nedeľa 21. februára 2016

Nicholas Sparks- Bezpečný prístav

Z anglického originálu- Safe haven
Počet strán- 288
Väzba- pevná s prebalom
Rok vydania- 2013
Vydavateľstvo- Ikar
Séria- nepochádza za žiadnej série
Čítané- november 2014
Obálka- krásna :) typická Sparksovka :)


O čom je táto kniha ?
Do Southportu, ospalého južanského mestečka, sa prisťahovala krásna, ale plachá Katie.Bráni sa nadväzovaniu akýchkoľvek vzťahov, no postupne sa zoznámi s Jo, temperamentnou slobodnou susedou, a Alexom, vdovcom s dvoma deťmi. Napriek počiatočným obavám Katie postupne zapúšťa korene a stáva sa súčasťou nielen miestnej komunity, ale aj Alexovej rodiny. Ani láska jej však nedovolí zabudnúť na temné tajomstvo, ktoré ju prenasleduje, tajomstvo, ktoré ju vyhnalo na desivú púť po celej krajine.Vďaka podpore svojej láskavej, no tvrdohlavej kamarátky Jo si Katie nakoniec uvedomí, že si musí vybrať medzi životom na úteku a novou rodinou. 

Moje pocity-
Táto kniha bola moja PRVÁ knižka, ktorú som si v živote kúpila. :) Kúpila som si ju na konci roka v siedmom ročníku. Viem, že som najprv videla film, ktorý sa mi veľmi páčil, tak som si kúpila aj knihu. Vtedy som zistila, že "páni, to aj knihy existujú". :)
Jediné, čo môžem povedať je to, že vôbec neľutujem, že som si ju kúpila. Nicholas Sparks je podľa mňa nesmierne talentovaný spisovateľ. Momentálne od neho vlastním už 6 kníh. :)
Jasné, že kniha bola oveľa lepšie spracovaná, ako film. Vo filme chýbalo veľa častí, ktoré obohacovali knihu. 
Zo začiatku to bolo nesmierne napínavé. 
Jej manžel mi pripadal ako neskutočný šialenec. Dokonca v niektorých častiach sa mi až triasli ruky, keď bol v jej blízkosti. 
Bolo to dosť kruté, ako bol opísaný jej minulý život. Neviem si predstaviť žiť s niekym, kto vás zmláti len preto, že ste si nechali drobné z nákupu, alebo ste zabudli odložiť tanier. Facky tu lietali v jednom kuse a to z dôvodu, že nenakrájala paradajku na kocky, alebo že dala o lyžičku viac soli než mala.
Najhoršie na tom všetkom bolo, že bol policajt a to situáciu komplikovalo ešte dvojnásobne. 
Alex... ten bol riadne milý chlap a v časti odhalenia pravdy mi ho bolo ľúto. No keď si to tak vezmete, Katie na to mala svoje dôvody. Tiež by som sa bála povedať niekomu svoj pravý príbeh.
V knihe bolo aj veľa pekných častí, ktoré oživovali celý dej. 
Niekedy som mala pocit, že hrdinka nakazila aj toho, kto tú knihu číta. Myslím si to preto, lebo (aspoň ja osobne) som sa v niektorých častiach bála bez dôvodu. Stále som bola v strehu, "čo keď sa zjaví??"
Celkovo môj dojem z knihy bol kladný. :) 
Koniec bol brutálne napísaný. Veľa krutých odhalení, zistenie pravdy... Na konci som trošku plakala, pretože ten list bol tak krásne napísaný, a ešte tá osoba,  čo ho písala... :)
Kniha je podľa mňa typická Sparksovka, takže si myslím, že tí, čo už od neho čítali nejakú knihu, určite sa im bude páčiť aj táto. :) Ja osobne som ju už čítala 2krát a určite sa ku nej ešte niekedy vrátim. :)

Za mňa 5 pusiniek z 5 

 

4 komentáre:

  1. Bezpečný přístav je za mě také zatím top kniha od Sparkse, ještě nic od něj mě tolik nepřesvědčilo... Třeba Milý Johne se mi líbilo, ale celou dobu jsem válčila s tím, jaký příšerný ňouma John vlastně byl. Bezpečný přístav je celý takový uvěřitelnější a lépe propracovaný.
    Jsem ráda, že se kniha líbila i Tobě :) Těším se na další články!
    Přeji pěkný den,
    K

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa zase úplne najviac páčila Posledná pieseň. :) Čítala som ju už 5 krát. :) Milého Johna som ešte nečítala, pretože vyšiel len v českom jazyku a nejako som sa k tej knihe ešte nedostala. :) Neviem, nemôžem to posúdiť, ale film sa mi celkom páčil, pretože tam hral Channing :3 :).
      Ďakujem za pekný komentár, veľmi potešil. :)

      Odstrániť
  2. Na Sparksa sa už dlho chystám, no akosi dám prednosť vždy iným knihám. Ale Bezpečný prístav ma veľmi láka, aj vďaka filmu, takže určite po knihe kuknem ;)) A to už máš peknú zbierku od neho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite by si nemala váhať nad jeho knihami. :) Ja som si tú knižku tiež kúpila podľa filmu a musím povedať, že kniha je oveľa lepšia. :)
      No áno, Sparks je môj obľúbenec. :)

      Odstrániť