piatok 7. júla 2017

Władysław Szpilman - Pianista

Z poľského originálu- Pianista
Žáner-  vojnové 
Preklad- Alexander Horák
Séria- /
Počet strán- 240
Väzba- pevná väzba s obalom
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvo- Ikar
Čítané- jún 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Jeden z najznámejších príbehov prežitia počas druhej svetovej vojny zachytáva osudy hudobníka v okupovanej Varšave, rovnomenný film nakrútený podľa knihy získal troch Oscarov.

Władysłavovi Szpilmanovi zachránila život hudba, a nie raz. A nielen v časoch, keď vojna odkryla v ľuďoch to najhoršie i najlepšie: brutalitu i veľkodušnosť, odvahu i zbabelosť. Spomienky mladého poľského hudobníka opisujú vojnové roky v okupovanej Varšave, od septembra 1939 až do konca vojny. Prišiel počas nich nielen o prácu, ale aj o celú rodinu a rodné mesto, ktoré nacisti zrovnali so zemou. Autor v knihe presvedčivo líči „relatívne normálne“ prvé mesiace vojny, narastajúci teror, hlad a strach. Odchyľuje sa od stereotypov: bez toho, že by sa čokoľvek pokúšal relativizovať, je jedna z postáv, ktorá mu zachránila život Nemec, podľa jeho spomienok však mnoho neprávostí a zverstiev páchali nielen nacisti.

Kniha vyšla prvý raz v roku 1946, v tom čase ešte pod názvom Smrť mesta a v nízkom náklade. Prvé vydanie bolo cenzurované, lebo príbeh nezapadal do oficiálnej verzie dejín, neskôr ho poľskí stalinisti úplne stiahli z predaja. Nebolo mysliteľné, aby „dobrí“ patrili k nepriateľskej armáde a rovnako sa nepatrilo spomínať podiel ukrajinských a litovských jednotiek na masakroch vo varšavskom gete. Až po päťdesiatich rokoch vyšiel v nemeckom vydavateľstve Ullstein Pianista v neupravenej podobe, v akej ho poznáme aj my.

Moje hodnotenie-

"Je Boh vinný? Prečo nezasiahne, prečo to všetko dovolí? To sú otázky, na ktoré niet odpovede. Najradšej hľadáme vinu u tých druhých, a nie u seba. Boh dovolí zlo, lebo si ho ľudia sami volia, a teraz sa na nich valí nešťastie spôsobené ich zlom a nedokonalosťou."
(str. 213)


Ťažko mi je hodnotiť niečo, čo nie je len prostou knihou, ale je to zväzok papiera, na ktorom je natlačený niečí život. Jediné, čo môžem urobiť, je s otvorenými ústami listovať stránkami a snažiť sa pochopiť šialenstvu, ktoré sa odohralo pred pár rokmi.

Bolo to smutné čítanie. Každá jedna veta vo mne zanechala stopu a vyvolala tisíce pocitov, vynechajúc tie príjemné. 

"Stále si kladiem otázku: ako to bolo možné? Je iba jedno vysvetlenie. Ľudia, ktorí to dokázali urobiť a vydali takéto rozkazy, úplne stratili zmysel pre morálnu zodpovednosť, sú celkom bezbožní a sebeckí, sú podlými materialistami."
(str. 212)


Kniha je písaná zvláštne. Dalo by sa povedať, že formou denníka. Zaujímavosťou však je, že ju autor napísal hneď po skončení vojny, a tak je v nej citeľný ešte stále pretrvávajúci strach drásajúci nervy. (Totižto mnoho kníh je písaných až pár rokov po vojne, autor vychladne, a inak to napíše.)

"Najväčším zlom je lož. Z nej vyplývajú všetky ostatné diabolstvá. Neexistujú noviny, ktoré by neklamali. Nezávislé od toho, či ide o veci politické, ekonomické, historické, spoločenské, alebo kultúrne."
(str. 209)

Keď som začala Pianistu čítať, bola som prekvapená štýlom, akým to bolo písané. Čakala som, dá sa povedať, príbeh v štýle románu, ktorý bude mať normálnu postupnú časovú líniu s rozhovormi a všetkým, čo má román mať. Lenže nie je to tak.


