nedeľa 30. apríla 2017

Alexandra Oliva- Posledná

Z anglického originálu- The Last One
Žáner- thriller, dystopia 
Preklad- Jozef Kot
Séria- nepochádza
Počet strán- 368
Väzba- pevná väzba s prebalom
Rok vydania- 2017
VydavateľstvoIkar
Čítané- apríl 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Všetko sa začalo nevinne – do novej reality šou sa prihlási dvanásť účastníkov, medzi nimi aj profesionálna ochranárka prírody Zoo. Ešte predtým ako si zviaže ruky rodinnými povinnosťami, by rada zažila jedno veľké dobrodružstvo. Účastníkov vyšlú do lesa, kde v tíme i jednotlivo plnia rôzne úlohy, ktoré preverujú hranice ich odolnosti a vytrvalosti. Zadania sú rôzne a zdroje obmedzené. Územie lesa je dokonale pokryté kamerami, ktoré zachytávajú každú minútu dňa. No kým sú oni vonku, v reálnom svete sa stane niečo hrozné, ale súťažiaci nič netušia. Aj keď náhodou natrafia na pozostatky devastácie, myslia si, že ide o súčasť scenára. Hra sa všetkým trochu vymyká spod kontroly a vytrvalá Zoo musí načrieť až na dno svojich síl, aby prežila, no nemieni sa vzdať.

Moje hodnotenie-

Do knihy som sa púšťala s nadšením. Zaujímavý obsah, krásna obálka a celkovo pozitívne ohlasy zo zahraničia ma veľmi nalákali, a tak neostávalo nič iné, než splynúť s príbehom.
Očakávania som mala až príliš vysoké. (myslím, že práve to bol najväčší problém) Tešila som sa na ďalší skvelý kúsok, ktorý bude zdobiť moju knižnicu. Po prvých kapitolách som však dostala po prstoch a zistila, že to nie je ani z ďaleka také ružové, ako nám sľubuje anotácia. Z mojej strany nastúpilo sklamanie a znechutenie, kvôli ktorému som sa nevedela prinútiť v knihe pokračovať.


Prečo som sa knihu rozhodla prečítať? Mám rada príbehy, ktoré sa odohrávajú v divokej prírode a hlavné postavy sa musia spoliehať len sami na seba. Survival, napätie a záhady- zbožňujem túto tematiku. Očakávala som strhujúci a dychberúci príbeh, ktorý mi nedá po nociach spávať. Opak je však pravdou. Kniha bola pre mňa v určitom smere sklamaním. Keď som prečítala pár strán, môj názor sa zmenil o 180 stupňov. Z originálnej myšlienky sa stal copyright Piatej vlny a Hier o život.

Toto podozrenie som nabrala hneď na prvých stranách, keď sa Zoo vyskytuje v akomsi vybrakovanom obchode a hľadá jedlo, ktoré je roztrúsené po zdemolovanej miestnosti a uvedomuje si, že nenávidí arašidové maslo. -_- Pripomínalo mi to scénu z Piatej vlny, ktorá začína tuším podobne. Počas celej knihy sa moje podozrenia potvrdili a moje znechutenie sa ešte viac prejavilo.

Prvé sklamanie nastúpilo od úplného začiatku. Prezradiť hneď v prvej kapitole zápletku, je na môj vkus iba na škodu. Čitateľa potom nič nenúti napredovať v čítaní, pretože všetko napätie mu bolo ukradnuté na prvých stranách.
Možno to bol dôvod, prečo som knihu odkladala do poličky a s nechuťou ju späť vyberala. Nevedela si ma udržať natoľko, aby bola hodná mojej pozornosti.


Najväčší problém bol v štýle písania, ktorý mi vôbec nesadol. Zbytočne veľa opisov, nezáživné rozhovory a nesympatická hlavná hrdinka.
Z počiatku som celý dej vnímala veľmi chaoticky, pretože hodnú chvíľu som ani nevedela, kto konkrétne je hlavnou postavou. To isté platí aj o všetkých súťažiacich. Netuším, či to bolo kvôli netypickým prezývkam, no počas celej knihy som mala v postavách veľký mišung.

Hlavná hrdinka Zoo mi bola strašne nesympatická. Vadilo mi, akým spôsobom vykreslila autorka jej povahu. Naivná ignorantka. Prekážalo mi ignorovanie zjavnej skutočnosti, že niečo nie je v poriadku. Bola som z toho znechutená, pretože obľúbená hrdinka je práve kľúčom k dobre hodnotenej knihe.


Tešila som sa, že spoznám, ako sa natáča reality show. To je taktiež dôvod, prečo ma Posledná oslovila. (to isté platilo aj pri Hriešnom Hollywoode, kde som chcela zistiť, ako sa natáča film.) Toto bolo plus, pretože moja zvedavosť bola ukojená. :)

Príbeh je písaný dvojakým spôsobom. Niektoré kapitoly sa odohrávajú z pohľadu súťažiacich (konkrétne Zoo) a niektoré kapitoly sa odohrávajú z pohľadu redakcie, strihača, zo sveta, ktorý sa odohráva vnútri. Bolo to zaujímavé a pre mňa celkom obohacujúce.


