nedeľa 16. apríla 2017

Rachelle Dekker- Vyvolenie

Z anglického originálu- The Choosing
Žáner- YA, sci-fi, dystopia
Preklad- Zuzana Venglíková
Séria- Prorok (1.časť z troch)
Počet strán- 320
Väzba- pevná väzba 
Rok vydania- 2017 
Vydavateľstvoi527.net
Čítané- apríl 2017 

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Ako všetci obyvatelia mesta, aj Carrington Haleová si uvedomuje význam tohto dňa. Neočakáva však, že okamih, na ktorý sa pripravovala celý život – jej obrad vyvolenia – skončí katastrofou. Do smrti má žiť odtrhnutá od rodiny ako robotnica, najnižšia zložka spoločnosti. Vie, že jej povinnosťou je riadiť sa zákonmi vlády. Len čo Carrington začne žiť svoju nočnú moru, jej vierou v systém otrasie pomaly sa šíriaca vzbura, ktorej myšlienky popierajú všetko, čo ju dovtedy učili. Celkom nečakane dostáva možnosť žiť život, o akom vždy snívala; nedokáže sa však zbaviť pocitu, že možno ide iba o ilúziu. Kým v meste vyčíňa vrah, ktorého obeťami sú robotnice, a korupcia zasahuje na najvyššie miesta vo vláde, Carrington musí odhaliť pravdu skôr, než ju zničí.

Moje hodnotenie-

Recenzia pre túto knihu sa mi píše veľmi ťažko. Jednak som z nej ešte stále trochu omráčená, a jednak mám pocit, že moje všedné slová nebudú dostatočné na to, aby dokázali popísať jej jedinečnosť. Úžasná? Dokonalá? Prekrásna? To všetko sú otrepané slová, ktoré už dávno stratili svoju hodnotu. Cítim voči tejto knihe povinnosť, a to odovzdať vám zo srdca úprimnú recenziu, ktorá vás navnadí na jej prečítanie. Dúfam, že moje nadšenie sa na vás nalepí rovnako ako sa nalepilo na mňa a túto knihu si jednoducho prečítate. Možno to je len obyčajný román, no verte, aj tie dokážu robiť zázraky. Vďaka tejto knihe som si uvedomila pravú hodnotu a jedinečnosť každej jednej bytosti, a prestala som sa tak zaoberať zovňajškom. Pretože nie je dôležité to, čo je na povrchu, ale to, čo je vo vnútri. 


Kniha Vyvolenie mi vyrazila dych hlavne svojou originálnou a prekrásnou myšlienkou, ktorá vylieči ubolenú dušu každej jednej ženy. Zamilovala som sa do spôsobu, akým spisovateľka podala strach ženského srdca. A to práve obavu, že nebude milovaná. Obavu, že nie je krásna, že nie je jedinečná, že upadne do zabudnutia.

Keď som otočila posledný list, bola som ohromená. Začala som vnímať bezdnú ľudskú hlúposť ako dookola hranú tú istú pieseň.
Píše rok 2257. Nič sa však nemení. Či by to bolo o 1000 rokov v budúcnosti, alebo o 100 rokov v minulosti, neustále je tu ten istý problém. Odsudzovanie. Povyšovanie. Pýcha.

Ozaj to tak nie je aj v dnešnej dobe? Ozaj sa ľudia neodsudzujú na základe vonkajšej krásy? Ozaj ženám nezáleží len na tom mylnom pozlátku a neuprednostňujú dokonalý obrázok pred láskavým srdcom? V dnešnej dobe sa deje presne to isté, čo v 23. storočí. Nezáleží na tom, aký sa píše rok. Je smutné, že na to, aby si to ľudia uvedomili, musia to dostať zveličené v akejsi knihe, ktorá sa odohráva pred apokalypsou, kde je svet postavený na ruby, ľudské hodnoty zabudnuté a triezvy úsudok dávno stratený.


Toto dielo mi dalo oveľa viac, než som si na prvý pohľad myslela. Dalo mi odvahu nebáť sa povedať svoj názor a neveriť všetkému, čo sa povie. Dalo mi iný pohľad na svet, v ktorom vyrastám a zároveň podnietilo vnímať hlas svojho srdca, ktoré vždycky vie, čo je pre mňa najlepšie.

Keď som o knihe prvýkrát počula, vôbec som nevedela, čo mám očakávať. Myslela som si, že to bude ďalší tuctový dystopický príbeh, ktorý bude oplývať scénami plnými klišé a ničím zaujímavým. Chvalabohu, mýlila som sa. Vydavateľstvo i527.net sa vo vydávaní svojich kúskov stále viac a viac prekonáva.


Príbeh je písaný úžasne. Od úplného začiatku som mala zimomriavky na chrbte a dychtila po pokračovaní. Každou jednou otočenou stranou som bola viac a viac spätá s príbehom a nevedela som sa od neho odtrhnúť. Napätie, láska, dobrodružstvo. Všetko, čo má dobrá kniha obsahovať. K tomu nesmiem zabudnúť pochváliť aj veľmi kvalitne spracovaný preklad, ktorý je podľa mňa na jednotku. :)

Hlavná hrdinka Carrington nás sprevádza celou knihou. Je odvážna, múdra a veľmi sympatická. (musím povedať, že mi ihneď prirástla k srdcu). Mám rada takéto hrdinky. Počas čítania som sa vedela tak vžiť do jej postavenia, až som mala pocit, že som celý jej život prežila na vlastnej koži.
To isté môžem povedať o vedľajších postavách. Kladné boli sympatické a tie záporne boli správne nedobre vykreslené. :D

Páčilo sa mi to. Bola som z toho uchvátená a strany som hltala jednu za druhou. Ešte som nečítala takúto knihu. Netuším, či je to preto, že môj repertoár kníh je prevažne zložený z historických románov, ale ja nemám čo vytknúť. :)


Boh. Neviem sa tomu ubrániť, ale mám pocit, že ľudská bytosť si z Boha vytvorila svoju bojovú figúrku, na ktorú sa má možnosť vyhovárať.

