utorok 26. marca 2019

Jana Pronská/ Bosorkina dcéra


Zo slovenského originálu- Bosorkina dcéra
Žáner- Historický román
Preklad- /
Séria- /
Počet strán- 208
Väzba- pevná väzba
Rok vydania- 2018
Vydavateľstvo-
Slovenský spisovateľ
Čítané- marec 2019

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.

ANOTÁCIA

Krásna dcéra maurského emira Soraya sa ukrýva v kláštore pred dôstojníkom inkvizície De Vascadom. Až vďaka vyslancovi frnacúzskeho kráľa sa jej otcovi podarí získať slobodu a pre dcéru ochranu pred nemilosrdným inkvizítorom. Ani mladý vyslanec však nie je odolný voči intrigám a jeho pochybnosti o nevine Soraye, s ktorou sa oženil, narastajú. Nasledujúce búrlivé udalosti napokon rozptýlia všetky podozrenia a de Brémmy sa po druhý raz ponáhľa zachrániť svoju lásku...

MOJE HODNOTENIE

Bosorkina dcéra je druhým románom známej slovenskej spisovateľky Jany Pronskej, ktorý sa minulého roku dočkal svojho nového šatu. Ihneď ma upútal zaujímavý názov a pútava obálka hlásiaca tajomné dobrodružstvo. Kto túto spisovateľku pozná, je mu známe, že jej romány sa odohrávajú na území dnešného Slovenska. Táto kniha je však výnimkou. Týmto príbehom vás sprevádza bosorka, mauri, háremy a všetka exotika, akú si len viete predstaviť.

"Ak miluješ môjho vnuka a nevzdáš sa pre trocha trápenia, onedlho zistíš, že byť milovaná je to najkrajšie, čo nám Boh dal..."
(strana 75)

Ako prvé musím skonštatovať, že autorka sa vo svojom štýle písania výrazne zlepšuje. Jej prvotiny sa nedajú porovnať s románmi, ktoré pani spisovateľke vychádzajú dnes. Terajšie romány majú inú kvalitu písania, hlbšie a prepracovanejšie zápletky, viac historických faktov. Ale ako sa hovorí- Každú vežu začali stavať od začiatku. A tak isto aj človek rastie a zdokonaľuje sa.

Tento román sa mi úprimne veľmi ťažko hodnotí. Popravde- čakala som niečo viac kvetnatejšie, bohatšie, premyslenejšie- tak, ako som zvyknutá pri spisovateľke pri jej najnovších dielach. Príbeh je podľa môjho gusta veľmi jednoduchý, čitateľ od prvej strany bude ihneď šípiť, ako to dopadne. Mladé slečny a milovníci červenej knižnice budú určite nadšení, no náročnejší čitatelia si pri tomto dielku neprídu na svoje.

"Je to zázrak, priviesť na svet dieťa, a pritom je to tá najprirodzenejšia vec na svete."
(strana 100)

Hlavnou hrdinkou tohto románu je Soraya. Bosorkina dcéra, ktorej ľudská pomstychtivosť a šialená dogmatickosť nedávajú spávať. Jej matku upálili ako čarodejnicu a tak je mladá Soraya nútená ukryť sa v kláštore pred pomstychtivosťou krutého de Vascada, ktorý priahne po jej smrti. Na scénu nastupuje láska, keď po 8mich rokoch dorazí do kláštora príťažlivý Bernard de Brémmy, ktorý Sorayi dočista pomúti myseľ láskou. Dokáže zamilovaný Bernard zachrániť svoju milovanú Sorayu pred krutosťou de Vascada?

Je mi ľúto, že autorka nešla viac do hĺbky. Či už sa to týka charakteristiky postáv, zápletiek a celkového príbehu ako takého. Všetko mi prišlo trochu povrchné. Len rýchle preletenie cez strany. Chýbali mi tam detailnejšie a hlbšie dialógy a vnútorné monológy postáv, ktoré vás s nimi privádzajú do priameho kontaktu. Cítila som sa len ako pozorovateľ z diaľky, ktorý nemá možnosť načrieť do deja.

"Niekedy sa to nedá priamo, ale chodníčky sa vždy nájdu."
(strana 77)

Nápad je docela zaujímavý, no ak by bol podaný viac prepracovanejšie, myslím si, že by to bolo to správne orechové. Kniha je tenučká. Má len čosi okolo 200 strán, čo som prečítala za dve poobedia. Ďalej sa musím vyjadriť k tomu, že som nesmierne rada, že autorka sa vo svojich knihách preorientovala na slovenskú históriu a minulosť. Kníh z prostredia Francúzska, Anglicka a iných krajín, je mnoho. Ale príbehov o našej krajine je málo.


Síce mi táto kniha nesadla, autorka sa stále drží na zozname mojich obľúbených slovenských spisovateliek. Určite odporúčam siahnuť po jej najnovších románoch, ktoré sú omnoho prepracovanejšie. 


CELKOVÉ HODOTENIE
s ohľadom na žáner


POĎAKOVANIE
Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ. Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť práve na Slovenskyspisovatel.sk


KLADY
  • romantika

ZÁPORY
  • málo detailov
  • krátky román
  • chýba hlbšia zápletka

ODPORÚČAM

Ako ďalšiu knihu, ktorá by sa vám mohla páčiť, odporúčam Kumánska princezná. Recenziu si na ňu môžete prečítať práve TU!







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára