nedeľa 21. mája 2017

Dani Pettreyová- Sabotáž

Z anglického originálu- Sabotaged
Žáner- detektívka
Preklad- Mgr. Zuzana Venglíková
Séria- Aljašská odvaha (5.diel z 5)
Počet strán- 264
Väzba- mäkká väzba
Rok vydania- 2017
Vydavateľstvoi527.net
Čítané- máj 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
Keď sa Reef McKenna konečne vráti domov, zistí, že jeho milovaná Aljaška čelí obrovskej hrozbe.
Dobráčka od kosti Kirra Jacobsová a problémový Reef McKenna si v detstve liezli na nervy, ale počas dobrovoľníckej služby na náročných pretekoch psích záprahov Iditarod sa zdá, že medzi nimi preskočila iskra.
Raz v noci Reef prichytí Kirru, ako sa vykráda z tábora. Kirrin strýko Frank, účastník pretekov, zmizol. Keď ho Kirra a Reef vystopujú, dozvedia sa strašnú správu: Frankovu dcéru uniesli.
Kirra s Reefom a celou rodinou McKennaovcov sa ocitajú v pretekoch s časom, aby zastavili zloducha, ktorý sa vyhráža nielen zabitím dievčaťa, ale spustením najväčšej katastrofy, akú kedy Aljaška zažila.

Moje hodnotenie-

Zbožňujem túto sériu! Dani Pettreyová vo mne rozdúchala neuhasiteľný plameň, ktorý baží po ďalších, takýchto skvelých, knižných pokladoch. Milujem napätie, milujem záhady a milujem romantiku, ktorú Dani vkladá do svojich kníh. Nikdy som sa za detektívkami neobzerala, no vďaka Aljašskej odvahe som si tento žáner úplne zamilovala.


Dani Pettreyová opäť vytvorila ďalší skvelý príbeh, ktorý ma svojou jednoduchosťou a krásou strhol na neopísateľnú cestu dobrodružstvom. Toto čítanie som si neskutočne užívala, lipla som na každej jednej vete a bažila po každej jednej kapitole. Pettreyová skrátka vie, ako na človeka! Vďaka napätému očakávaniu s rozkošnými úlomkami romantiky, som splynula s riadkami knihy a prežila zážitok. 

"Báť sa? V žiadnom prípade." Palcom ju pohladil po brade. "So mnou sa nemusíš ničoho báť. Zvedavá môžeš byť, ale na obavy nemáš dôvod."
(str.228)

Sabotáž je piatym dielom úspešnej série Aljašská odvaha. Zatiaľ mám za sebou tento a taktiež štvrtý diel Ako skala. (celú sériu som ešte neprečítala, no už teraz viem, že je úžasná! :D)


Kniha Sabotáž si ma získala predovšetkým sympatickými hlavnými hrdinami, ktorí nás sprevádzali príbehom.
Krásnu Kirru Jacobsovú sme stretli už v predošlom diele Ako skala. Tentokrát sa o jej živote dozvedáme oveľa viac. Aj napriek krutému osudu, aký jej život pridelil, hlavná hrdinka je múdra, krásna a nesmierne úprimná mladá žena. Moje sympatie získala už v predošlej časti, kde sa nám predstavila ako opatrovateľka psov. V Sabotáži sa však moje city k nej viac prehĺbili. Kirra mi v niektorých rozhodnutiach pripomínala mňa samotnú, a to je taktiež dôvod, pre ktorý som si ju tak veľmi obľúbila. :)

"Modlila sa, modlila a modlila, aby Boh zaplnil to prázdno. Verila, že ju môže uzdraviť, ale z akéhosi dôvodu sa to ešte nestalo."
(str.61)

Reef McKenna. Fúha, tak to je ale silná šálka kávy. Stretla som sa s ním po prvýkrát (vraj sa už spomína v predošlých častiach, ale ako už viete, ešte som nemala tú česť) a veľmi som si ho obľúbila. Takého chlapa stretnúť, ach. ❤️ Milujem mužov, ktorí sú takí empatickí, obozretní a spoľahliví. Milujem mužov, ktorí sú ako Reef McKenna, ktorý sa vyznačuje nehou, múdrosťou a láskou k Bohu. Svojim správaním mi zahral na tú správnu strunu a tak som nemohla robiť nič iné, než sa do neho platonicky zamilovať.❤️ :)

"Vie, kedy si Reef nad niečím láme hlavu- vraští čelo. Robil to od prvého dňa v škôlke, keď sa ho učiteľka spýtala na obľúbenú farbu. Otázku položila všetkým deťom, ale iba Reefova odpoveď utkvela Kirre v pamäti. Povedal, že v ten deň modrá. Keď sa ho učiteľka opýtala, či sa mu bude páčiť modrá aj zajtra, odpovedal, že zajtra bude nový deň. Už vtedy žil pre aktuálny okamih."
(str.96)


Vo chvíli, keď som natrafila na knihy Dani Pettreyovej, som si uvedomila, že milujem detektívky. (a začala nechápať, ako som bez nich mohla žiť). Z detektívnych príbehov som mala stále strach. Obávala som sa, že sú písané nezáživne a v celej knihe sa nerieši nič iné, než kto koho zabil. Ako však vidím, úplne som sa mýlila, z čoho mám veruže radosť. :) Od tejto chvíle mám otvorenú náruč pre všetky žánre. :)