Aj napriek toľkej kritike, na knihe sa mi páčilo popisovanie jednotlivých úloh, ktoré boli súťažiaci nútení vykonať. Bolo to zaujímavé. Taktiež rôzne taktiky na prežitie v divokej prírode boli obohacujúce a pre knihu boli príjemným spestrením.

Kniha Posledná sa mi hodnotí veľmi ťažko. Pravidelní čitatelia si iste všimli, že väčšinou uprednostňujem romantické príbehy, kde nie je takmer žiadne násilie (občas mám však chuť na zmenu). Na môj vkus tu bolo až priveľa mŕtvych tiel a občas som mala pocit, že ten mrtvolný zápach presakuje cez strany. :D Celkovo časové plynutie deja mi prišlo zrýchlené a ku koncu ma už začali unavovať Zooine myšlienky, ktoré sa opakovali stále dookola. Mala som pocit, ako keby chcela autorka len zbytočne naťahovať dejovú líniu. :/


Tento príbeh odporúčam pre milovníkov thrillerov. Kniha vám poskytne dobrodružstvo a napätie okorenené značnou dávkou smrti. Ako som už spomínala svoju obľubu v románoch, knihu nedokážem hodnotiť objektívne. Preto vás prosím, aby ste hodnotenie -3 body z piatich- nebrali na veľkú váhu, a pokiaľ vás tento žáner zaujíma, rozhodne mu dajte šancu.



6 komentárov:

  1. Ajajáj, tak toto asi nebude pre mňa. Nuž, čakala som, že to bude asi aj kopírovanie iných diel a Hry o život mi napadli ako prvé, čo sa mi teda aj potvrdilo. Ale to by som možno trocha predýchala, ale nesympatická a otravná hrdinka? To by ma zabilo! :D Už som takéto typy zažila a fakt mi spôsobovali infarktové stavy :D Inak, aj to meno hlavnej hrdinky je čudné, že Zoo. Keď som to prvýkrát videla, tak som sa pýtala, že aká ZOO tam akože je? A ono je to meno :D Joj, no nič to, kniha sa na môj zoznam asi nedostane. Inak ti môžem odporúčiť úplne skvelý thriller, vlastne ty si si ho aj dala na Want to read na Goodreadsi a to ma fakt teší. Ví o tobě (Behind Her Eyes) je naozaj úchvatný psychologický thriller. Ten ti spať veru nedá a mŕtvolný zápach nepocítiš, toho sa báť nemusíš :D Je to naozaj kvalita a stále nemôžem uveriť tomu, čo sa tam stalo a...skrátka, bol to dokonalý čitateľský zážitok ;) Samozrejme, každému sadne niečo iné, ale ja ako veľká romantička som bola sama prekvapená, že sa mi kniha až tak páčila. Zmena vážne nezaškodí :)
    Recenzia opäť skvelá a tie fotky, no paráda...najmä tá prvá, tá s tou rukou a posledná bonusová...máš môj obdiv, maj sa krásne ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jóój, ďakujem Ti vrelo za opäť krásny komentár. :) ❤️❤️ Ty mi vždycky vieš tak zlepšiť náladu. Nuž, tiež som sa toho obávala a na moje sklamanie, to bolo sklamanie. :D Áno, áno- s tými hrdinkami a tvojim šťastím- všimla som si, že poslednú dobu Ti tie hrdinky hrajú do karát. :D Súhlas, Zoo je top ako America :D :D Ánoo, to som videla na Tvojom blogu, a chystala som si to prečítať, no úplne mi to vypadlo z hlavy. Rovno sa vrhám na Tvoj blog :D Ďakujem Ti veľmi pekne za pochvalu. Rovnako prajem krásny deň! :)

      Odstrániť
  2. Něco málo o knížce jsem už slyšela, a zrovna dvakrát se do ní nehrnu. Ale člověk nikdy neví, a rozhodně nebudu říkat, že si ji nikdy nepřečtu, když opak může být pravdou. :) A opět, bombastické fotky! ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som už spomínala, keď Ťa takéto žánre lákajú, určite tomu daj aspoň šancu. :) Ďakujem veľmi pekne za pochvalu a komentár!❤️❤️

      Odstrániť
  3. OMG!!! Ty fotky?! Bomba! :O
    Recenze je taktéž skvělá, ale fotky mi naprosto vyrazily dech a jedna asi povalí hned na tapetu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeminkuu Lucka, ďakujem Ti krásne!! ❤️❤️ Som veľmi rada, že sa páčia. ❤️❤️

      Odstrániť