štvrtok 28. júna 2018

Simone van der Vlugt- Modrá ako noc


Z nizozemského originálu- Nachtblauw
Žáner- Historický román
Preklad- Adam Bžoch
Séria- /
Počet strán- 352
Väzba- pevná väzba s prebalom
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvo- Slovart
Čítané- marec 2018
Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.

ANOTÁCIA

Amsterdam, píše sa rok 1654. Po náhlej smrti manžela sa mladá Catrijn rozhodne odísť z rodného mestečka a začne nový život ako gazdiná v rodine úspešného obchodníka. Amsterdam v tom čase prekvitá, zo zámorských výprav na Ďaleký východ sa do krajiny vracajú lode plné exotického bohatstva. Mladej vdove nebezpečne skríži cestu postava z minulosti a Catrijn utečie do Delftu. Tam svoj umelecký talent uplatní v rozvíjajúcej sa hrnčiarskej dielni, výrobky ktorej začínajú konkurovať drahému čínskemu porcelánu. No osud jej do života vstúpi znova, tentoraz v podobe morovej epidémie, a mladá žena sa musí rozhodnúť, či poslúchne rozum a zachráni sa, alebo srdce a ostane s mužom, za ktorého sa vydala.

MOJE HODNOTENIE

Simone Van der Vlugt sa pre mňa stala spisovateľkou, ktorej príbehy by som čítala donekonečna. Už dlho som sa nestretla s knihou, ktorá by bola pre mňa tak úžasne napínavo písaná a mala tak skvelý dej, ktorá by ma obohatila o vedomosti, historické fakty, ktorá by mala tak živé opisy a úžasné vykreslenie postáv a k tomu to najdôležitejšie- bola nepredvídateľná. Verte či nie, toto bol prvý historický román, v ktorom som ani zamak netušila, ako skončí. 

"Je to celkom obyčajný príbeh, takých je mnoho. Skôr či neskôr každý z nás dostane svoju porciu biedy."
(strana 112)

"Práca ma odvádza od myšlienok, ktorým sa bránim, od ticha, ktoré nechcem počuť. Ale čo sa dá v dennom svetle zatlačiť do úzadia, to vystúpi do popredia tým silnejšie počas nočných hodín."
(strana 32)

Kniha ma zaujala ihneď, ako som sa s ňou dostala do kontaktu. Prekrásna obálka razom učarovala môjmu srdcu a po prečítaní pútavej anotácie som neváhala ani minútu. A poviem vám- neľutujem jediného okamihu, ktorého som nad týmto románom strávila.

Simone Van der Vlugt vytvorila neskutočný príbeh, ktorý si moje srdce získal na plný úväzok. Som očarená z toho, ako sa z pár písmen poukladaných do slov dá vytvoriť neopísateľne živý román s dušou.
Kniha sa mi čítala jedna radosť. Zaujala ma od prvej strany, ktorú som otvorila. Aj keď sa musím priznať, že spočiatku mi chvíľu trvalo, než som si navykla na trošku nezvyčajný štýl písania. Celý príbeh je prerozprávaný v ja osobe, ktorý mne osobne vôbec neprekážal (len nie je často používaný a tak mi chvíľu trvalo, než som sa naladila na inú vlnu). Ďalej musím pochváliť veľmi kvalitný a dobrý preklad s bohatou slovnou zásobou. Pán Bžoch, ktorý tento román prekladal z nizozemčiny si zaslúži obrovskú pochvalu.

"Niekedy premýšľam, či sa sami netrestáme oveľa tvrdšie, ako by nás potrestal Boh."
(strana 110)

Román začína veľmi pútavo. Páči sa mi také záhadné vtiahnutie do deja, keď čitateľ netuší, čo sa deje resp. čo sa stalo. Čítanie ma donútilo byť hore do skorých ranných hodín, pretože odpútať sa od tohto románu bolo vážne nemožne. Každá kapitola končila tak záhadne a zaujímavo a práve to ma nútilo v čítaní napredovať.

Kniha je neskutočne bohatá na historické fakty, čo sa mi vážne veľmi páčilo. Autorka v závere knihy oboznámi čitateľa, že všetky udalosti, či už morová epidémia, výroba porcelánu v Delfte, výroba farieb a maľovania a i. sú skutočne reálne. Dokonca je tam spomenutých aj niekoľko postáv, ktoré naozaj existovali. Toto vedomie na mňa urobilo veľký dojem. Klaniam sa pred touto spisovateľkou, pretože každý detail si naštudovala úplne dopodrobna a príbeh dokonalo vyšperkovala.