Podľa môjho vkusu bola kniha písaná bez emócií. Samozrejme, beriem to ako fakt, že autor bol ešte stále v šoku a strese z vojny. Keby to bol len obyčajný príbeh, vadilo by mi to a čítala by som nezaujato. Keď som si však predstavila, že všetko, čo je tu napísané je skutočné, a naozaj sa to stalo, prechádzal mi mráz po chrbte a v podstate som bola rada, že to nebolo založené na emóciách. Myslím, že by som to nedočítala.

"Nikto nezbavuje ulice špiny. Špiny? Paniky? Alebo hanby, že po tých uliciach uteká namiesto toho, aby o ne bojoval?"
(str. 28)

Keď som si predstavila všetky tie príšerné veci, ktoré boli v tom období spáchané, bolo mi do plaču. Predstava, že si ma niekto vyberie z davu a odstrelí pri múre a každú noc by som zaspávala s pocitom, že je možno mojou poslednou... to je proste príšerné. Miestami som mala pocit, ako keby tí, ktorí vydávali tie rozkazy nemali hraníc. Kde je empatia a spravodlivosť? Kde je ľudskosť?

"Život ľudí a ich osobná sloboda stratili význam. Ale inštinkt slobody je vrodený každému človeku a národu a nie je možné ho umlčať na dlhší čas."
(str. 206)


Podľa knihy je natočený aj rovnomenný film v hlavnej úlohe s Adrienom Brodym. Ešte som nemala tú česť, ale počula som mnoho názorov, že je vraj oveľa lepší, než kniha. Nuž, ak je to pravda, neviem, či by som si ho zvládla pozrieť. Mne stačilo toto. Avšak myslím si, že čítať o druhej svetovej vojne z pera človeka, ktorý to prežil, je stokrát emotívnejšie, ako pozrieť si film.

"V každej vojne vyplávajú na povrch národnostné skupiny, ktoré sú príliš zbabelé, aby bojovali otvorene, a príliš úbohé, aby zohrali akúkoľvek samostatnú politickú úlohu."
(str. 92)


Knihu určite odporúčam. Pre mňa to bolo veľmi živé čítanie. Verím, že si získa svojich obdivovateľov.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Panta Rhei. Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť práve TU!


Mohlo by sa vám páčiť!

  • podľa skutočnej udalosti
  • natočený rovnomenný film
  • zistenie, čoho všetkého boli nacisti schopný
  • rozprávanie muža, ktorý to prežil

Mohlo by vám prekážať!

  • písané formou denníka
  • málo emócií
🔻🔻🔻

9 komentárov:

  1. Bleise!!! O.o...♥♥♥...ty ma naozaj neprestávaš udivovať! Páni, tá recenzia, ale i fotky...to je jedna báseň♥^.^♥ Ach, čo ti napísať? Nemám slov, vážne, tápam v mysli, lebo tie fotky sú prekrásne, vyšperkované do detailov a vyvolávajú emóciu a recenzia? Och, to, ako si opísala, prečo bolo dobré, že kniha neniesla v sebe city ma dostalo. Si talent! Júj, veď ty si už dávno profesionál :D Obdivujem, ako vždy prichádzaš s novými a novými nápadmi na fotografie, vždy dokážeš vystihnúť prečítané dielo, ktoré zakaždým krásne zhrnieš :)) Veď ja sa asi stále v komentároch iba opakujem, ale mne už došli všetky slová :D Celá táto recenzia po písomnej i vizuálnej stránke je DOKONALÁ, PREKRÁSNA a klobúk dole za všetko *.* Joj, toto bolo krásne, aj keď sa všetko týka bolestných dní...vidíš, už sa zamotávam, vzala si mi slová :D Skrátka, bravó, toto sa nevidí každý deň a ja som neskutočne šťastná, že som ťa v blogosfére našla...a nech ťa nájdu všetci, zaslúžiš si to ;)) Maj sa krásne...a ja idem ešte obdivovať tie fotografie (sú neskutočné!!! Veľká poklona!)...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach Monyy <3 <3 <3 To ja nesmierne ďakujem. :D Tie tvoje komentáre ma vždy tak chytia za srdce. Si veľmi milá. Ďakujem ti zo srdca. Alee, to nie vždy sa mi podarí. Len občas, keď je vážne taká skvelá téma a mne hneď napadne, ako to chcem. :D Ale napríklad s Lišiakom Paxom sa ešte vždy mordujem, inak by už dávno bola recenzia. :D Si taká zlatá. Vždy keď vidím, že mám nový komentár od Mony, tak idem od šťastia prasknúť, takú mám radosť. :) <3 <3 Ešte raz ďakujem za tvoju pochvalu a dôveru vo mňa. Veľmi ma to motivuje a som šťastná, že sa tebe a celkovo ľuďom páči, čo robím. Inak by to nemalo zmysel. Ďakujem ti ešte raz! Maj sa krásne! :) :)

