísala na ňu takú recenziu, akú som napísala. Nuž, aj to sa asi raz muselo stať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ver mi, nie je to prekladom. Ja som knihu čítala dosť dávno v angličtine, keď sa ešte o preklade ani nešepkalo, a tiež si myslím v podstate to isté ako ty. Kniha je totálne neoriginálna, krásnu má jedine obálku. Najväčšia akcia sa tam odohrala na konci a aj tam sa mi to zdalo tak debilne useknuté. Vôbec som nemala chuť čítať pokračovanie.
    Dosť ma to zaráža, lebo práveže väčšina ľudí to vychvaľuje do nebies. Ktovie, kde je chyba. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sérii jsem přečetla a na zadek jsem si z ní (jako ty) nesedla. Prostě pohádka - knížka s nádhernou obálkou, ale... Nic bůh ví jakého :)

    OdpovedaťOdstrániť