"Robím to v mene Božom...", "Je to tak, pretože to povedal Boh...", "Prijmi osud, ktorý Ti Boh udelil...", "Boh mi povedal, že to takto chce..."

Príde mi to až smiešne. Občas mávam pocit, že ľudia toho ozajstného Boha využili vo svoj prospech. Každý má vlastnú pravdu a aby sa obránil pred rečami ostatných, vyťahuje Boha ako svoj ochranný štít.
Ako príklad si môžeme vziať postavu z knihy, ktorá bola skalopevne presvedčená, že všetko zlo, ktoré vykonáva na nevinných ľuďoch, je prijateľné. A to len pre to, lebo to povedal BOH! Miestami ma tá ľudská hlúposť v živote začína unavovať. :/

Knihu môžem len a len odporučiť. Skvelá myšlienka, zaujímavá zápletka, sympatické postavy a rýchle plynutie príbehu. Ani raz sa nestalo, aby som sa šla unudiť k smrti, pretože príbeh bol neustále nabitý napätím a očakávaním z následujúcich udalostí. Jedným slovom, bolo to skvelé! Bolo to jedinečné!


Na záver môžem podotknúť, že kniha Vyvolenie je vhodná pre všetky vekové kategórie a pohlavia. Ideálna pre mládež od 15 rokov a dospelé ženy, ktoré túžia spoznať pravú hodnotu svojej krásnej a jedinečnej osobnosti. Samozrejme, ani muži nie sú výnimkou. :)



Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Zaujal vás román Vyvolenie? Ďalšie young adult romány nájdete na stránke i527.net Prvú časť série Prorok si môžete zakúpiť TU, TU alebo TU!

9 komentárov:

  1. Krásna recenzia, jedna z najkrajších, čo som kedy vôbec čítala :)
    Samozrejme, navnadila si ma,aby som si túto knihu prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ti krásne! Som rada, že recenzia splnila svoj účel. :)

      Odstrániť
  2. Júj, ja som taká ŠŤASTNÁ!!! Presne si vystihla aj moje pocity a skrátka, ja tú knihu milujem♥^.^♥ Toľko prekrásnych myšlienok! A k tomu úžasne napísaná a ako aj ty píšeš, skvelo preložené a spracovaná...na jedničku s hviezdičkou :) Už som dala túto čarokrásnu knihu čítať aj sestre a tá je obrovský kritik, no táto ju neskutočne baví a je z nej taktiež mimo :D Naozaj, jedna z najlepších a prekvapivo odlišných a originálnych dystopií, aké som kedy čítala❤
    Bleise, tvoja recenzia je naozaj prekrásna a jedna z najkrajších, aké som u teba čítala, vážne! A tie fotky, och, akoby som videla Carrington ^.^ Ty ma neprestaneš prekvapovať, palec hore, klobúk dole a skrátka...celá táto recenzia je úžasná a s tvojimi fotkami má dokonalú atmosféru♥♥♥
    A ešte raz veľká vďaka za tvoj nádherný komentár u mňa na blogu :D Naozaj sme sa zhodli a naozaj ma teší, že si ťa kniha taktiež získala. Nech už je pokračovanie!!!
    Maj sa krásne a taktiež sa teším na tvoje nové články♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Achh Mony!!❤❤❤ Ty si tak veľmi milá! :) Ďakujem Ti krásne! Netuším, či to robíš vedome, ale Ty mi vždy tak zlepšíš náladu svojim komentármi! Ďakujem Ti!❤❤ Vážne si to cením a som veľmi rada, že sa Ti recenzia páčila rovnako ako aj fotky. :) Veľmi sa tomu teším a ešte raz Ti pekne ďakujem za komentár. :)
      Alee, za také sa neďakuje. Tvoje recenzia je krásna a popri jej čítaní som cítila, že si do nej vložila svoje srdce. ❤❤ Verím, že naláka veľa čitateľov, ktorí budú milo prekvapení. :)
      Maj sa krásne aj Ty a ešte raz ďakujem❤❤

      Odstrániť
  3. Veľmi pekná recenzia. Už dávnejšie som si všimla, že knižka vyjde aj v preklade, dúfam, že si ju čoskoro prečítam. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Takto precízne spravené recenzie som ešte na Slovensku nevidel. Klobúk dolu. Výstižné, pútavé, graficky TOP, fantastické foto a grafické montáže. Mám rád fajnšmekerstvo :) Pokračuj v tom, čo robíš. Ide to to skvele!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, súhlasím s Martinom...pokračuj v tom, čo robíš a nikdy neprestaň! :) Si obrovský talent❤❤❤

      Odstrániť
    2. Ďakujem veľmi pekne Martinovi a rovnako aj Mony. Takúto pochvalu som ešte nedostala a veľmi si to cením. ❤️❤️

      Odstrániť