      Odstrániť
    2. Ja som naozaj úprimný človek (hádam to nevyznelo narcisticky :D), aj keď to niekedy s tou úprimnosťou preháňam -_-, ale naozaj, ak ma niečo nadchne, tak svoje nadšenie nedokážem skrývať. A u teba sa mi to stáva stále :D Och, Pax, no to som fakt zvedavá, čo nás čaká a ako to pojmeš...fú, to musí byť výzva O.o A neviem si predstaviť niekoho, komu by sa tvoja práca nepáčila a nenadchla ho, to by musel byť fakt slepý, bez urážky :D Len tak ďalej, hlavne veľa inšpirácie! A to ja ďakujem za to, že nás obohacuješ o svoje krásne články a fotografie na vysokej úrovni♥♥♥

      Odstrániť
  2. Pridávam sa k Mony a neviem čo povedať, naozaj úprimne zo srdca som očarená.:) Tie fotky sú B.R.U.T.Á.L.N.E dobré!♥ Ako to robíš. Tak ako bolo už vyššie spomenuté, zakaždým dokážeš pomocou fotografie vystihnúť tú presnú emóciu, pointu knihy, čo už len samo o sebe dodáva recenzii ten pravý šmrnc. Kde ja sa na toto hrabem?:D Ani náhodou. Nuž a samotným textom to už iba zaklincuješ.:) Vau. O tejto knihe som už počula mnohokrát, aj som uvažovala nad tým, že by som sa k nej možno konečne mohla dostať aj ja, no predsa len zvažujem jej filmové spracovanie. Aj keď ako píšeš, kniha spomínané emócie vždy vystihne 100x presnejšie. Rovnako to bolo aj pri Zlodejke kníh, tá kniha je jednodnucho MUST READ!:) Každopádne, ďalšia nádherná recenzia Bleise, klobúk dole!:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach, Veronika!!! <3 <3 Ďakujem Ti zo srdca za takýto krásny komentár!!! :)) Neskutočne ma hreje pri srdci a som veľmi veľmi šťastná, že fotky majú úspech. Určite neváhaj! Je to silná kniha. Verím, že sa "bude páčiť" aj keď (to znie divne) :D Zlodejku som nečítala ale chystááám sa!! :) :) Ďakujem Ti ešte raz a želám krásny deň aj Tebe!!!

      Odstrániť
  3. Bleise, ta recenze je naprosto dokonalá, abnormálně jsi mě na knihu nalákala, ihned připisuji na svůj TBR :) Co je ale dokonalost - jsou tvoje fotky, chválila jsem ti je už na Instagramu, ale prostě.... ani nemám slov :) Jsi neskutečně talentovaná a já ti můžu jen závidět ty tvé nápady a konečné provedení :)
    Moc se mi líbí i závěrečné shrnutí kladů a záporů knihy, dlouho jsem u tebe na blogu nebyla, takže nevím, jak dlouho už tento prvek do recenzí zařazuješ, ale je to podle mého skvělý nápad :)
    Tak jen tak dál a měj se krásně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, ďakujem Ti krásne!! <3 Tvoj komentár ma veľmi potešil a zahrial pri srdci. Ďakujem krásnee!! <3 Tie prvky som pridala pár recenzií späť, takže to nie je staré. Som rada, že majú úspech! Maj sa krásne a ešte raz Ďakujem <3 !!!

      Odstrániť
  4. Tohle je tak neuvěřitelně silná recenze... Klobouk dolů! Moc děkuji, že jsem si něco takového mohla přečíst. Pianista je na mém seznamu dlouho, ale díky Tobě ho posunu na prioritní místo. A ty fotky? Špatně se mi hledají slova, kterými bych takovou dokonalost popsala. Jsi neuvěřitelná a máš můj hluboký obdiv :) Měj se krásně a těším se na další článek! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tína, ďakujem Ti krásne!!! To ja ďakujem za takýto krásny komentár! Ach, som veľmi šťastná! <3 Áno, áno. Pianista ma dostal. určite neváhaj. Síce je trochu inak písaný, ale verím, že bude mať úspech. Ďakujem ešte raz a maj sa krásne!! :))

    OdpovedaťOdstrániť