sobota 12. novembra 2016

Jennifer Nivenová- Všetky skvelé miesta


Z anglického originálu- All the Bright Places
Žáner- YA
Preklad- Klára Kruteková
Séria- nepochádza zo série
Počet strán- 344
Väzba- brožovaná väzba
Rok vydania- 2015
Vydavateľstvo- Ikar
Čítané- november 2016



O čom je táto kniha?
Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť.
Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak?

Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte – túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.
Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký...


Moje hodnotenie- 

Jennifer Niven- Všetky skvelé miesta, All the bright places
Dosiaľ som nečítala takto emocionálne nabitý príbeh. Miestami som mala chuť plakať, inokedy som sa vyškierala nad všetkými tými hlúposťami. Každá jedna myšlienka sa mi vrývala do pamäte a nútila ma premýšľať nad ozajstným dôvodom žitia. Alebo skôr nad váhou utrpenia spôsobujúcu svojim blízkym kvôli nášmu potešeniu.

Uznávam, že kniha má zaujímavú myšlienku. Myslím si, že mnohým tínedžerom môže vohnať svetlo do duše a odhovoriť ich od sebadeštrukčných činov. Taktiež im poukáže na ozajstnú cenu života a ukáže možnosť, že nie vždy je všetko stratené... aj keď to z počiatku tak vyzerá.


Jennifer Niven- Všetky skvelé miesta, All the bright places
Musím sa priznať, že takéto pubertálne YA veľmi nemusím a obávala som sa sklamania. Na moje milé prekvapenie, kniha sa u mňa dostala na dosť vysokú priečku.
Z počiatku sa mi páčil ten návrat chuti do života k Finchovi. Všetky tie jeho poznámky a každé slovo, ktoré kedy povedal Violet mi dávali význam a hľadala som za nimi nejakú hlbokú myšlienku- aj keď, niektoré jeho múdre výpustky význam nemali. :D Nápad so všetkými skvelými miestami v Indiane príbeh obrovsky obohatil, vďaka čomu sme mali možnosť lepšie spoznať povahu oboch postáv.
Jennifer Niven- Všetky skvelé miesta, All the bright places

Keďže bol príbeh písaný jednoduchým spôsobom, čítal sa sám od seba. Ani raz sa nestalo, aby som sa výslovne nudila a nevedela čo so sebou.
To je obrovské plus, pretože nie každá kniha vie byť dobrá a zároveň miestami nenudiť. :)
Jennifer Niven- Všetky skvelé miesta, All the bright places
Čo však hovorím na myšlienku samovražda? 
Možno to bude znieť trúfalo, ale nedokážem pochopiť ľudí, ktorí nad ňou uvažujú alebo ju nebodaj spáchajú. Áno, v živote sa nám môže stať všeličo hrozné. Prídete o nohu, vážne ochoriete alebo nedajbože vám zahynie milovaná osoba. Všetky tieto skúsenosti sú príšerné, no žiaden z nich nie je dosť príšerný na to, aby ste si vzali niečo také cenné, ako je váš život. 

UPOZORNENIE- Zvyšok recenzie obsahuje zopár spoilerov, ktoré vám odhalia dej. Pokiaľ ste knihu nečítali a netúžite po odhalení príbehu, prosím, nepokračujte v čítaní! :)

Jennifer Niven- Všetky skvelé miesta, All the bright places

Predchádzajúci úryvok o smrti sa vzťahoval na hlavného hrdinu menom Finch. Zistenie, že aj napriek tomu všetkému si vzal život, ma úplne prekvapilo. Nebola som nahnevaná ani sklamaná, bola som nešťastná. Nešťastná z toho, že Teodhore Finch bol vlastne úplný sebec. 

Spáchal samovraždu a odpočíval v pokoji, zatiaľ čo na zemi nechal svoju priateľku bez sestry. Prišlo mi to ako riadne sebecký čin. Jeho nezmyselné problémy odvrátili pozornosť od všetkých tých potešení, pre ktoré má zmysel žiť.

Jennifer Niven- Všetky skvelé miesta, All the bright places
Kniha sa mi veľmi páčila, no, ako som už povedala, koniec ma veľmi sklamal. Čakala som nejaký krásny happy end, ktorým by sa to všetko pekne skončilo.  Niekedy si však želám, aby každý príbeh mal svoj šťastný koniec.

Túto knihu môžem len a len odporučiť. Tí, ktorí sa majú chuť vyplakať a túžia po nešťastnej láske budú určite nadšení. Táto kniha patrí do kategórie, ku ktorej si musíte nájsť cestu a prijať ju takú, aká je.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu PreŠkoly. Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť napríklad TU!

Čítali ste túto knihu? Aký na vás urobila dojem?
Nezabudnite sa so mnou podeliť o vaše názory v komentároch. Teším sa z každého jedného. :)
Prajem pekný deň!
Bleise

4 komentáre:

  1. Skvelá recenzia a krásne fotky :)!
    Všetky skvelé miesta majú v mojom srdci zvláštne miesto. Čítala som mnoho kníh, no práve táto bude vždy patriť k mojim najmilším. Koniec ma veľmi zarmútil. Ešte viac ma dostala poznámka autorky, ktorá to celé zaklincovala... Avšak na Fincha som sa nehnevala. Mám na to mierne odlišný pohľad, ale myslím, že práve uňho to fakt nebolo nutné. No ak sa dobre pamätám trpel chorobou a pri nej sú také sklony... Ale nepamätám sa dobre.
    Koniec koncov som veľmi rada, že sa ti to páčilo :)! Mrzelo ma, keď sa časom objavili aj negatívne ohlasy ohľadom tejto knižky. Poďla mňa je úžasne iná a nezabudnuteľná :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherné fotky a úúúžasná recenze! :)
    Knihu jsme i o prázdninách konečně koupila, tak teď jen zbývá se k ní dostat :D
    Každopádně doufám, že to bude brzy a že moje očekávání splní :)
    Měj se krásně! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě se kniha moc líbila. Podle mě byl špatný konec knihy účelem a happy end by to celé zkazil.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělá recenze a opravdu překrásné fotky :) Na knihu se taky dlouho chystám, jen mám trochu strach právě z toho YA/romantiky, ale když píšeš, žes byla příjemně překvapená, asi se po knize přeci jen podívám :)
    Měj se krásně ♥

    OdpovedaťOdstrániť