Okrem detektívky, Sabotáž sa taktiež radí medzi kresťanskú fikciu. Vďaka tomu nájdete v knihe množstvo zaujímavých myšlienok a modlitieb venovaných práve Bohu. Knihu to príjemne podfarbilo a do mrazivých končín Aljašky zavialo teplučký závan viery v Najvyššieho. Práve vďaka týmto modlitbám, ktoré boli prednášané v nepriaznivých situáciach, som si uvedomila, že Boh je všade. A ak je to za potrebu, príde nám na pomoc. ❤️

"Otec, potrebujeme tvoju múdrosť. Nevieme, ktorým smerom sa vybrať, ba ani to, či sme na správnej ceste. Prosím, veď nás."
(str.150)

Bola som rada, že aj v tejto časti sa naďalej vyskytujú postavy z predošlých dielov. Životy všetkých hrdinov (hrdinov, ktorých príbehy sú popísané v celej sérii) sa vzájomne prepletajú, a tak každým pokračovaním máme možnosť spoznávať ich rozvíjajúce sa životné cesty. Toto bolo z mojej strany ďalšie veľké plus! ❤️❤️ :)


"Nie sme teroristi. Bojujeme za tých, ktorí nemajú hlas."
(str.200)

Páčila sa mi zápletka a taktiež celkový smer, akým sa kniha uberala. Zakomponovať do príbehu životné prostredie bolo podľa mňa vskutku dobré rozhodnutie. Páčilo sa mi to napätie, ktoré sa nieslo všetkými prevrátenými stranami. Ešte teraz si pamätám tie zimomriavky, ktoré mi vyskakovali na tele; sprevádzané úpenlivými prosbami, aby sa nestalo niečo nežiadúce. V skratke- záverečný diel bol podľa mňa dobrým ukončením.

Avšak, koniec ma tak trošku sklamal. Celú knihu sa rieši nejaký prípad, ktorý sa neskôr vyrieši behom dvoch strán. Keď som otočila poslednú stránku, moja prvá myšlienka bola "To si snáď robíš srandu." Myslela som, že vyskočím z kože. Koniec bol podľa mňa zbúchaný na rýchlo a vôbec som si ho nevychutnala tak, ako som si to predstavovala. Záverečný epilóg moje rozhorčenie trošku udusil, no aj napriek tomu vo mne pretrval ten pocit, že koniec bol jednoducho odfláknutý. 😢


Knihu odporúčam všetkými desiatimi. Jedná sa o neskutočne emotívny a prekrásny príbeh, ktorý ma zahrial pri srdci.❤️❤️❤️


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Zaujal vás román Sabotáž? Ďalšie časti série Aljašská odvaha nájdete na stránke i527.net Knihu Sabotáž si môžete zakúpiť práve TU!, TU! alebo TU!

5 komentárov:

  1. Páni, tvoje nadšenie je nákazlivé...a o to viac, pretože si Dani, opäť, získala i mňa :) Joj, táto séria bola vážne super a viem si predstaviť, ako si ťa získajú aj diely, ktoré si ešte nečítala ^.^
    Čo sa týka tých koncov, tak s tým má, podľa mňa, Dani problém v každej jednej časti :/ Zakaždým na mňa pôsobia tak, ako sama píšeš, odfláknuto, no v tejto som to ako tak predýchala. Mňa najviac vytočil záver prvej a druhej časti...také to bolo napínavé a behom strany je po probléme, hm, tak to som si sama povedala: WTF, to hádam nemyslíš vážne! -_- Ale i tak, tieto knihy sú nádherné, napísané jednoducho a pritom s citom♥ Ja len dúfam, že sa k nám dostanú aj ďalšie diela Dani Pettreyovej :)) A recenzia je super!!! Je z nej cítiť, ako si ťa kniha získala a normálne ma naplnila tvojou radosťou z tohto diela ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Achh ďakujem! :D Presne to bolo mojim zámerom. To nadšenie preniesť do riadkov! :D Tak to som veruže rada. Dani je skvelá! :) Noo, v to dúfam, určite sa na ne v budúcej chvíli chystám! :)
      Fuh, to mi ani nehovor. Keď bude ešte nejaký horší koniec, asi to neprežijem. Áno, i ja v to dúfam. Ozaj napísala ešte niečo okrem Aljašskej odvahy? Akosi ju nesledujem. :D Ďakujem za krásny komentár a želám príjemný večer! :)

      Odstrániť
    2. Nó, napísala :D A vyzerá to na ďalšie napínavé trilery a stavím sa, že sa dočkáme aj tých ^.^ Aj ja ti prajem príjemný večer ;))

      Odstrániť
  2. Neviem, či si pozerala Game of Thrones, ale keď som zbadala prvý krát obálku tejto knihy, veľmi mi tá baba pripomenula jednu postavu odtiaľ :)
    Príbeh vyzerá byť zaujímavý a už je to vlastne dosť dávno, čo som nečítala niečo výslovne dobrodružné. Pekná recenzia, možno po knihe siahnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Bleise,
    v prvom rade by som ti chcela veľmi pochváliť blog. V kníhkupectve Zachej.sk nás veľmi zaujal a boli by sme radi ak by sme mohli nadviazať spoločnú spoluprácu, ktorá by bola výhodná pre obe strany.
    Vidím, že s niektorými vydvateľstvami a kníhkupectvami už spolupracuješ, takže takýto druh spolupráce by ti nemal byť cudzí.
    Budem veľmi rada, sa mi ozveš na: Dominika.Farkasova@zachej.sk.
    Veľmi sa teším na tvoju odpoveď a prajem krásny deň.

    Dominika Farkašová
    Zachej.sk, marketing

    OdpovedaťOdstrániť