"Ako sa majú stať ženy maliarskymi majstrami, keď nemôžu študovať ľudské telo? Muži k tomu majú všetky príležitosti."
(strana 111)
"Pri niektorých rozhodnutiach sa riadi človek citom, pri iných rozumom."
(strana 88)

Veľmi sa mi páči, ako sa autorka vyhrala s charaktermi postáv. Ich vykreslenie je neskutočné a hlavní hrdinovia sú taktiež veľmi sympatickí. Hlavná postava menom Catrijn Barentsdochterová si moje sympatie získala od samého začiatku. Páčilo sa mi, že to bola nesmierne silná a emancipovaná, odvážna žena. Mám rada takýto typ ženských hrdiniek. Musím sa priznať, že som si ju vážne predstavovala ako Bathshebu z knihy Daleko od hlučícího davu. (Čo inak tiež veľmi odporúčam prečítať, alebo si pozrieť film. Milujem ho! :)

Celkový záver a finálne rozuzlenie ma úplne dostalo. Bola som z toho milo prekvapená, pretože autorka vážne hviezdila záhadami a originalitou. Ďakujem, že sa mi tento román dostal do rúk, a že som mala tu česť prečítať si ho.

"Keď musíš celé dni premýšľať, radšej sa do ničoho nepúšťaj."
(strana 137)
"V dedine, odkiaľ pochádzam, bolo jedno dievča, ktoré tiež veľmi rado maľovalo. Každý vravel, že má talent. Veľký talent."
(strana 30)

Knihu vrelo odporúčam všetkými desiatimi! Ak ste milovníkom kvalitných historických románov, nad touto knihu určite neohrniete nos! :)


CELKOVÉ HODNOTENIE

POĎAKOVANIE

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Panta Rhei. Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť práve TU!

KLADY
  • bohatá slovná zásoba krásneho prekladu
  • historické fakty
  • pútavý príbeh
  • sympatické postavy
  • nepredvídateľné 
  • román z nezvyčajného prostredia- Holandsko

ZÁPORY
  • nemám nič zlé na srdci.. jedine, aby bol román hrubší :P 


ODPORÚČAM
Ako ďalší kvalitný historický román s tematikou maliarstva odporúčam Nezmazateľný dojem! Recenziu si môžete prečítať TU!



5 komentárov:

  1. Tvoja recenzia mi padla veľmi dobre. Po tejto knižke pokukujem dlhý čas, pretože ma taktiež zaujala jej krásna obálka, ale aj príbeh, ktorý sľubuje. Jej čítanie neustále odkladám, čo ma mrzí, no poriadne si ma svojimi nadšenými pocitmi nalákala toto odkladanie urýchliť. Znie to výborne a ešte viac sa teším na moment, kedy sa k nej konečne dostanem. Maj sa krásne :)!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tato kniha vypadá opravdu zajímavě, přidávám si ji na seznam knih k přečtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak ja nad touto knihou určite neohrniem nosom :D Som taká rada, že recenzuješ také krásne knihy, ktoré sa v blogovo-knižnej sfére nevidia až tak často...a túto som nevidela ešte u nikoho! Takže obrovská vďaka za tvoj tip. Nie lenže to vyzerá na naozaj kvalitný historický román (zbožňujem tento žáner!), ale aj obálka je krásna a láka ťa po knihe siahnuť. Až ti závidím, že si si príbeh už mohla prečítať :D Už sa na ňu teším ^_^
    Ach, Bleise, a na záver opäť musím pochváliť fotky. Ty si už v tomto smere skrátka profík, profesionálny umelec - nádhera♥♥♥ Maj sa krásne a teším sa na tvoj ďalší článoček :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Opravdu skvělá a bohatá recenze. Kniha vypadá zajímavě a ta obálka je opravdu nádherná! Ale pravděpodobně by to nebyl úplně můj šálek kávy. Ale třeba za pár měsíců změním názor :) Díky za tip :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zvláštne o knihe som ešte nepočula ale navnadila si ma skvelou recenziou. Poobzeram sa po nej určite, historické romány ja veru môžem.

    OdpovedaťOdstrániť